BibTex RIS Kaynak Göster

Epstein-barr and cytomegalovirus antibody positivities in inflammatory rheumatic diseases

Yıl 2000, Cilt: 7 Sayı: 2, - , 01.04.2000

Öz

Objectives: Studies on the role of viruses on pathogenesis of the inflammatory rheumatic diseases for which autoimmune mechanisms have been believed to those play important roles, still have increased popularity. This study has been conducted to explore EBV-VCA and CMV antibody positivities in serum samples of patients with inflammatory rheumatic diseases such as RA and AS. Material and methods: The patients with RA (n=38) and AS (n=36) who admitted to outpatient clinics of the department of PM&R and 41 healthy volunteers were been included in this study. Serum EBV-VCA IgG and EBV-VCA IgM, and CMV IgG, IgM, and IgA antibodies were measured by ELISA as positive or negative results. Results: CMV IgA antibody positivities in patients with RA were higher than the control group; in addition EBV-VCA IgM antibody positivities were higher in the patients with RA than those with AS and healthy volunteers. Conclusion: These results suggest that EBV infections may play a role in etiopathogenesis of RA. Key words: Inflammatory rheumatic disease, Epstein-Barr Virus, Cytomegalovirus, EBV, CMV.

İNFLAMATUVAR ROMATİZMAL HASTALIKLARDA EPSTEIN-BARR VE CYTOMEGALOVIRUS ANTİKOR POZİTİFLİĞİ*

Yıl 2000, Cilt: 7 Sayı: 2, - , 01.04.2000

Öz

Amaç: Etiyopatogenezinde otoimmün mekanizmaların sorumlu tutulduğu inflamatuvar romatizma! hastalıkların patogenezinde viral ajanların rolü ile ilgili çalışmalar popülaritesini korumaktadır. Bu nedenle inflamatuvar romatizmaI hastalıklardan olan romatoid artrit (RA) ve ankilozan spondilit (AS) olgularının serumlarında Epstein-Barr Virus (EBV) ve Cytomegalovirus (CMV) antikor pozitifliklerinin saptanması amacı ile bu çalışma planlandı. Materyal ve metot: Hastanemiz FIR departmanı polikliniklerine başvurup klinik ve laboratuvar değerlendirmeler sonrası 38'i RA ve 36'sı AS tanısı konmuş 74 olgudan oluşan hasta grubu ile, yaş ve cinsiyetleri uyumlu 41 sağlıklı bireyin oluşturduğu kontrol grubu çalışmaya dahil edildi. Her iki gruptaki olguların serumlarında; EBV-VCA IgG ve IgM ile CMV IgG, IgM ve IgA antikorlarının pozitifliği ELISA yöntemi ile araştırıldı. Bulgular: RAH olgularda CMV IgA pozitifliğinde kontrol grubuna göre (p=0.031), EBV-VCA IgM pozitifliğinde ise hem AS hem de kontrol grubuna göre (p=0.00İ) istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar tespit edildi. Sonuç: Bu çalışmanın verileri, RA etiyopatogenezinde EBV infeksiyonlarının rol oynayabile­ceği görüşünü desteklemektedir. Anahtar kelimeler: İnflamatuvar romatizmaI hastalıklar, Epstein-Barr virus, Cytomegalo­virus, EBV, CMV. Amaç: Etiyopatogenezinde otoimmün mekanizmaların sorumlu tutulduğu inflamatuvar romatizma! hastalıkların patogenezinde viral ajanların rolü ile ilgili çalışmalar popülaritesini korumaktadır. Bu nedenle inflamatuvar romatizmaI hastalıklardan olan romatoid artrit (RA) ve ankilozan spondilit (AS) olgularının serumlarında Epstein-Barr Virus (EBV) ve Cytomegalovirus (CMV) antikor pozitifliklerinin saptanması amacı ile bu çalışma planlandı. Materyal ve metot: Hastanemiz FIR departmanı polikliniklerine başvurup klinik ve laboratuvar değerlendirmeler sonrası 38'i RA ve 36'sı AS tanısı konmuş 74 olgudan oluşan hasta grubu ile, yaş ve cinsiyetleri uyumlu 41 sağlıklı bireyin oluşturduğu kontrol grubu çalışmaya dahil edildi. Her iki gruptaki olguların serumlarında; EBV-VCA IgG ve IgM ile CMV IgG, IgM ve IgA antikorlarının pozitifliği ELISA yöntemi ile araştırıldı. Bulgular: RAH olgularda CMV IgA pozitifliğinde kontrol grubuna göre (p=0.031), EBV-VCA IgM pozitifliğinde ise hem AS hem de kontrol grubuna göre (p=0.00İ) istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar tespit edildi. Sonuç: Bu çalışmanın verileri, RA etiyopatogenezinde EBV infeksiyonlarının rol oynayabile­ceği görüşünü desteklemektedir. Anahtar kelimeler: İnflamatuvar romatizmaI hastalıklar, Epstein-Barr virus, Cytomegalo­virus, EBV, CMV.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Yüksel Ersoy Bu kişi benim

Yasemin Ersoy Bu kişi benim

Barış Otlu Bu kişi benim

İrfan Karatutlu Bu kişi benim

Zühal Altay Bu kişi benim

Emine Sönmez Bu kişi benim

İ.Halil Özerol Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Nisan 2000
Yayımlandığı Sayı Yıl 2000 Cilt: 7 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Ersoy, Y., Ersoy, Y., Otlu, B., Karatutlu, İ., vd. (2000). İNFLAMATUVAR ROMATİZMAL HASTALIKLARDA EPSTEIN-BARR VE CYTOMEGALOVIRUS ANTİKOR POZİTİFLİĞİ*. Journal of Turgut Ozal Medical Center, 7(2).
AMA Ersoy Y, Ersoy Y, Otlu B, Karatutlu İ, Altay Z, Sönmez E, Özerol İ. İNFLAMATUVAR ROMATİZMAL HASTALIKLARDA EPSTEIN-BARR VE CYTOMEGALOVIRUS ANTİKOR POZİTİFLİĞİ*. Turgut Özal Tıp Merk Derg. Nisan 2000;7(2).
Chicago Ersoy, Yüksel, Yasemin Ersoy, Barış Otlu, İrfan Karatutlu, Zühal Altay, Emine Sönmez, ve İ.Halil Özerol. “İNFLAMATUVAR ROMATİZMAL HASTALIKLARDA EPSTEIN-BARR VE CYTOMEGALOVIRUS ANTİKOR POZİTİFLİĞİ*”. Journal of Turgut Ozal Medical Center 7, sy. 2 (Nisan 2000).
EndNote Ersoy Y, Ersoy Y, Otlu B, Karatutlu İ, Altay Z, Sönmez E, Özerol İ (01 Nisan 2000) İNFLAMATUVAR ROMATİZMAL HASTALIKLARDA EPSTEIN-BARR VE CYTOMEGALOVIRUS ANTİKOR POZİTİFLİĞİ*. Journal of Turgut Ozal Medical Center 7 2
IEEE Y. Ersoy, “İNFLAMATUVAR ROMATİZMAL HASTALIKLARDA EPSTEIN-BARR VE CYTOMEGALOVIRUS ANTİKOR POZİTİFLİĞİ*”, Turgut Özal Tıp Merk Derg, c. 7, sy. 2, 2000.
ISNAD Ersoy, Yüksel vd. “İNFLAMATUVAR ROMATİZMAL HASTALIKLARDA EPSTEIN-BARR VE CYTOMEGALOVIRUS ANTİKOR POZİTİFLİĞİ*”. Journal of Turgut Ozal Medical Center 7/2 (Nisan 2000).
JAMA Ersoy Y, Ersoy Y, Otlu B, Karatutlu İ, Altay Z, Sönmez E, Özerol İ. İNFLAMATUVAR ROMATİZMAL HASTALIKLARDA EPSTEIN-BARR VE CYTOMEGALOVIRUS ANTİKOR POZİTİFLİĞİ*. Turgut Özal Tıp Merk Derg. 2000;7.
MLA Ersoy, Yüksel vd. “İNFLAMATUVAR ROMATİZMAL HASTALIKLARDA EPSTEIN-BARR VE CYTOMEGALOVIRUS ANTİKOR POZİTİFLİĞİ*”. Journal of Turgut Ozal Medical Center, c. 7, sy. 2, 2000.
Vancouver Ersoy Y, Ersoy Y, Otlu B, Karatutlu İ, Altay Z, Sönmez E, Özerol İ. İNFLAMATUVAR ROMATİZMAL HASTALIKLARDA EPSTEIN-BARR VE CYTOMEGALOVIRUS ANTİKOR POZİTİFLİĞİ*. Turgut Özal Tıp Merk Derg. 2000;7(2).