BibTex RIS Kaynak Göster

Histological and some histocltemical obsen’ations on stomach and gastrıc glands of rabbits (Oryctolagus cuniculus huxleyi )

Yıl 1995, Cilt: 2 Sayı: 1, - , 01.02.1995

Öz

The aım of this ınvestigatıon as to study the light microscopic strueture of the ıvali of stomach and gastric glands of rabbits. In this study 30 male rabbits belong to .'<?vr Zeland strain were used. The ı vali of the rahhit stomach has ali the layers of a typical tubular organ. İn rabbits the cardiac zona Hav a limiteti area . the jündic and pyloric regions occııpying the remainder of the stomach. There vas not a suhglandular hn er t lamına sııhglcındıılaris ) helu een the base of the glands and the lamina muscularis mucosae. The simple colıımnar epitheliıım lines entire stomach. The body of cardiac glands ıvere relatively short and have a vider lumen tluın that of the Jündic and pyloric glands. Secretory epitheliıım of cardiac and pyloric glands vere cııboıdal. Tundic glands have mainh three kind ofcells. The neck and body the glands consists ofcolluın and parietal cel/s. base of the glands contains priııcipal and parietal cells. hı additıon . the /'IX and alcian blııe actıvity of sur face and glands epithelia ere recorded. /Journal of Turgut Ozal Medıcal ('enler 2(1); ~~I3. !')95j Key words: Rabbit, stomach, lıistologv, histoehemie.

Tavşanların (Oryctolagus cuniculus huxleyi) mide ve mide bezleri üzerinde histolojik ve bazı histoşimik araştırmalar

Yıl 1995, Cilt: 2 Sayı: 1, - , 01.02.1995

Öz

Hu araştırma tavşan mide duvan ve mide bezlerinin ışık mikroskopik yapısını incelemek amacıyla yapıldı. Çalışmada Yeni Zelanda ırkı 30 adet erkek tavşan kullanıldı. Tavşanlarda mide duvarının tipik tuhuler organların içerdiği biitiin katmanlara sahip olduğu saptandı. Fundus ve piloris'in midenin asıl büyük bölümünü oluşturduğu, kanlıya 'nm ise oldukça sınırlı dar hır bölge olarak kaldığı anlaşıldı. Mide bezleri He laıııina mııskularıs mukoze arasında bezsiz bir bölge (lamına sııbglaııdularis) yoktu. Tiim mide yüzeyi tek katlı prizma!ik epitellerle döşenmişti. Kardiya bezleri oklukça kısa ve tümenleri diğer mide bezlerine göre daha genişti. Kardiya ve piloris bezleri tek tip kübik hücrelerden, fundus bezleri ise başlıca iiç ayrı tip hücreden oluşmuştu. Fundus bezlerinin boyun ve gövde kısmı kollum ve paryetal hücreleri, dip kısmı ise prensi/ıtıl ve paryetal hücreleri içermekteydi. Bu araştırmada ayrıca yüzey ve bez epıtellerının P. IX w alenin blııe boyanma yetenekleri de saptandı. /Turgut Özal Tıp Merkezi Dergisi 2(1):"- 13. lWSf Anahtar kelimeler: Tavşan, mide, histoloji, histokimya.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Dr Sacide K.arak.aş Bu kişi benim

Dr M Haııifı Emre . Dr. Ali Otlu Bu kişi benim

Dr.semra Erpek Bu kişi benim

Dr.feral Öztürk. Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Şubat 1995
Yayımlandığı Sayı Yıl 1995 Cilt: 2 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA K.arak.aş, D. S., Otlu, D. M. H. E. .. D. A., Erpek, D., Öztürk., D. (1995). Tavşanların (Oryctolagus cuniculus huxleyi) mide ve mide bezleri üzerinde histolojik ve bazı histoşimik araştırmalar. Journal of Turgut Ozal Medical Center, 2(1).
AMA K.arak.aş DS, Otlu DMHE.DA, Erpek D, Öztürk. D. Tavşanların (Oryctolagus cuniculus huxleyi) mide ve mide bezleri üzerinde histolojik ve bazı histoşimik araştırmalar. Turgut Özal Tıp Merk Derg. Şubat 1995;2(1).
Chicago K.arak.aş, Dr Sacide, Dr M Haııifı Emre . Dr. Ali Otlu, Dr.semra Erpek, ve Dr.feral Öztürk. “Tavşanların (Oryctolagus Cuniculus Huxleyi) Mide Ve Mide Bezleri üzerinde Histolojik Ve Bazı histoşimik araştırmalar”. Journal of Turgut Ozal Medical Center 2, sy. 1 (Şubat 1995).
EndNote K.arak.aş DS, Otlu DMHE.DA, Erpek D, Öztürk. D (01 Şubat 1995) Tavşanların (Oryctolagus cuniculus huxleyi) mide ve mide bezleri üzerinde histolojik ve bazı histoşimik araştırmalar. Journal of Turgut Ozal Medical Center 2 1
IEEE D. S. K.arak.aş, D. M. H. E. .. D. A. Otlu, D. Erpek, ve D. Öztürk., “Tavşanların (Oryctolagus cuniculus huxleyi) mide ve mide bezleri üzerinde histolojik ve bazı histoşimik araştırmalar”, Turgut Özal Tıp Merk Derg, c. 2, sy. 1, 1995.
ISNAD K.arak.aş, Dr Sacide vd. “Tavşanların (Oryctolagus Cuniculus Huxleyi) Mide Ve Mide Bezleri üzerinde Histolojik Ve Bazı histoşimik araştırmalar”. Journal of Turgut Ozal Medical Center 2/1 (Şubat 1995).
JAMA K.arak.aş DS, Otlu DMHE.DA, Erpek D, Öztürk. D. Tavşanların (Oryctolagus cuniculus huxleyi) mide ve mide bezleri üzerinde histolojik ve bazı histoşimik araştırmalar. Turgut Özal Tıp Merk Derg. 1995;2.
MLA K.arak.aş, Dr Sacide vd. “Tavşanların (Oryctolagus Cuniculus Huxleyi) Mide Ve Mide Bezleri üzerinde Histolojik Ve Bazı histoşimik araştırmalar”. Journal of Turgut Ozal Medical Center, c. 2, sy. 1, 1995.
Vancouver K.arak.aş DS, Otlu DMHE.DA, Erpek D, Öztürk. D. Tavşanların (Oryctolagus cuniculus huxleyi) mide ve mide bezleri üzerinde histolojik ve bazı histoşimik araştırmalar. Turgut Özal Tıp Merk Derg. 1995;2(1).