BibTex RIS Kaynak Göster

Investigation Of Plasma Nitric Oxide Metabolites, Nitrite And Nitrate Levels In Preclamptic Pregnant Women And Cord Blood Of The Babies

Yıl 2001, Cilt: 8 Sayı: 1, - , 01.02.2001

Öz

Nitric oxide (NO) is a vasodilator agent derived from vascular endothelium. It has been thought that decreased production of nitric oxide plays an important role in the pathogenesis of preclampsia. In this study, plasma nitric oxide metabolites, nitrate and nitrite levels were investigated among preclamptic pregnants and their newborn infants, and compared with control groups. Plasma samples were collected from 14 preclamptic pregnant women and 14 control pregnants besides cord blood of the newborn infants in both groups. Kinetic cadmium method was used as assay method for NO metabolites. In results, only in preclamptic pregnants, nitrate levels (49.01 + 8.65 umol/L, mean±SD) were significantly higher than control (41.86+8.57 umol/L)(p<0.05). There was no statistically significant difference between control and other groups with respect to nitrite and nitrate levels. These results show that the decreased endothelial nitric oxide production does not play an important role on physiopathology of preclampsia. On contrary high nitrate levels of preclamptic pregnants show the existence of increased nitric oxide production from an unknown source and the existence of a decreased urinary excretion. Key words: Preclampsia, Free radical, Nitric oxide

Preeklamptik Gebe Kadınlarda ve Bebeklerinin Kordon Kanında, Nitrik Oksit Metabolitleri Olan Nitrit Ve Nitratın Plazma Düzeylerinin Araştırılması

Yıl 2001, Cilt: 8 Sayı: 1, - , 01.02.2001

Öz

Nitrik oksit damarlarda duvar tonusu üstünde belirgin gevşetici etkisi olan damar duvar endoteli kaynaklı bir vazodilatatördür. Preeklamptik gebelerde, disfonksiyonel endotel hücrelerinde, düşük düzeyde nitrik oksit üretiminin fizyopatolojide rolü olduğu düşünülmektedir. Bu çalışmada preeklamptik gebelerde ve bebeklerinde plazma nitrik oksit metabolitleri olan nitrik ve nitrat düzeyleri ölçülerek nitrik oksit üretimi konusunda fikir sahibi olunması amaçlandı. Bu amaçla hasta grubu olarak 14 preeklamptik gebe (PG) (n=14), kontrol grubu olarak 14 normal gebe kadın (KG) ve kord kanında çalışmak üzere preeklamptik gebelerin bebekleri (PB) (n=14) ve normal gebelerin bebekleri (KB) (n=14) seçildi. Nitrit ve nitrat tayin metodu olarak Griess (kinetik kadmiyum redüksiyonu) yöntemi kullanıldı. Bulgularda, PG nitrat düzeyleri (49.01 + 8.65 —mol/L; ortalama±SD ), KG nitrat düzeylerine göre anlamlı derecede yüksek bulundu (41.86+8.57 —mol/L)(p<0.05). Diğer parametrelerde kontrole göre anlamlı bir fark tesbit edilmedi. Bu sonuçlar azalmış endoteliyal hücre nitrik oksit üretiminin, preeklampsi fizyopatolojisinde etken olduğu hipotezini desteklememektedir. Tersine PG'lerdeki yüksek nitrat düzeyleri, bilinmeyen bir kaynaktan artmış nitrik oksit üretimini ya da idrar yolu ile itrah edilmesinde belirgin bir azalmayı düşündürmektedir. Anahtar kelimeler: Preeklampsi, Serbest Radikal, Nitrik Oksit

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Aysun Bay Karabulut Bu kişi benim

İ. Çetin Oztürk Bu kişi benim

Nurzen Sezgin Şeyma Hasçalık Bu kişi benim

Ayşe Kafkaslı Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Şubat 2001
Yayımlandığı Sayı Yıl 2001 Cilt: 8 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Karabulut, A. B., Oztürk, İ. Ç., Hasçalık, N. S. Ş., Kafkaslı, A. (2001). Preeklamptik Gebe Kadınlarda ve Bebeklerinin Kordon Kanında, Nitrik Oksit Metabolitleri Olan Nitrit Ve Nitratın Plazma Düzeylerinin Araştırılması. Journal of Turgut Ozal Medical Center, 8(1).
AMA Karabulut AB, Oztürk İÇ, Hasçalık NSŞ, Kafkaslı A. Preeklamptik Gebe Kadınlarda ve Bebeklerinin Kordon Kanında, Nitrik Oksit Metabolitleri Olan Nitrit Ve Nitratın Plazma Düzeylerinin Araştırılması. Turgut Özal Tıp Merk Derg. Şubat 2001;8(1).
Chicago Karabulut, Aysun Bay, İ. Çetin Oztürk, Nurzen Sezgin Şeyma Hasçalık, ve Ayşe Kafkaslı. “Preeklamptik Gebe Kadınlarda Ve Bebeklerinin Kordon Kanında, Nitrik Oksit Metabolitleri Olan Nitrit Ve Nitratın Plazma Düzeylerinin Araştırılması”. Journal of Turgut Ozal Medical Center 8, sy. 1 (Şubat 2001).
EndNote Karabulut AB, Oztürk İÇ, Hasçalık NSŞ, Kafkaslı A (01 Şubat 2001) Preeklamptik Gebe Kadınlarda ve Bebeklerinin Kordon Kanında, Nitrik Oksit Metabolitleri Olan Nitrit Ve Nitratın Plazma Düzeylerinin Araştırılması. Journal of Turgut Ozal Medical Center 8 1
IEEE A. B. Karabulut, İ. Ç. Oztürk, N. S. Ş. Hasçalık, ve A. Kafkaslı, “Preeklamptik Gebe Kadınlarda ve Bebeklerinin Kordon Kanında, Nitrik Oksit Metabolitleri Olan Nitrit Ve Nitratın Plazma Düzeylerinin Araştırılması”, Turgut Özal Tıp Merk Derg, c. 8, sy. 1, 2001.
ISNAD Karabulut, Aysun Bay vd. “Preeklamptik Gebe Kadınlarda Ve Bebeklerinin Kordon Kanında, Nitrik Oksit Metabolitleri Olan Nitrit Ve Nitratın Plazma Düzeylerinin Araştırılması”. Journal of Turgut Ozal Medical Center 8/1 (Şubat 2001).
JAMA Karabulut AB, Oztürk İÇ, Hasçalık NSŞ, Kafkaslı A. Preeklamptik Gebe Kadınlarda ve Bebeklerinin Kordon Kanında, Nitrik Oksit Metabolitleri Olan Nitrit Ve Nitratın Plazma Düzeylerinin Araştırılması. Turgut Özal Tıp Merk Derg. 2001;8.
MLA Karabulut, Aysun Bay vd. “Preeklamptik Gebe Kadınlarda Ve Bebeklerinin Kordon Kanında, Nitrik Oksit Metabolitleri Olan Nitrit Ve Nitratın Plazma Düzeylerinin Araştırılması”. Journal of Turgut Ozal Medical Center, c. 8, sy. 1, 2001.
Vancouver Karabulut AB, Oztürk İÇ, Hasçalık NSŞ, Kafkaslı A. Preeklamptik Gebe Kadınlarda ve Bebeklerinin Kordon Kanında, Nitrik Oksit Metabolitleri Olan Nitrit Ve Nitratın Plazma Düzeylerinin Araştırılması. Turgut Özal Tıp Merk Derg. 2001;8(1).