Çalışmada, kültür şartlarında yetiştirilen kaynak alabalığı (Salvelinus fontinalis), Karadeniz alabalığı (Salmo trutta
labrax) ve hibritlerinin et verimi, biyokimyasal ve yağ asidi kompozisyonları karşılaştırılmıştır. Hibrit balıkların karkas ve et
verimi değerleri, kaynak ve Karadeniz alabalıklarından önemli oranda yüksektir. Balıklarda, baş ve kemik ağırlıklarının
yüzdeleri (kaynak alabalığı: 13,14, %1,66, Karadeniz Alabalığı: 13,52, %1,22 ve hibrit: 13,92, %1,44) benzer olmasına
rağmen yüzgeç, karkas, gonad, karaciğer, iç organlar ve et verimi birbirlerinden önemli oranda farklıdır (P< 0,05). En yüksek
protein ve yağ içeriği Karadeniz alabalığında bulunmasıyla birlikte; protein, yağ (P< 0,001) ve kül miktarları (P< 0,05) arasında
önemli varyasyon gözlenmiştir. Cinsiyetler arasında toplam doymuş yağ asitleri (ΣDYA) açısından bazı varyasyonlar
meydana gelmesine (P< 0,05) rağmen, alabalık örnekleri arasında tüm değerler içerisinde önemli bir farklılık yoktur. En
yüksek DYA %22,04 olarak Karadeniz alabalığında bulunmuştur. Hibrit örnekler %27,14 ile en düşük toplam tekli doymamış
yağ asidi (ΣTDYA) içermektedir ve kaynak alabalığından önemli derecede farklıdır. En yüksek çoklu doymamış yağ asidi
değerleri hibrit bireylerde %39,41 olarak bulunmuştur. Hibritlerin, eikosapentaenoik asit, (EPA, 20:5 n-3), dokosahekzaenoik
Asit (DHA 22:6 n-3) ve Σn3 değerleri diğerleriyle karşılaştırıldığında istatistiksel olarak önemli oranda yüksek bulunmuştur
ve miktarları sırasıyla %4,27, 18,48 ve 24,98 şeklindedir. n3/n6 oranı en yüksek hibritlerde bulunmasıyla birlikte örnekler
arasında önemli değişimler (1.41-1.89) sergilemiştir. Hibrit örnekler, kaynak alabalığı ve Karadeniz alabalığı ile
karşılaştırıldığında daha iyi et verimi ve yağ asidi profili sergilemektedir. Bu nedenle Salvelinus fontinalis x Salmo trutta
labrax hibritlerinin kültüre alınması yetiştiricilik açısından faydalı olacak ve daha yüksek ekonomik değer sunacaktır.
Karadeniz alabalığı kaynak alabalığı hibrit yağ asidi profili et verimi.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Nisan 2011 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2011 Cilt: 11 Sayı: 2 |