BibTex RIS Kaynak Göster

A Case Of Guillian-Barre Syndrome After Acute Viral Hepatitis A

Yıl 2002, Cilt: 9 Sayı: 2, - , 01.04.2002

Öz

Guillian-Barre Syndrome (GBS) is often preceded by an infectious disease. A case of GBS after hepatitis A (HA) is extremely rare, even though hepatitis A is common. In a review of case reports the clinical features of GBS following HA could be sumarized as follows: 1-Most of the patients are men 2- GBS develops within 14 days after onset of HA 3- Facial nerve and bulbus are effected frequently 4- Proprioception is likely impaired in addition to superficial sensation 5- Mechanic ventilation is often requirement 6- The protein content of the cerebrospinal fluid is usually high 7- The outcome of neuropathic symptoms is uniformly good, regardless of the degree of liver dysfunction as evaluated on the basis of alanine aminotransferase levels 8- Patient is frequently recover without sequelaw 9- ENMG demonstrate demyelinations. These findings indicate that GBS following HA essentially does not differ from typical GBS. Key words: Hepatitis A, Guillian-Barre Syndrome, Clinical Features of GBS.

Hepatit A Enfeksiyonu Sonrası Gelişen Bir Guillian-Barre Sendromu Olgusu+

Yıl 2002, Cilt: 9 Sayı: 2, - , 01.04.2002

Öz

Guillian-Barre Sendromu ile enfeksiyon hastalıkları arasındaki ilişki iyi bilinmektedir. Hepatit A enfeksiyonu sırasında GBS gelişimi ender görülen bir tablodur. Hepatit A enfeksiyonuna bağlı olarak gelişen GBS'lu olgular gözden geçirildiğinde bazı ortak klinik özellikleri saptanmıştır. Bunlar: 1- Erkeklerde daha sık olması 2- Hepatit A enfeksiyonundan ortalama 14 gün sonra gelişmesi 3- Fasiyal sinir ve bulbar tutulumun sık olması 4- Yüzeyel duyu bozukluklarına ek olarak propriosepsiyonun da etkilenmesi 5- Sıklıkla mekanik ventilatöre gereksinim göstermesi 6- Beyin omurilik sıvısında proteinde belirgin artma olması 7- Alanin transferaz düzeylerinin temel alındığı karaciğer fonksiyonu değerlendirilmesine rağmen nöropatik semptomların iyi gidişli olması 8- Sıklıkla sekelsiz olarak iyileşmesi ve 9- ENMG'de daha çok demyelinizasyonun olmasıdır. Bu bulgularla Hepatit A enfeksiyonuna bağlı olarak gelişen GBS'nun tipik GBS'dan temel olarak çok farklı değildir. Anahtar kelimeler: Hepatit A, Guillian-Barre Sendromu, GBS Klinik Bulguları

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Handan İşın Özışık Bu kişi benim

Sibel Kızkın Bu kişi benim

Özden Çalışkan Bu kişi benim

Cemal Özcan Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Nisan 2002
Yayımlandığı Sayı Yıl 2002 Cilt: 9 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Özışık, H. İ., Kızkın, S., Çalışkan, Ö., Özcan, C. (2002). Hepatit A Enfeksiyonu Sonrası Gelişen Bir Guillian-Barre Sendromu Olgusu+. Journal of Turgut Ozal Medical Center, 9(2).
AMA Özışık Hİ, Kızkın S, Çalışkan Ö, Özcan C. Hepatit A Enfeksiyonu Sonrası Gelişen Bir Guillian-Barre Sendromu Olgusu+. Turgut Özal Tıp Merk Derg. Nisan 2002;9(2).
Chicago Özışık, Handan İşın, Sibel Kızkın, Özden Çalışkan, ve Cemal Özcan. “Hepatit A Enfeksiyonu Sonrası Gelişen Bir Guillian-Barre Sendromu Olgusu+”. Journal of Turgut Ozal Medical Center 9, sy. 2 (Nisan 2002).
EndNote Özışık Hİ, Kızkın S, Çalışkan Ö, Özcan C (01 Nisan 2002) Hepatit A Enfeksiyonu Sonrası Gelişen Bir Guillian-Barre Sendromu Olgusu+. Journal of Turgut Ozal Medical Center 9 2
IEEE H. İ. Özışık, S. Kızkın, Ö. Çalışkan, ve C. Özcan, “Hepatit A Enfeksiyonu Sonrası Gelişen Bir Guillian-Barre Sendromu Olgusu+”, Turgut Özal Tıp Merk Derg, c. 9, sy. 2, 2002.
ISNAD Özışık, Handan İşın vd. “Hepatit A Enfeksiyonu Sonrası Gelişen Bir Guillian-Barre Sendromu Olgusu+”. Journal of Turgut Ozal Medical Center 9/2 (Nisan 2002).
JAMA Özışık Hİ, Kızkın S, Çalışkan Ö, Özcan C. Hepatit A Enfeksiyonu Sonrası Gelişen Bir Guillian-Barre Sendromu Olgusu+. Turgut Özal Tıp Merk Derg. 2002;9.
MLA Özışık, Handan İşın vd. “Hepatit A Enfeksiyonu Sonrası Gelişen Bir Guillian-Barre Sendromu Olgusu+”. Journal of Turgut Ozal Medical Center, c. 9, sy. 2, 2002.
Vancouver Özışık Hİ, Kızkın S, Çalışkan Ö, Özcan C. Hepatit A Enfeksiyonu Sonrası Gelişen Bir Guillian-Barre Sendromu Olgusu+. Turgut Özal Tıp Merk Derg. 2002;9(2).