ALTIN VE HİSSE SENEDİ GETİRİLERİ ARASINDAKİ NEDENSELLİK İLİŞKİSİ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ
Öz
Küresel ekonomik kriz sonrasında altın, alternatif bir yatırım aracı olarak önemini arttırmıştır. Finansal piyasalarda risklerin çoğalması, istikrarsızlıklara ve dalgalanmalara karşı bir korunma aracı olarak altının söz konusu olmasına neden olmuştur. Yatırımcılar normal zamanlarda ve kriz zamanlarında farklı davranışlarda bulunabilmektedir. Altının yatırımcıların portföylerini çeşitlendirmesinde, korunma işlemi olarak kullanılmasında ya da güvenli liman olarak düşünülmesinde, altın ve hisse senedi piyasalarının aynı yönde hareket etmemesi başlangıç noktasını oluşturmaktadır. Hisse senedi piyasalarında düşüş beklendiği zamanlarda, yatımcılar altını alternatif bir araç olarak görmektedir. Bu bağlamda bu çalışmanın amacı Türkiye ekonomisinde altının yatırımcıların portföylerinde yer almasının alternatif bir yatırım aracı olarak yatırımcılara fayda sağlayıp sağlamayacağının tespit edilmesidir. Bu amaçla, altın ve hisse senedi piyasası arasındaki ilişki altın fiyatları ve Borsa İstanbul 100 değişkenlerine ilişkin 2006 Nisan- 2018 Ağustos dönemini kapsayan aylık zaman serileri kullanılarak test edilmiştir. Model oluşturulmadan önce değişkenlerin zaman serisi özellikleri irdelenerek en uygun VAR modeli seçilmiştir. Çalışmada değişkenler arasındaki ilişki Toda-Yamamoto nedensellik testleri ile ölçülmüştür. Değişkenler getiri serileri oluşturularak modele dahil edilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre, altın getirisinden BIST 100 hisse senetleri getirisine doğru bir nedensellik bulunmamaktadır ve BIST 100 hisse senetleri getirisinden altın getirisine doğru bir nedensellik bulunmamaktadır şeklinde kurulan hipotezler reddedilmemiştir. Sonuç olarak, yatırımcıların, alternatif bir yatırım aracı olarak portföylerinde altının bulunmasının riskin çeşitlendirilmesinde faydalı olacağı düşünülmektedir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Akel, V., & Gazel, S. (2015). Fı̇nansal piyasa rı̇skı̇ ve altın yatırımı: Türkı̇ye örneği, Ç. Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 24(1), 335-350.
- Aksoy, M., & Topçu, N. (2013). Altın ile hisse senedi ve enflasyon arasındaki ilişki, Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 27(1), 59-78.
- Alkulaib, Y., & Almudhaf, F. (2012). Does gold shine in the portfolio of a Kuwaiti investor?, International Journal Of Economics and Finance, 4(1), 160-166.
- Balı, S., & Cinel, M. O. (2011). Altın fiyatlarının İMKB 100 endeksi’ne etkisi ve bu etkinin ölçümlenmesi, Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 25(3-4), 45-63.
- Baur, D. G., & Lucey, B. M. (2010). Is gold a hedge or a safe haven? An analysis of stocks, bonds and gold, Financial Review, 45(2), 217-229.
- Capie, F., Mills, T. C., & Wood, G. (2005). Gold as a hedge against the dollar. Journal Of International Financial Markets, Institutions and Money, 15(4), 343-352.
- Choudhry, T., Hassan, S. S., & Shabi, S. (2015). Relationship between gold and stock markets during the global financial crisis: Evidence from nonlinear causality tests, International Review Of Financial Analysis, 41, 247-256.
- Chowdhury, S. R. (2011). Impact of global crisis on small and medium enterprises, Global Business Review, 12(3), 377-399.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
Çağatay Başarır
*
0000-0002-6234-0524
Türkiye
Yayımlanma Tarihi
31 Aralık 2019
Gönderilme Tarihi
18 Ekim 2018
Kabul Tarihi
25 Kasım 2019
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2019 Cilt: 21 Sayı: 2
Cited By
Analysis of the Relationship Between Precious Metals and Stock Markets: Application on Borsa Istanbul Commercial Sectors
Fiscaoeconomia
https://doi.org/10.25295/fsecon.903097Çok Değişkenli Uyarlanabilir Regresyon Uzanımları (MARS) Modeli Kullanılarak Türkiye’de Borsa Fiyatının Makroekonomik Değişkenler İle Tahmin Edilmesi
Journal of Yaşar University
https://doi.org/10.19168/jyasar.743931Altın, Gümüş ile BİST Madencilik Endeksi Getirileri Arasındaki Volatilite Etkileşiminin Diagonal VECH GARCH Modeliyle Analizi
OPUS Uluslararası Toplum Araştırmaları Dergisi
https://doi.org/10.26466/opus.905547Toda-Yamamoto Testi ile Nedensellik İlişkisi Tespiti: Değerli Metaller Üzerine Bir Uygulama
Finans Ekonomi ve Sosyal Araştırmalar Dergisi
https://doi.org/10.29106/fesa.1183279Altının Riskten Korunma Etkinliği: Farklı Dinamik Portföy Yaklaşımları İle Bankacılık Sektörü İçin Bir Analiz
Ekonomi, Politika & Finans Araştırmaları Dergisi
https://doi.org/10.30784/epfad.1217479Küresel Enerji ve Metal Emtia Piyasaları ile Pay Senedi Piyasaları Arasındaki Dinamik İlişkilerin İncelenmesi: Türkiye Örneği
İktisadi İdari ve Siyasal Araştırmalar Dergisi
https://doi.org/10.25204/iktisad.1550235BRICS-T HİSSE SENEDİ PİYASALARI VE KÜRESEL FİNANSAL GÖSTERGELER ARASINDAKİ VOLATİLİTE ETKİLEŞİMİ
Anadolu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi
https://doi.org/10.53443/anadoluibfd.1569090