BibTex RIS Kaynak Göster

Seropositivity of hepatitis B and hepatitis C viruses in blood and blood products in transfused and non-transfused patients with hematological malignancies

Yıl 2000, Cilt: 7 Sayı: 2, - , 01.04.2000

Öz

Objective: We investigated the seropositivity difference of hepatitis B and hepatitis C viruses in hematologically malignant patients with history of blood and blood products transfusions. Material and methods: HBs Ag, Anti-HBs and anti-HCV antibody positivity were investigated in 35 hematologically malignant patients with history of transfusions and 52 patients without history of transfusions with ELISA in the department of Hematology. Results: Anti-HCV positivity was detected in 2.8% (n= 1) and 1.9% of patients (n= 1) with and without blood transfusion history, respectively. HBs Ag positivity was detected to be 22.8% (n= 8) in blood transfused group, and 5.7% (n= 3) in non-transfused group and 9% (n= 9) in the control group. Anti-HBs antibody positivity was detected in 31.4% of patients (n= 11) with a history of blood transfusion, 38.4% in the non-transfused group (n= 20), and 40% in the control group (n= 43). Conclusions: HBs Ag positivity was found to be significantly higher in the transfused group when compared with the non-transfused group and the control group (p<0.05). Key words: Hepatitis, transfusion, hematological malignancies.

KAN VE KAN ÜRÜNLERİ TRANSFÜZYONU YAPILAN VE YAPILMAYAN HEMATOLOJİK MALİGNİTELİ HASTALARDA HEPATİT B VE HEPATİT C VİRÜS SEROPOZİTİFLİĞİ

Yıl 2000, Cilt: 7 Sayı: 2, - , 01.04.2000

Öz

Amaç: Kan ve kan ürünleri transfüzyonu öyküsü olan ve olmayan hematolojik maligniteli hastalarda, hepatitB ve hepatit C virüs seropozitifliği arasındaki fark araştınldı. Materyal ve metot: Hematoloji servisinde tedavi edilen, kan transfüzyon öyküsü olan 35 ve transfüzyon öyküsü olmayan 52 hematolojik maligniteli hastada HBs Ag, anti-HBs ve anti-HCV antikor pozitifliği EUSA yöntemi He araştınldı. Bulgular: Çalışmamızda hematolojik malign hastalığı olup transfüzyon yapılmış ve transfüzyon öyküsü olmayan gruplarda birer hastada anti-HCV seropozitifliği saptandı (%2.8, %1.9). HBs Ag seropozitifliği transfüzyon yapılan hasta grubunda %22.8 (n=8), transfüzyon yapılmayan hasta grubunda %5.7 (n=3), kontrol grubunda ise %9 (n=9) olarak bulunmuştur. Anti-HBs antikor seropozitifliği transfüzyon yapılan hasta grubunda %31.4 (n=ll), transfüzyon yapılmayan hasta grubunda %38.4 (n=20), kontrol grubunda %40 (n=43) oranında saptanmıştır. Sonuç: Kan transfüzyonu yapılmış olan hematolojik maligniteli hastalarda HBs Ag seropozitifliği, kan transfüzyonu yapılmamış hasta ve kontrol grubundan daha yüksek bulundu (p<0.05). Anahtar kelimeler: Hepatit, transfüzyon, hematolojik malignite

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Ramazan Sarı Bu kişi benim

Halil İbrahim Özkan Bu kişi benim

Alper Sevinç Bu kişi benim

İsmet Aydogdu Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Nisan 2000
Yayımlandığı Sayı Yıl 2000 Cilt: 7 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Sarı, R., Özkan, H. İ., Sevinç, A., Aydogdu, İ. (2000). KAN VE KAN ÜRÜNLERİ TRANSFÜZYONU YAPILAN VE YAPILMAYAN HEMATOLOJİK MALİGNİTELİ HASTALARDA HEPATİT B VE HEPATİT C VİRÜS SEROPOZİTİFLİĞİ. Journal of Turgut Ozal Medical Center, 7(2).
AMA Sarı R, Özkan Hİ, Sevinç A, Aydogdu İ. KAN VE KAN ÜRÜNLERİ TRANSFÜZYONU YAPILAN VE YAPILMAYAN HEMATOLOJİK MALİGNİTELİ HASTALARDA HEPATİT B VE HEPATİT C VİRÜS SEROPOZİTİFLİĞİ. Turgut Özal Tıp Merk Derg. Nisan 2000;7(2).
Chicago Sarı, Ramazan, Halil İbrahim Özkan, Alper Sevinç, ve İsmet Aydogdu. “KAN VE KAN ÜRÜNLERİ TRANSFÜZYONU YAPILAN VE YAPILMAYAN HEMATOLOJİK MALİGNİTELİ HASTALARDA HEPATİT B VE HEPATİT C VİRÜS SEROPOZİTİFLİĞİ”. Journal of Turgut Ozal Medical Center 7, sy. 2 (Nisan 2000).
EndNote Sarı R, Özkan Hİ, Sevinç A, Aydogdu İ (01 Nisan 2000) KAN VE KAN ÜRÜNLERİ TRANSFÜZYONU YAPILAN VE YAPILMAYAN HEMATOLOJİK MALİGNİTELİ HASTALARDA HEPATİT B VE HEPATİT C VİRÜS SEROPOZİTİFLİĞİ. Journal of Turgut Ozal Medical Center 7 2
IEEE R. Sarı, H. İ. Özkan, A. Sevinç, ve İ. Aydogdu, “KAN VE KAN ÜRÜNLERİ TRANSFÜZYONU YAPILAN VE YAPILMAYAN HEMATOLOJİK MALİGNİTELİ HASTALARDA HEPATİT B VE HEPATİT C VİRÜS SEROPOZİTİFLİĞİ”, Turgut Özal Tıp Merk Derg, c. 7, sy. 2, 2000.
ISNAD Sarı, Ramazan vd. “KAN VE KAN ÜRÜNLERİ TRANSFÜZYONU YAPILAN VE YAPILMAYAN HEMATOLOJİK MALİGNİTELİ HASTALARDA HEPATİT B VE HEPATİT C VİRÜS SEROPOZİTİFLİĞİ”. Journal of Turgut Ozal Medical Center 7/2 (Nisan 2000).
JAMA Sarı R, Özkan Hİ, Sevinç A, Aydogdu İ. KAN VE KAN ÜRÜNLERİ TRANSFÜZYONU YAPILAN VE YAPILMAYAN HEMATOLOJİK MALİGNİTELİ HASTALARDA HEPATİT B VE HEPATİT C VİRÜS SEROPOZİTİFLİĞİ. Turgut Özal Tıp Merk Derg. 2000;7.
MLA Sarı, Ramazan vd. “KAN VE KAN ÜRÜNLERİ TRANSFÜZYONU YAPILAN VE YAPILMAYAN HEMATOLOJİK MALİGNİTELİ HASTALARDA HEPATİT B VE HEPATİT C VİRÜS SEROPOZİTİFLİĞİ”. Journal of Turgut Ozal Medical Center, c. 7, sy. 2, 2000.
Vancouver Sarı R, Özkan Hİ, Sevinç A, Aydogdu İ. KAN VE KAN ÜRÜNLERİ TRANSFÜZYONU YAPILAN VE YAPILMAYAN HEMATOLOJİK MALİGNİTELİ HASTALARDA HEPATİT B VE HEPATİT C VİRÜS SEROPOZİTİFLİĞİ. Turgut Özal Tıp Merk Derg. 2000;7(2).