BibTex RIS Kaynak Göster

CROWDING OUT EFFECT AND ITS REFLECTION IN BANKING BALANCE SHEETS: TURKISH CASE

Yıl 2008, Cilt: 10 Sayı: 1, 1 - 21, 01.03.2008

Öz

The distribution of current funds between public and private sectors could be classified under the considerable sequences which has an impact on public and financial segments of economy. The recent years banking crisis had been effected the financial resource allocation as well. In such economies the inadequate capital savings and accumulation are creating difficulties for confinement the public deficits. Under these circumstances the public sector will have to under take high domestic barrowing interest rates and attracts the funds in the whole financial system accordingly. This has called financial pressure situation and by that way the banking system is tended to use outsourcing methods for alternative fund accession. Thus, the banks are seen as an instrument for speculative short-term foreign capital [flows]. Needless to say that, the currency risks could cause new economic system fragilities respectively. In this study, the relation between public deficits and net foreign barrowings of banks in pre-2001 crisis period will be questioned and analyzed

DIŞLAMA ETKİSİ VE BANKA BİLÂNÇOLARINA YANSIMASI: TÜRKİYE ÖRNEĞİ

Yıl 2008, Cilt: 10 Sayı: 1, 1 - 21, 01.03.2008

Öz

Ekonomideki mevcut fonların kamu ve özel kesim arasında dağılımı, kamu dengesi ve finansal kesim dengesini etkileyen en önemli konuların başında gelmektedir. Son yıllarda yaşanan bankacılık krizlerinde mevcut kaynak dağılımının önemli bir etkisi vardır. Sermaye birikimi ve tasarrufun yetersiz olduğu ekonomilerde genellikle kamu açıklarının kapatılması için gerekli kaynağı bulmak zorlaşmaktadır. Bu durumda kamu daha yüksek iç borç faizi ödeyerek finansal sistemdeki fonları kendine çekmektedir. Finansal baskınlık olarak adlandırılan bu durum yeni fon bulma amacıyla bankacılık sistemini dış kaynak kullanmaya yöneltmekte ve bankaların özellikle spekülatif kısa vadeli yurt dışı sermayenin bir aracı konumuna gelmesine yol açmaktadır. Doğal olarak yabancı kaynak üstlenilen kur riskiyle birlikte sistemde kırılganlığın artmasına neden olmaktadır. Bu çalışmada, 2001 krizi öncesinde kamu açıkları ile bankaların dış yükümlülükleri arasında bir ilişki olu olmadığı araştırılmakta ve sonuçlar tartışılmaktadır

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA74MS56GS
Bölüm Makale
Yazarlar

Gökhan Sönmezler Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Mart 2008
Yayımlandığı Sayı Yıl 2008 Cilt: 10 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Sönmezler, G. (2008). DIŞLAMA ETKİSİ VE BANKA BİLÂNÇOLARINA YANSIMASI: TÜRKİYE ÖRNEĞİ. Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 10(1), 1-21.
AMA Sönmezler G. DIŞLAMA ETKİSİ VE BANKA BİLÂNÇOLARINA YANSIMASI: TÜRKİYE ÖRNEĞİ. Trakya University Journal of Social Science. Mart 2008;10(1):1-21.
Chicago Sönmezler, Gökhan. “DIŞLAMA ETKİSİ VE BANKA BİLÂNÇOLARINA YANSIMASI: TÜRKİYE ÖRNEĞİ”. Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 10, sy. 1 (Mart 2008): 1-21.
EndNote Sönmezler G (01 Mart 2008) DIŞLAMA ETKİSİ VE BANKA BİLÂNÇOLARINA YANSIMASI: TÜRKİYE ÖRNEĞİ. Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 10 1 1–21.
IEEE G. Sönmezler, “DIŞLAMA ETKİSİ VE BANKA BİLÂNÇOLARINA YANSIMASI: TÜRKİYE ÖRNEĞİ”, Trakya University Journal of Social Science, c. 10, sy. 1, ss. 1–21, 2008.
ISNAD Sönmezler, Gökhan. “DIŞLAMA ETKİSİ VE BANKA BİLÂNÇOLARINA YANSIMASI: TÜRKİYE ÖRNEĞİ”. Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 10/1 (Mart 2008), 1-21.
JAMA Sönmezler G. DIŞLAMA ETKİSİ VE BANKA BİLÂNÇOLARINA YANSIMASI: TÜRKİYE ÖRNEĞİ. Trakya University Journal of Social Science. 2008;10:1–21.
MLA Sönmezler, Gökhan. “DIŞLAMA ETKİSİ VE BANKA BİLÂNÇOLARINA YANSIMASI: TÜRKİYE ÖRNEĞİ”. Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, c. 10, sy. 1, 2008, ss. 1-21.
Vancouver Sönmezler G. DIŞLAMA ETKİSİ VE BANKA BİLÂNÇOLARINA YANSIMASI: TÜRKİYE ÖRNEĞİ. Trakya University Journal of Social Science. 2008;10(1):1-21.
Resim

Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi Creative Commons Attribution 4.0 ile lisanslanmıştır.