BibTex RIS Kaynak Göster

The Role Of Frequently Used Clinical And Laboratory Findings In The Differential Diagnosis Of Acute Appendicitis And Ruptured Ovarian Cyst

Yıl 1999, Cilt: 6 Sayı: 4, - , 01.08.1999

Öz

Preoperative diagnosis of acute appendicitis in women is associated with a lower accuracy rate than that in men. In th/'s study 57 women initially diagnosed to ha ve acute appendicitis in the emergency room and then confırmed to ha ve acute or perforated appendicitis and ruptured ovarian cysts were investigated. Loss of appetite, vomiting, tenderness, muscular resistance, rebound tenderness, radiologically air and fluid leveis localized to the caecum, leukocytosis and raised axillary temperature leveis were compared among three groups. There was no difference in loss of appetite, vomiting, tenderness, rebound tenderness, radiologically air and fluid leveis localized to the caecum among the groups (p>0.05). Muscular resistance in acute appendicitis group, leukocytosis in acute and perforated appendicitis groups and raised axillary temperature in perforated appendicitis group were significant findings (p<0.05). The results of th/'s study revealed that muscular resistance, leukocytosis and raised axillary temperature are significant fndings in preoperative differential diagnosis between acute- perforated appendicitis and ruptured ovarian cyst. Key words: Acute appendicitis, ovarian cyst, differential diagnosis

SIKLIKLA KULLANILAN KLİNİK VE LABORATUVAR BULGULARININ AKUT APANDİSİT VE OVER KİST RÜPTÜRÜNÜN AYIRICI TANISINDAKİ YERİ

Yıl 1999, Cilt: 6 Sayı: 4, - , 01.08.1999

Öz

Kadınlarda preoperatif akut apandisit tanısı erkeklere göre daha düşük bir doğru-uk koyulabilmektedir. Bu çalışma, genç kadınlarda akut apandisit ile en çok karı­şan jinekolojik patoloji olan over kist rüptürleri ile akut apandisitin ayrıcı tanısına yardımcı olmak amacıyla planlandı. Acil serviste akut apandisit ön tanısı alınan ve operasyonda akut apandisit (Grup 1), perfore apandisit (Grup 2) ve over kist rüp- türü (Grup 3) tesb/t edilen 57 kadın hastanın pre-operatif iştahsızlık, kusma, has­sasiyet, defans, rebound, ayakta direkt karın grafsinde lokalize ileus bulgusu, lö- kositoz (>9000/mm3) ve koltukaltı ısısı (37.8 C0) karşılaştırıldı. Üç grup arasında iştahsızlık, kusma, hassasiyet, rebound, ayakta direkt karın graf sinde lokalize ile­us bulguları açısından fark tesb/t edilemedi (p>0.05). Defans bulgusu akut apan­disit grubunda, lökositoz akut ve perfore apandisit gruplarında, yüksek ateş ise yalnız perfore apandisit grubunda anla mh olarak daha yüksekti. (p<0,05) Bu çalışma akut veya perfore apandisit ile over kist rüptürlerinin ayırıcı tanısında sık kullanılan klinik ve laboratuvar bulgularından yalnızca defans, lökositoz ve yüksek ateşin ayırıcı tanda önemli olduğunu ortaya koymuştur. Anahtar kelimeler: Akut apandisit, over kisti, ayırıcı tan

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Dr. Cüneyt KAYAALP Dr. Sezai Yılmaz Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Ağustos 1999
Yayımlandığı Sayı Yıl 1999 Cilt: 6 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA Yılmaz, D. C. K. D. S. (1999). SIKLIKLA KULLANILAN KLİNİK VE LABORATUVAR BULGULARININ AKUT APANDİSİT VE OVER KİST RÜPTÜRÜNÜN AYIRICI TANISINDAKİ YERİ. Journal of Turgut Ozal Medical Center, 6(4).
AMA Yılmaz DCKDS. SIKLIKLA KULLANILAN KLİNİK VE LABORATUVAR BULGULARININ AKUT APANDİSİT VE OVER KİST RÜPTÜRÜNÜN AYIRICI TANISINDAKİ YERİ. Turgut Özal Tıp Merk Derg. Ağustos 1999;6(4).
Chicago Yılmaz, Dr. Cüneyt KAYAALP Dr. Sezai. “SIKLIKLA KULLANILAN KLİNİK VE LABORATUVAR BULGULARININ AKUT APANDİSİT VE OVER KİST RÜPTÜRÜNÜN AYIRICI TANISINDAKİ YERİ”. Journal of Turgut Ozal Medical Center 6, sy. 4 (Ağustos 1999).
EndNote Yılmaz DCKDS (01 Ağustos 1999) SIKLIKLA KULLANILAN KLİNİK VE LABORATUVAR BULGULARININ AKUT APANDİSİT VE OVER KİST RÜPTÜRÜNÜN AYIRICI TANISINDAKİ YERİ. Journal of Turgut Ozal Medical Center 6 4
IEEE D. C. K. D. S. Yılmaz, “SIKLIKLA KULLANILAN KLİNİK VE LABORATUVAR BULGULARININ AKUT APANDİSİT VE OVER KİST RÜPTÜRÜNÜN AYIRICI TANISINDAKİ YERİ”, Turgut Özal Tıp Merk Derg, c. 6, sy. 4, 1999.
ISNAD Yılmaz, Dr. Cüneyt KAYAALP Dr. Sezai. “SIKLIKLA KULLANILAN KLİNİK VE LABORATUVAR BULGULARININ AKUT APANDİSİT VE OVER KİST RÜPTÜRÜNÜN AYIRICI TANISINDAKİ YERİ”. Journal of Turgut Ozal Medical Center 6/4 (Ağustos 1999).
JAMA Yılmaz DCKDS. SIKLIKLA KULLANILAN KLİNİK VE LABORATUVAR BULGULARININ AKUT APANDİSİT VE OVER KİST RÜPTÜRÜNÜN AYIRICI TANISINDAKİ YERİ. Turgut Özal Tıp Merk Derg. 1999;6.
MLA Yılmaz, Dr. Cüneyt KAYAALP Dr. Sezai. “SIKLIKLA KULLANILAN KLİNİK VE LABORATUVAR BULGULARININ AKUT APANDİSİT VE OVER KİST RÜPTÜRÜNÜN AYIRICI TANISINDAKİ YERİ”. Journal of Turgut Ozal Medical Center, c. 6, sy. 4, 1999.
Vancouver Yılmaz DCKDS. SIKLIKLA KULLANILAN KLİNİK VE LABORATUVAR BULGULARININ AKUT APANDİSİT VE OVER KİST RÜPTÜRÜNÜN AYIRICI TANISINDAKİ YERİ. Turgut Özal Tıp Merk Derg. 1999;6(4).