BibTex RIS Kaynak Göster

The Effect of Nasal Spray Preservatives Benzalkonium Chlorid and Potassium Sorbate On Rat Nasal Mucosa.

Yıl 2002, Cilt: 9 Sayı: 2, - , 01.04.2002

Öz

Objectives: The preservatives benzalkonium chlorid (BZC) and potassium sorbate(PS) are wideley used, not only for nasal drops, but also for eye drops and cosmetics. However, there have been many reports about side effects to be result of irritation induced by BZC and PS. Material and Methods: BZC and PS were administrated to the noses of 44 male rats for one and four weeks long and then histological and clinical changes were investigated. Results: Symptomatic changes suh as sneezing and nasal rubbing were observed in almost all groups by the 6th day of administration. The histological changes were observed by light microscope The preservatives induced nasal lesions were noted. The symptomatic and histologic changes were pronounced with the prolonged duration of administration. Conclusion: It is concluded that both BZC and PS have harmful effects on respiratory ephitel on rat. Key words: Benzalkonium chlorid, Potassium sorbate, Nasal mucosa.

Burun Spreylerinde Prezervatif Olarak Kullanılan Benzalkonyum Klorid Ve Potasyum Sorbat’ın Sıçan Burun Mukozasına Etkileri

Yıl 2002, Cilt: 9 Sayı: 2, - , 01.04.2002

Öz

Giriş: Yaygın Olarak kullanılan koruyucu maddeler Benzalkonyum klorid (BZC) ve Potasyum Sorbat (PS) yalnızca burun damlalarında değil göz damlaları ve kozmetik maddelerinde de kullanılmaktadır. Bununla beraber bu maddelerin irritasyonu sonucu pek çok yan etki bildirilmiştir. Materyal Metod: Aynı jenerasyondan seçilmiş 44 erkek sıçanın burunlarına bir hafta ve dört hafta sürelerle BZC ve PS uygulanarak bu maddelerin klinik ve histolojik etkileri araştırıldı. Sonuç: Tüm gruplarda uygulamanın altıncı gününden itibaren hapşırma ve burun kaşıma semptomları izlendi. Histolojik değişiklikler ışık mikroskobu ile araştırıldı. Semptomatik ve histolojik değişimlerin uygulama süresi ile uyumlu oılarak artış gösterdiği izlendi. Her iki prezervatif maddenin de sıçan solunum yolu epiteline zararlı etkilerinin olduğu sonucuna varıldı. Anahtar kelimeler: Potasyum Sorbat, Benzalyonyum Klorid, Nazal Mukoza.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

M. Erkan Lebe Bu kişi benim

Banu Lebe Bu kişi benim

Altuğ Yavaşoğlu Bu kişi benim

Meral Baka Bu kişi benim

Osman Yılmaz Bu kişi benim

Bülent Şerbetçioğlu Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Nisan 2002
Yayımlandığı Sayı Yıl 2002 Cilt: 9 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Lebe, M. E., Lebe, B., Yavaşoğlu, A., Baka, M., vd. (2002). Burun Spreylerinde Prezervatif Olarak Kullanılan Benzalkonyum Klorid Ve Potasyum Sorbat’ın Sıçan Burun Mukozasına Etkileri. Journal of Turgut Ozal Medical Center, 9(2).
AMA Lebe ME, Lebe B, Yavaşoğlu A, Baka M, Yılmaz O, Şerbetçioğlu B. Burun Spreylerinde Prezervatif Olarak Kullanılan Benzalkonyum Klorid Ve Potasyum Sorbat’ın Sıçan Burun Mukozasına Etkileri. Turgut Özal Tıp Merk Derg. Nisan 2002;9(2).
Chicago Lebe, M. Erkan, Banu Lebe, Altuğ Yavaşoğlu, Meral Baka, Osman Yılmaz, ve Bülent Şerbetçioğlu. “Burun Spreylerinde Prezervatif Olarak Kullanılan Benzalkonyum Klorid Ve Potasyum Sorbat’ın Sıçan Burun Mukozasına Etkileri”. Journal of Turgut Ozal Medical Center 9, sy. 2 (Nisan 2002).
EndNote Lebe ME, Lebe B, Yavaşoğlu A, Baka M, Yılmaz O, Şerbetçioğlu B (01 Nisan 2002) Burun Spreylerinde Prezervatif Olarak Kullanılan Benzalkonyum Klorid Ve Potasyum Sorbat’ın Sıçan Burun Mukozasına Etkileri. Journal of Turgut Ozal Medical Center 9 2
IEEE M. E. Lebe, B. Lebe, A. Yavaşoğlu, M. Baka, O. Yılmaz, ve B. Şerbetçioğlu, “Burun Spreylerinde Prezervatif Olarak Kullanılan Benzalkonyum Klorid Ve Potasyum Sorbat’ın Sıçan Burun Mukozasına Etkileri”, Turgut Özal Tıp Merk Derg, c. 9, sy. 2, 2002.
ISNAD Lebe, M. Erkan vd. “Burun Spreylerinde Prezervatif Olarak Kullanılan Benzalkonyum Klorid Ve Potasyum Sorbat’ın Sıçan Burun Mukozasına Etkileri”. Journal of Turgut Ozal Medical Center 9/2 (Nisan 2002).
JAMA Lebe ME, Lebe B, Yavaşoğlu A, Baka M, Yılmaz O, Şerbetçioğlu B. Burun Spreylerinde Prezervatif Olarak Kullanılan Benzalkonyum Klorid Ve Potasyum Sorbat’ın Sıçan Burun Mukozasına Etkileri. Turgut Özal Tıp Merk Derg. 2002;9.
MLA Lebe, M. Erkan vd. “Burun Spreylerinde Prezervatif Olarak Kullanılan Benzalkonyum Klorid Ve Potasyum Sorbat’ın Sıçan Burun Mukozasına Etkileri”. Journal of Turgut Ozal Medical Center, c. 9, sy. 2, 2002.
Vancouver Lebe ME, Lebe B, Yavaşoğlu A, Baka M, Yılmaz O, Şerbetçioğlu B. Burun Spreylerinde Prezervatif Olarak Kullanılan Benzalkonyum Klorid Ve Potasyum Sorbat’ın Sıçan Burun Mukozasına Etkileri. Turgut Özal Tıp Merk Derg. 2002;9(2).