BibTex RIS Kaynak Göster

SECURITIZATION IN THE UNITED STATES OF AMERICA AND THE EUROPEAN UNION: DOES IT WORK IN TURKEY?

Yıl 2012, Cilt: 14 Sayı: 1 - 2012, 23 - 44, 01.03.2012

Öz

Securitization is a process in which different assets or portfolios of cash owngenerating securities are pooled together and then sold to third parties. Recent globalfinancial crisis demonstrate the need to create and implement regulatory frameworksthat balance financial markets. In this context, Europeans have watched inbewilderment and amazement as the USA mortgage market cratered.The purpose of this article is to research the differences of securitisationbetween the USA and the European Union from a macroeconomic perspective.There is considerable evidence that securitisation in the USA and the EU indicatestructural differences. Securitisation in most of the economies in the world is anattractive and potentially large source of long-term funding for mortgage markets.In addition, securitisation can be found both in developed and in emerging countries.Every year, all over the world, approximately US$5 trillion worth of fundsare transferred to homebuyers over the capital markets. The lack of a modernhousing finance system in Turkey prevents from taking advantage of these widelyavailable funds and services.In this regard, another objective is to capture key trends for the securitisationin Turkey via secondary mortgage markets. The Mortgage Law was approved inMarch 2007 by the Turkish Grand Nation Assembly. This law encouragessecuritisations of mortgage loans in the best advantages of the financial systems andthe borrowers. Because of its benefits; further encouragement should be provided forpromoting securitisation in Turkey

AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ VE AVRUPA BİRLİĞİ’NDE MENKUL KIYMETLEŞTİRME: TÜRKİYE’DE UYGULANABİLİR Mİ?

Yıl 2012, Cilt: 14 Sayı: 1 - 2012, 23 - 44, 01.03.2012

Öz

Menkul kıymetleştirme, nakit sahip olunan farklı varlık veya tahvillerin,menkul değerler ile birlikte toplandığı ve sonra da üçüncü bir yatırımcıya satıldığıbir süreçtir. Yaşanılan global kriz, finansal piyasaların dengelenmesi içindüzenleyici kuralların yaratılıp uygulanması gereğini göstermektedir. Bu anlamda,Avrupa’lılar ABD’nin mortgage piyasasında yaşadığı düşüşünü hayretle veşaşkınlıkla karşılamaktadırlar.Bu çalışmamızın amacı, ABD ve AB’deki menkul kıymetleştirmedekifarklılıkları makro ekonomi açısından araştırmaktır. Anılan ülkeler arasındakimenkul kıymetleştirmenin yapısal farklılıklar gösterdiğine ait yeterli kanıtlarmevcuttur.Menkul kıymetleştirme dünyanın çoğu ekonomilerindeki mortgage piyasalarıiçin uzun erimli fon sağlamada cazip ve potansiyel geniş bir kaynaktır. Buna ilaveolarak, menkul kıymetleştirme hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerdegörülmektedir. Dünya çapında her yıl konut alanlara yaklaşık 5 trilyon dolarsermaye piyasalarınca transfer edilmektedir. Türkiye’de bu türden modern bir konutfinansmanının olmaması ülkemizi bu olanaktan yoksun bırakmaktadır. Bu anlamda,çalışmanın bir diğer amacı menkul kıymetleştirme ile ilgili anahtar trendleri ikincilmortgage marketler yoluyla elde etmektir. Türkiye Büyük Millet Meclisi’ ndeMortgage Yasası 2007 Mart ayında kabul edildi. Bu yasa mortgage ile finanssistemine ve konut almak için borçlananlara en iyi avantajı kredilerle sağlayıpmenkul kıymetleştirmeyi teşvik etmektedir. Getirdiği faydalarından dolayı damenkul kıymetleştirmeyi Türkiye’de tutundurmak için ona daha fazla ileri teşviklersağlanmalıdır

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA85UD64EB
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Erhan Atay Bu kişi benim

Celal Taşçı Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Mart 2012
Yayımlandığı Sayı Yıl 2012 Cilt: 14 Sayı: 1 - 2012

Kaynak Göster

APA Atay, E., & Taşçı, C. (2012). AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ VE AVRUPA BİRLİĞİ’NDE MENKUL KIYMETLEŞTİRME: TÜRKİYE’DE UYGULANABİLİR Mİ?. Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 14(1), 23-44.
AMA Atay E, Taşçı C. AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ VE AVRUPA BİRLİĞİ’NDE MENKUL KIYMETLEŞTİRME: TÜRKİYE’DE UYGULANABİLİR Mİ?. Trakya University Journal of Social Science. Mart 2012;14(1):23-44.
Chicago Atay, Erhan, ve Celal Taşçı. “AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ VE AVRUPA BİRLİĞİ’NDE MENKUL KIYMETLEŞTİRME: TÜRKİYE’DE UYGULANABİLİR Mİ?”. Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 14, sy. 1 (Mart 2012): 23-44.
EndNote Atay E, Taşçı C (01 Mart 2012) AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ VE AVRUPA BİRLİĞİ’NDE MENKUL KIYMETLEŞTİRME: TÜRKİYE’DE UYGULANABİLİR Mİ?. Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 14 1 23–44.
IEEE E. Atay ve C. Taşçı, “AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ VE AVRUPA BİRLİĞİ’NDE MENKUL KIYMETLEŞTİRME: TÜRKİYE’DE UYGULANABİLİR Mİ?”, Trakya University Journal of Social Science, c. 14, sy. 1, ss. 23–44, 2012.
ISNAD Atay, Erhan - Taşçı, Celal. “AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ VE AVRUPA BİRLİĞİ’NDE MENKUL KIYMETLEŞTİRME: TÜRKİYE’DE UYGULANABİLİR Mİ?”. Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 14/1 (Mart 2012), 23-44.
JAMA Atay E, Taşçı C. AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ VE AVRUPA BİRLİĞİ’NDE MENKUL KIYMETLEŞTİRME: TÜRKİYE’DE UYGULANABİLİR Mİ?. Trakya University Journal of Social Science. 2012;14:23–44.
MLA Atay, Erhan ve Celal Taşçı. “AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ VE AVRUPA BİRLİĞİ’NDE MENKUL KIYMETLEŞTİRME: TÜRKİYE’DE UYGULANABİLİR Mİ?”. Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, c. 14, sy. 1, 2012, ss. 23-44.
Vancouver Atay E, Taşçı C. AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ VE AVRUPA BİRLİĞİ’NDE MENKUL KIYMETLEŞTİRME: TÜRKİYE’DE UYGULANABİLİR Mİ?. Trakya University Journal of Social Science. 2012;14(1):23-44.
Resim

Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi Creative Commons Attribution 4.0 ile lisanslanmıştır.