BibTex RIS Kaynak Göster

Examination of Turkey’s and European Union Member States’ Health Indicators with Multidimensionel Scaling

Yıl 2006, Cilt: 13 Sayı: 2, 81 - 85, 01.04.2006

Öz

Objective: It is aimed to examine the position of European Union member states and candidate countries and display possible similarities or dissimilarities between them, from the point of their health indicators. Material and Methods: From the World Health Report for the period 1998–2004, the Core Health Indicators have been obtained for 25 countries and multidimensional scaling analysis have been performed by using related variables. Results: Stress value was found 0,02 for 2 dimensional configuration. As a result of multidimensional scaling analysis it has been seen that, countries have been formed in three groups in two dimensional space, according to related variables. Conclusion: Turkey showed clear difference from the other countries except Slovakia, Hungary and Czech Republic, in the first dimension especially with regard to main health indicators and in the second dimension especially with regard to health accounts. Key words: Multidimensional scaling, Health indicators, Euclidian space

Türkiye Ve Avrupa Birliği’ne Üye Ülkelerin Sağlık Düzeyi Ölçütlerinin Çok Boyutlu Ölçekleme Analizi İle İncelenmesi+

Yıl 2006, Cilt: 13 Sayı: 2, 81 - 85, 01.04.2006

Öz

Amaç: Avrupa Birliği'ne üye ve üyeliğine aday ülkelerin sağlık düzeyi ölçütleri dikkate alınarak, ülkelerin ilgili sağlık göstergeleri bakımından birbirlerine göre konumlarının incelenmesi ve aralarında var olabilecek benzerliklerin ya da farklılıkların ortaya konulması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: 1998–2004 periyodu Dünya Sağlık Raporu'nda bulunan Sağlık Göstergeleri, toplam 25 ülke için elde edilmiş ve ilgili değişkenler kullanılarak çok boyutlu ölçekleme analizi uygulanmıştır. Bulgular: 2 boyutlu konfigürasyon için stress değeri 0,02 olarak bulunmuştur. Çok boyutlu ölçekleme analizi uygulanması sonucunda, ilgilenilen değişkenlere göre ülkelerin, iki boyutlu uzayda üç farklı grup oluşturdukları görülmüştür. Sonuç: Türkiye; Slovakya, Macaristan ve Çek Cumhuriyeti dışındaki diğer ülkelerden, birinci boyutta özellikle temel sağlık göstergeleri bakımından, ikinci boyutta ise özellikle yapılan sağlık harcamaları ve milli gelirden sağlığa ayrılan pay bakımından farklılık göstermektedir. Anahtar kelimeler: Çok boyutlu ölçekleme, Sağlık göstergeleri, Öklit uzayı

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Deniz Sığırlı Bu kişi benim

Bülent Ediz Bu kişi benim

Şengül Cangür Bu kişi benim

İlker Ercan Bu kişi benim

İsmet Kan Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Nisan 2006
Yayımlandığı Sayı Yıl 2006 Cilt: 13 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Sığırlı, D., Ediz, B., Cangür, Ş., Ercan, İ., vd. (2006). Türkiye Ve Avrupa Birliği’ne Üye Ülkelerin Sağlık Düzeyi Ölçütlerinin Çok Boyutlu Ölçekleme Analizi İle İncelenmesi+. Journal of Turgut Ozal Medical Center, 13(2), 81-85.
AMA Sığırlı D, Ediz B, Cangür Ş, Ercan İ, Kan İ. Türkiye Ve Avrupa Birliği’ne Üye Ülkelerin Sağlık Düzeyi Ölçütlerinin Çok Boyutlu Ölçekleme Analizi İle İncelenmesi+. Turgut Özal Tıp Merk Derg. Nisan 2006;13(2):81-85.
Chicago Sığırlı, Deniz, Bülent Ediz, Şengül Cangür, İlker Ercan, ve İsmet Kan. “Türkiye Ve Avrupa Birliği’ne Üye Ülkelerin Sağlık Düzeyi Ölçütlerinin Çok Boyutlu Ölçekleme Analizi İle İncelenmesi+”. Journal of Turgut Ozal Medical Center 13, sy. 2 (Nisan 2006): 81-85.
EndNote Sığırlı D, Ediz B, Cangür Ş, Ercan İ, Kan İ (01 Nisan 2006) Türkiye Ve Avrupa Birliği’ne Üye Ülkelerin Sağlık Düzeyi Ölçütlerinin Çok Boyutlu Ölçekleme Analizi İle İncelenmesi+. Journal of Turgut Ozal Medical Center 13 2 81–85.
IEEE D. Sığırlı, B. Ediz, Ş. Cangür, İ. Ercan, ve İ. Kan, “Türkiye Ve Avrupa Birliği’ne Üye Ülkelerin Sağlık Düzeyi Ölçütlerinin Çok Boyutlu Ölçekleme Analizi İle İncelenmesi+”, Turgut Özal Tıp Merk Derg, c. 13, sy. 2, ss. 81–85, 2006.
ISNAD Sığırlı, Deniz vd. “Türkiye Ve Avrupa Birliği’ne Üye Ülkelerin Sağlık Düzeyi Ölçütlerinin Çok Boyutlu Ölçekleme Analizi İle İncelenmesi+”. Journal of Turgut Ozal Medical Center 13/2 (Nisan 2006), 81-85.
JAMA Sığırlı D, Ediz B, Cangür Ş, Ercan İ, Kan İ. Türkiye Ve Avrupa Birliği’ne Üye Ülkelerin Sağlık Düzeyi Ölçütlerinin Çok Boyutlu Ölçekleme Analizi İle İncelenmesi+. Turgut Özal Tıp Merk Derg. 2006;13:81–85.
MLA Sığırlı, Deniz vd. “Türkiye Ve Avrupa Birliği’ne Üye Ülkelerin Sağlık Düzeyi Ölçütlerinin Çok Boyutlu Ölçekleme Analizi İle İncelenmesi+”. Journal of Turgut Ozal Medical Center, c. 13, sy. 2, 2006, ss. 81-85.
Vancouver Sığırlı D, Ediz B, Cangür Ş, Ercan İ, Kan İ. Türkiye Ve Avrupa Birliği’ne Üye Ülkelerin Sağlık Düzeyi Ölçütlerinin Çok Boyutlu Ölçekleme Analizi İle İncelenmesi+. Turgut Özal Tıp Merk Derg. 2006;13(2):81-5.