BibTex RIS Kaynak Göster

The Effects of Different Dosage of Kefir with Different Durations on Growth Performances and Antioxidant System in the Blood and Liver Tissues of Çoruh Trout (Salmo coruhensis)

Yıl 2012, Cilt: 12 Sayı: 2, 277 - 283, 01.04.2012

Öz

Farklı Doz ve Sürelerde Uygulanan Kefirin Çoruh Alabalıklarının (Salmo coruhensis) Kan ve Karaciğer Dokularındaki Oksidan ve Antioksidan Sistem ile Büyüme Performansı Üzerine Etkileri

Yıl 2012, Cilt: 12 Sayı: 2, 277 - 283, 01.04.2012

Öz

Bu çalışmada balıklara farklı doz (0, 10, 20 ve 40 g kg-1 yem) ve sürelerde (2 ay ve 3 ay) kefir uygulanarak kan ve
karaciğer dokusundaki oksidan-antioksidan durum ve gelişim performansı incelenmiştir. Çalışmanın sonunda, yaşama oranları
% 88.3’ten fazla bulunmuş olup deney ve kontrol grupları arasında fark önemsizdir. SBO (Spesifik büyüme oranı), YDO
(Yem değerlendirme oranı), KF (Kondisyon faktörü) bakımından 0, 10, 20 ve 40 g kg-1
kefir uygulamaları arasında farklılık
önemsizken, bu gelişim değerleri 2. ve 3. aylarda süreç bazında değerlendirildiğinde birbirinden farklı bulunmuştur (P< 0.05).
3 ay boyunca 20 ile 40 gr kefir uygulamasının balıkların kanındaki TOS’u (Total oksidan durum) ve TAS’ı (Total antioksidan
durum) azalttığı gözlenmiştir (P< 0.05). Karaciğer MDA (Malondialdehyde) düzeylerinde kontrolle karşılaştırıldığı zaman
bütün gruplarda düşme görülmüş, en fazla düşüş 40 g kefirin 3 aylık uygulamasında olmuştur. Yapılan çalışmada aynı
dozlardaki kefirin 3 aylık uygulamalarının 2 aylık uygulamalarından daha etkili olduğu görülmüştür(P< 0.001). GSH-Px
(Glutathione peroxidase) enzim aktivitesinde kontrole göre bütün gruplarda istatistiksel olarak önemli olmayan artış
gözlenmiştir. Katalaz (CAT) aktivitesi 2 aylık uygulamaların hepsinde kontrole göre anlamlı azalma gösterirken (P< 0.01), 3
aylık uygulamalar anlamsız azalmaya sebep olmuştur. GSH (Glutathione) düzeyi 2 aylık gruplarda kontrole göre bir
değişikliğe neden olmazken, 3 aylık gruplarda anlamlı artışa yol açmıştır (P< 0.001). Sonuç olarak kefirin antioksidan
özelliğinin olduğu, bunda da, dozun ve sürenin etkili olduğu görülmüştür.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Erkan Can Bu kişi benim

İlker Zeki Kurtoğlu Bu kişi benim

Fulya Benzer Bu kişi benim

Mine Erişir Bu kişi benim

Mehmet Kocabaş Bu kişi benim

Volkan Kızak Bu kişi benim

Murathan Kayım Bu kişi benim

Hüseyin Tuğrul Çelik Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Nisan 2012
Yayımlandığı Sayı Yıl 2012 Cilt: 12 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Can, E., Kurtoğlu, İ. Z., Benzer, F., Erişir, M., vd. (2012). Farklı Doz ve Sürelerde Uygulanan Kefirin Çoruh Alabalıklarının (Salmo coruhensis) Kan ve Karaciğer Dokularındaki Oksidan ve Antioksidan Sistem ile Büyüme Performansı Üzerine Etkileri. Turkish Journal of Fisheries and Aquatic Sciences, 12(2), 277-283.
AMA Can E, Kurtoğlu İZ, Benzer F, Erişir M, Kocabaş M, Kızak V, Kayım M, Çelik HT. Farklı Doz ve Sürelerde Uygulanan Kefirin Çoruh Alabalıklarının (Salmo coruhensis) Kan ve Karaciğer Dokularındaki Oksidan ve Antioksidan Sistem ile Büyüme Performansı Üzerine Etkileri. Turkish Journal of Fisheries and Aquatic Sciences. Nisan 2012;12(2):277-283.
Chicago Can, Erkan, İlker Zeki Kurtoğlu, Fulya Benzer, Mine Erişir, Mehmet Kocabaş, Volkan Kızak, Murathan Kayım, ve Hüseyin Tuğrul Çelik. “Farklı Doz Ve Sürelerde Uygulanan Kefirin Çoruh Alabalıklarının (Salmo Coruhensis) Kan Ve Karaciğer Dokularındaki Oksidan Ve Antioksidan Sistem Ile Büyüme Performansı Üzerine Etkileri”. Turkish Journal of Fisheries and Aquatic Sciences 12, sy. 2 (Nisan 2012): 277-83.
EndNote Can E, Kurtoğlu İZ, Benzer F, Erişir M, Kocabaş M, Kızak V, Kayım M, Çelik HT (01 Nisan 2012) Farklı Doz ve Sürelerde Uygulanan Kefirin Çoruh Alabalıklarının (Salmo coruhensis) Kan ve Karaciğer Dokularındaki Oksidan ve Antioksidan Sistem ile Büyüme Performansı Üzerine Etkileri. Turkish Journal of Fisheries and Aquatic Sciences 12 2 277–283.
IEEE E. Can, İ. Z. Kurtoğlu, F. Benzer, M. Erişir, M. Kocabaş, V. Kızak, M. Kayım, ve H. T. Çelik, “Farklı Doz ve Sürelerde Uygulanan Kefirin Çoruh Alabalıklarının (Salmo coruhensis) Kan ve Karaciğer Dokularındaki Oksidan ve Antioksidan Sistem ile Büyüme Performansı Üzerine Etkileri”, Turkish Journal of Fisheries and Aquatic Sciences, c. 12, sy. 2, ss. 277–283, 2012.
ISNAD Can, Erkan vd. “Farklı Doz Ve Sürelerde Uygulanan Kefirin Çoruh Alabalıklarının (Salmo Coruhensis) Kan Ve Karaciğer Dokularındaki Oksidan Ve Antioksidan Sistem Ile Büyüme Performansı Üzerine Etkileri”. Turkish Journal of Fisheries and Aquatic Sciences 12/2 (Nisan 2012), 277-283.
JAMA Can E, Kurtoğlu İZ, Benzer F, Erişir M, Kocabaş M, Kızak V, Kayım M, Çelik HT. Farklı Doz ve Sürelerde Uygulanan Kefirin Çoruh Alabalıklarının (Salmo coruhensis) Kan ve Karaciğer Dokularındaki Oksidan ve Antioksidan Sistem ile Büyüme Performansı Üzerine Etkileri. Turkish Journal of Fisheries and Aquatic Sciences. 2012;12:277–283.
MLA Can, Erkan vd. “Farklı Doz Ve Sürelerde Uygulanan Kefirin Çoruh Alabalıklarının (Salmo Coruhensis) Kan Ve Karaciğer Dokularındaki Oksidan Ve Antioksidan Sistem Ile Büyüme Performansı Üzerine Etkileri”. Turkish Journal of Fisheries and Aquatic Sciences, c. 12, sy. 2, 2012, ss. 277-83.
Vancouver Can E, Kurtoğlu İZ, Benzer F, Erişir M, Kocabaş M, Kızak V, Kayım M, Çelik HT. Farklı Doz ve Sürelerde Uygulanan Kefirin Çoruh Alabalıklarının (Salmo coruhensis) Kan ve Karaciğer Dokularındaki Oksidan ve Antioksidan Sistem ile Büyüme Performansı Üzerine Etkileri. Turkish Journal of Fisheries and Aquatic Sciences. 2012;12(2):277-83.