BibTex RIS Kaynak Göster

Hepatotoxic and Nephrotoxic Effects of Acetaminophen in New-Born and Adult Rats Comperatively

Yıl 1995, Cilt: 2 Sayı: 4, - , 01.08.1995

Öz

This study was planned to demonstrate acetaminophen hepatotoxicity and nephrotoxicity in new-born and adult rats comperatively. Ten newborn and ten adult male Wistar albino rats were used and in each group four rats were administered 300mg/kg and four 500mg/kg acetaminophen intraperitoneally. Spontaneous death was not observed; after 8 hours the animals were killed by decapitation. Liver and kidney sections were stained with hematoxylin and eosin. In newborn rats at 300mg/kg dose small number of necrotic cells were observed and all the animals at 500mg/kg dose developed mild centrilobular hepatic necrosis, whereas in adult rats at 300mg/kg dose moderate and at 500mg/kg dose severe centrilobular hepatic necrosis was observed. The severity of the renal injury was not different at 300mg/kg and 500mg/kg acetaminophen group in adult and new-born rats. This toxicity was not dose-dependent and age-dependent. In all groups, there was severe acute tubular necrosis. Key words: Acetaminophen, hepatotoxicity, nephrotoxicity, rat, newborn

Asetaminofen hepatotoksisitesinin ve nefrotoksisitesinin yeııidoğan ve erişkin sıçanlarda karşılaştırmalı olarak incelenmesi

Yıl 1995, Cilt: 2 Sayı: 4, - , 01.08.1995

Öz

Bu çalışma asetaminofen hepatotoksistesini ve nefrotoksistesini yenidoğan ve erişkin sıçanlarda karşılaştırmalı olarak incelemek amacı ile planlandı. Çalışmada 10 erişkin ve 10 yenidoğan Wistar albino türü sıçan kullanıldı, her grupta hayvanların dördüne 300mg/kg ve dördüne de 500mg/kg asetaminofen intraperitoneal olarak uygulandı. Spontan ölüm gözlenmedi, 8 saat sonra hayvanlar öldürüldüler. Karaciğer ve böbrek kesitleri hematoksilen-eozinle boyandı. 300mg/kg dozda yeni-doğan sıçanların karaciğerlerinde az sayıda nekrotik hücre izlenirken; 500mg/kg dozda bütün yeni-doğanlarda hafif sentrilobüler hepatik nekroz gözlendi. Erişkin sıçanlarda ise 300mg/kg dozda orta derecede, 500mg/kg dozda ciddi hepatik nekroz izlendi. 300 mg/kg ve 500 mg/kg asetaminofen uygulanan yeni-doğan ve erişkin sıçanlarda böbrek değişiklikleri birbirinden farklı değildi. Böbrek toksisitesi doza ve yaşa bağlı değildi.Bütün gruplarda ciddi derecede akut tubuler nekroz izlendi. Anahtar kelimeler:Asetaminofen, hepatotoksisite, nefrotoksisite, sıçan, yeni-doğan

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Mukaddes Eşrefoğlu Bu kişi benim

M D Bu kişi benim

Mukadder Ayşe Selimoğlu Bu kişi benim

M D Bu kişi benim

M. Akif Çiftçioğlu Bu kişi benim

M D.phd Bu kişi benim

Akçahan Gepdiremen Bu kişi benim

M D Bu kişi benim

Mehmet Parlak Bu kişi benim

M D Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Ağustos 1995
Yayımlandığı Sayı Yıl 1995 Cilt: 2 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA Eşrefoğlu, M., D, M., Selimoğlu, M. A., D, M., vd. (1995). Asetaminofen hepatotoksisitesinin ve nefrotoksisitesinin yeııidoğan ve erişkin sıçanlarda karşılaştırmalı olarak incelenmesi. Journal of Turgut Ozal Medical Center, 2(4).
AMA Eşrefoğlu M, D M, Selimoğlu MA, D M, Çiftçioğlu MA, D.phd M, Gepdiremen A, D M, Parlak M, D M. Asetaminofen hepatotoksisitesinin ve nefrotoksisitesinin yeııidoğan ve erişkin sıçanlarda karşılaştırmalı olarak incelenmesi. Turgut Özal Tıp Merk Derg. Ağustos 1995;2(4).
Chicago Eşrefoğlu, Mukaddes, M D, Mukadder Ayşe Selimoğlu, M D, M. Akif Çiftçioğlu, M D.phd, Akçahan Gepdiremen, M D, Mehmet Parlak, ve M D. “Asetaminofen Hepatotoksisitesinin Ve Nefrotoksisitesinin yeııidoğan Ve erişkin sıçanlarda karşılaştırmalı Olarak Incelenmesi”. Journal of Turgut Ozal Medical Center 2, sy. 4 (Ağustos 1995).
EndNote Eşrefoğlu M, D M, Selimoğlu MA, D M, Çiftçioğlu MA, D.phd M, Gepdiremen A, D M, Parlak M, D M (01 Ağustos 1995) Asetaminofen hepatotoksisitesinin ve nefrotoksisitesinin yeııidoğan ve erişkin sıçanlarda karşılaştırmalı olarak incelenmesi. Journal of Turgut Ozal Medical Center 2 4
IEEE M. Eşrefoğlu, “Asetaminofen hepatotoksisitesinin ve nefrotoksisitesinin yeııidoğan ve erişkin sıçanlarda karşılaştırmalı olarak incelenmesi”, Turgut Özal Tıp Merk Derg, c. 2, sy. 4, 1995.
ISNAD Eşrefoğlu, Mukaddes vd. “Asetaminofen Hepatotoksisitesinin Ve Nefrotoksisitesinin yeııidoğan Ve erişkin sıçanlarda karşılaştırmalı Olarak Incelenmesi”. Journal of Turgut Ozal Medical Center 2/4 (Ağustos 1995).
JAMA Eşrefoğlu M, D M, Selimoğlu MA, D M, Çiftçioğlu MA, D.phd M, Gepdiremen A, D M, Parlak M, D M. Asetaminofen hepatotoksisitesinin ve nefrotoksisitesinin yeııidoğan ve erişkin sıçanlarda karşılaştırmalı olarak incelenmesi. Turgut Özal Tıp Merk Derg. 1995;2.
MLA Eşrefoğlu, Mukaddes vd. “Asetaminofen Hepatotoksisitesinin Ve Nefrotoksisitesinin yeııidoğan Ve erişkin sıçanlarda karşılaştırmalı Olarak Incelenmesi”. Journal of Turgut Ozal Medical Center, c. 2, sy. 4, 1995.
Vancouver Eşrefoğlu M, D M, Selimoğlu MA, D M, Çiftçioğlu MA, D.phd M, Gepdiremen A, D M, Parlak M, D M. Asetaminofen hepatotoksisitesinin ve nefrotoksisitesinin yeııidoğan ve erişkin sıçanlarda karşılaştırmalı olarak incelenmesi. Turgut Özal Tıp Merk Derg. 1995;2(4).