BibTex RIS Kaynak Göster

An histochemical and immunohistochemical study on the pathogenesis of Interstitial cystitis

Yıl 1998, Cilt: 5 Sayı: 3, - , 01.06.1998

Öz

Interstitial cystitis is a chronic inflamatuar bladder disorder of unknown etiology. This disorder includes complex clinical voiding symptoms and cystoscopic findings. Interstitial cystitis is a clinicopathologic diagnosis. Histopathologically there are two forms of interstitial cystitis as " ulcerated " and"non-ulcerated" type. Objective of this study is to investigate the pathogenesis, clinical and pathological diagnostic criteria and the main differences of two subtypes of this disorder . For this purpose cystoscopic biopsies or TUR materials of 10 cases diagnosed as interstitial cystitis clinically and pathologically were evaluated by histochemical and immunhistochemical methods with their clinical findings. Plasma cells were observed more intensively in ulcerated than non-ulcerated forms ( p<0.05). No differences were detected between two forms in terms of mast cells, T and B cell counts ( p>0.05). This may show that evaluation of both pathological and clinical findings leads to the diagnosis of interstitial cystitis . Observation oflncreased number of T cells and plasma cells n our cases and ncreased mast cells n some cases, when the result of the other studies are also considered, may show that immunological mechanisms plays a role in the pathogenesis of interstitial cystitis. Key words: Bladder, interstitial cystitis, pathogenesis, histopathology.

İNTERSTİSYEL SİSTİTİN PATOGENEZİ ÜZERİNE HİSTOKİMYASAL VE İMMUNHİSTOKİMYASAL BİR ÇALIŞMA

Yıl 1998, Cilt: 5 Sayı: 3, - , 01.06.1998

Öz

İnterstisyel sistit mesanenin etiyoiojisi bilinmeyen infiamatuar bir hastalığıdır. Klinik olarak kompleks boşaltım semptomlarını ve bazı sistoskopik bulguları içermektedir. İnterstisyel sistit tanısı klinikopatolojik bir tanıdır. Histopatolojik olarak interstisyel sistitin " ülserli" ve "ülserli olmayan" olmak üzere iki formu bulunmaktadır. Bu çalışmanın amacı, interstisyel sistitin patogenezini, klinik ve patolojik tanı kriterlerini ortaya koymak, hitopatolojik olarak ayrılan 2 formun temel farklılıklarını göstermektir. Bu amaçla klinik ve patolojik olarak interstisyel sistit tanısı almış 10 olgunun sistoskopik biopsi veya TUR uygulanan doku örnekleri histokimyasal ve mmünh stok myasal yöntemlerle ve kl n k özell kler le b rl kte değerlend r lm şt r Ülserli olgularda inflamatuar hücrelerden plazma hücrelerinin ülsersiz formlara göre daha yoğun olduğu gözlenmiştir ( p<0.05). Mast hücreleri, T ve B lenfositleri açısından iki form arasında bir fark olmadığı gözlenmiştir (p>0.05). Bu bulgularla interstisyel sistit tanısının klinik ve patolojik incelemelerin birlikte değerlendirilmesi ile mümkün olabileceği düşünülebilir. Olgularımızda T lenfositlerinin ve plazma hücrelerinin baskın oluşu, mast hücrelerinin bazı olgularda daha yoğun izlenmesi, diğer çalışmaların bulgularıyla birlikte değerlendirildiğinde interstisyel sistitin patogenezinde immünolojik mekanizmaların rol oynadığını düşündürmektedir. AnahtarKelimeler: Mesane, interstisyelsistit, patogenez, h istopatoloji,.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Dr. Banu Kurtoğlu Bu kişi benim

Dr. Kutsal Yörükoğlu Bu kişi benim

Dr. Murat Sevinç Bu kişi benim

Dr. Z iya Kırkalı Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 1998
Yayımlandığı Sayı Yıl 1998 Cilt: 5 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Kurtoğlu, D. B., Yörükoğlu, D. K., Sevinç, D. M., Kırkalı, D. Z. i. (1998). İNTERSTİSYEL SİSTİTİN PATOGENEZİ ÜZERİNE HİSTOKİMYASAL VE İMMUNHİSTOKİMYASAL BİR ÇALIŞMA. Journal of Turgut Ozal Medical Center, 5(3).
AMA Kurtoğlu DB, Yörükoğlu DK, Sevinç DM, Kırkalı DZi. İNTERSTİSYEL SİSTİTİN PATOGENEZİ ÜZERİNE HİSTOKİMYASAL VE İMMUNHİSTOKİMYASAL BİR ÇALIŞMA. J Turgut Ozal Med Cent. Haziran 1998;5(3).
Chicago Kurtoğlu, Dr. Banu, Dr. Kutsal Yörükoğlu, Dr. Murat Sevinç, ve Dr. Z iya Kırkalı. “İNTERSTİSYEL SİSTİTİN PATOGENEZİ ÜZERİNE HİSTOKİMYASAL VE İMMUNHİSTOKİMYASAL BİR ÇALIŞMA”. Journal of Turgut Ozal Medical Center 5, sy. 3 (Haziran 1998).
EndNote Kurtoğlu DB, Yörükoğlu DK, Sevinç DM, Kırkalı DZi (01 Haziran 1998) İNTERSTİSYEL SİSTİTİN PATOGENEZİ ÜZERİNE HİSTOKİMYASAL VE İMMUNHİSTOKİMYASAL BİR ÇALIŞMA. Journal of Turgut Ozal Medical Center 5 3
IEEE D. B. Kurtoğlu, D. K. Yörükoğlu, D. M. Sevinç, ve D. Z. i. Kırkalı, “İNTERSTİSYEL SİSTİTİN PATOGENEZİ ÜZERİNE HİSTOKİMYASAL VE İMMUNHİSTOKİMYASAL BİR ÇALIŞMA”, J Turgut Ozal Med Cent, c. 5, sy. 3, 1998.
ISNAD Kurtoğlu, Dr. Banu vd. “İNTERSTİSYEL SİSTİTİN PATOGENEZİ ÜZERİNE HİSTOKİMYASAL VE İMMUNHİSTOKİMYASAL BİR ÇALIŞMA”. Journal of Turgut Ozal Medical Center 5/3 (Haziran 1998).
JAMA Kurtoğlu DB, Yörükoğlu DK, Sevinç DM, Kırkalı DZi. İNTERSTİSYEL SİSTİTİN PATOGENEZİ ÜZERİNE HİSTOKİMYASAL VE İMMUNHİSTOKİMYASAL BİR ÇALIŞMA. J Turgut Ozal Med Cent. 1998;5.
MLA Kurtoğlu, Dr. Banu vd. “İNTERSTİSYEL SİSTİTİN PATOGENEZİ ÜZERİNE HİSTOKİMYASAL VE İMMUNHİSTOKİMYASAL BİR ÇALIŞMA”. Journal of Turgut Ozal Medical Center, c. 5, sy. 3, 1998.
Vancouver Kurtoğlu DB, Yörükoğlu DK, Sevinç DM, Kırkalı DZi. İNTERSTİSYEL SİSTİTİN PATOGENEZİ ÜZERİNE HİSTOKİMYASAL VE İMMUNHİSTOKİMYASAL BİR ÇALIŞMA. J Turgut Ozal Med Cent. 1998;5(3).