BibTex RIS Kaynak Göster

Physiology of beta-carotene and its relation with cancer

Yıl 1995, Cilt: 2 Sayı: 2, - , 01.04.1995

Öz

Because of inverse relationship between high consumption of/3-carotene and incidence of certain cancers, the investigation of fi-carotene has increased. In recent years, the diferent studies indicate that fi-carotene protects against lung and stomach cancers, and enhances the immun defenses, fi-carotene is one of natural antioxidants. Thanks to this activities of fi-carotene, It behaves as an agent by trapping-free-radicals and prevents oxidation of unsaturated lipids in cell membrane and various tissues. To prevent the oxidation, hydrogene ion of ¡3-carotene is transfered to the free radicals in the begining of oxidantion process. Thus, fi- carotene deactivates the radicals of singlet oxygen. [Journal of Turgut Ozal Medical Center 2(2):221- 225,1995] Key words: fi-carotene, metabolism, cancer.

Beta-karotenin fizyolojisi ve kanser ile arasındaki ilişki

Yıl 1995, Cilt: 2 Sayı: 2, - , 01.04.1995

Öz

Yüksek düzeyde fi-karoten tüketimi ile kanser insidansı arasında önemli negatif bir ilişkinin belirlenmiş olması, b-karoten ile ilgili araştırmaların artmasına neden olmuştur. Son yıllarda yapılan farklı çalışmalar fi- karotenin özellikle akciğer ve mide kanserine karşı koruyucu etkisi olduğunu ve immum cevabı artırdığını göstermiştir. fi-karoten doğal antioksidanlardan biridir ve bu aktivitesi sayesinde, serbest radikalleri tutan bir ajan olarak hareket eder, hücre ve değişik dokulardaki doymamış yağ asitlerinin oksidasyonunu önler. Oksidasyonu önlemek için yapısındaki hidrojen iyonunu oksidasyon sürecinin başlangıcında serbest radikallere verir ve böylece fi-karoten tek oksijenli serbest radikalleri inaktive eder. [Turgut Özal Tıp Merkezi Dergisi 2(2):221-225,1995] Anahtar kelimeler: fi-karoten, metabolizma, kanser

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Dr. A. Ziya Karakılçık Bu kişi benim

Dr. Mehmet Aybak Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Nisan 1995
Yayımlandığı Sayı Yıl 1995 Cilt: 2 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Karakılçık, D. A. Z., & Aybak, D. M. (1995). Beta-karotenin fizyolojisi ve kanser ile arasındaki ilişki. Journal of Turgut Ozal Medical Center, 2(2).
AMA Karakılçık DAZ, Aybak DM. Beta-karotenin fizyolojisi ve kanser ile arasındaki ilişki. Turgut Özal Tıp Merk Derg. Nisan 1995;2(2).
Chicago Karakılçık, Dr. A. Ziya, ve Dr. Mehmet Aybak. “Beta-Karotenin Fizyolojisi Ve Kanser Ile arasındaki ilişki”. Journal of Turgut Ozal Medical Center 2, sy. 2 (Nisan 1995).
EndNote Karakılçık DAZ, Aybak DM (01 Nisan 1995) Beta-karotenin fizyolojisi ve kanser ile arasındaki ilişki. Journal of Turgut Ozal Medical Center 2 2
IEEE D. A. Z. Karakılçık ve D. M. Aybak, “Beta-karotenin fizyolojisi ve kanser ile arasındaki ilişki”, Turgut Özal Tıp Merk Derg, c. 2, sy. 2, 1995.
ISNAD Karakılçık, Dr. A. Ziya - Aybak, Dr. Mehmet. “Beta-Karotenin Fizyolojisi Ve Kanser Ile arasındaki ilişki”. Journal of Turgut Ozal Medical Center 2/2 (Nisan 1995).
JAMA Karakılçık DAZ, Aybak DM. Beta-karotenin fizyolojisi ve kanser ile arasındaki ilişki. Turgut Özal Tıp Merk Derg. 1995;2.
MLA Karakılçık, Dr. A. Ziya ve Dr. Mehmet Aybak. “Beta-Karotenin Fizyolojisi Ve Kanser Ile arasındaki ilişki”. Journal of Turgut Ozal Medical Center, c. 2, sy. 2, 1995.
Vancouver Karakılçık DAZ, Aybak DM. Beta-karotenin fizyolojisi ve kanser ile arasındaki ilişki. Turgut Özal Tıp Merk Derg. 1995;2(2).