BibTex RIS Kaynak Göster

The Effect of Storage Temperature on the Chemical and Sensorial Quality of Hot Smoked Atlantic Bonito (Sarda Sarda, Bloch, 1838) Packed in Aluminium Foilicati

Yıl 2010, Cilt: 10 Sayı: 4, 439 - 443, 01.08.2010

Öz

Alüminyum Folyo İle Paketlenen Sıcak Tütsülenmiş Palamut Balıklarının Kimyasal ve Duyusal Kalitesine Depolama Sıcaklığının Etkisi

Yıl 2010, Cilt: 10 Sayı: 4, 439 - 443, 01.08.2010

Öz

Bu çalışmada sıcak tütsülenen palamut balıklarının 4±1°C ve 17±3°C’de depolanmaları süresince kimyasal ve duyusal
kalitesindeki değişimler araştırılmıştır. Ayrıca taze ve tütsülenmiş palamut balıklarının biyokimyasal kompozisyon ve
randımanı da belirlenmiştir. Taze palamut balığında nem, ham protein, ham yağ, kül ve tuz değerleri sırası ile %67,71, 14,55,
12,87, 1,76, 0,70 bulunurken tütsülenmiş balıklarda ise bu değerler sırası ile %57,13, 20,55, 13,97, 3,69 ve 3,33 olarak
bulunmuştur. Tütsülemeden sonraki randıman ise %78,02 olarak tespit edilmiştir. Her iki sıcaklıktaki depolama esnasında
palamut balıklarına ait Total Volatil Bazik Azot (TVB-N), Tiyobarbütirik Asit (TBA) ve Trimetil Amin (TMA)
değerlerindeki artışlar önemli bulunurken, duyusal puanlarda ise önemli düşüşler gözlenmiştir. (P< 0,05). Duyusal analiz
sonuçlarına göre 17±3°C’de depolanan örnekler 4 gün, 4±1°C’de depolananlar ise 10 günlük raf ömrüne sahip olmuştur.
TVB-N analizine göre 17°C’de depolanan örnekler 4. günde bozulurken 4±1°C’de depolananlar ise 11. günde bozulmuş olup
duyusal analizlerden elde edilen sonuçlar bu kritere göre elde edilen raf ömrü süresini desteklemiştir. Analiz edilen tüm
örneklerdeki TMA ve TBA değerleri depolama süresince, kabul edilebilir limit değerleri altında kalmıştır. TVB-N kriterinin
tütsülenmiş palamut balıklarının kalitesinin belirlenmesinde ve kimyasal değişimlerin ölçülmesinde güvenilir bir parametre
olduğu belirlenmiştir. Bu çalışma, sıcak tütsülenmiş palamut balıklarının 4±1°C’de 10 gün boyunca depolanabileceğini
göstermektedir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Serkan Koral Bu kişi benim

Sevim Köse Bu kişi benim

Bekir Tufan Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Ağustos 2010
Yayımlandığı Sayı Yıl 2010 Cilt: 10 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA Koral, S., Köse, S., & Tufan, B. (2010). Alüminyum Folyo İle Paketlenen Sıcak Tütsülenmiş Palamut Balıklarının Kimyasal ve Duyusal Kalitesine Depolama Sıcaklığının Etkisi. Turkish Journal of Fisheries and Aquatic Sciences, 10(4), 439-443.
AMA Koral S, Köse S, Tufan B. Alüminyum Folyo İle Paketlenen Sıcak Tütsülenmiş Palamut Balıklarının Kimyasal ve Duyusal Kalitesine Depolama Sıcaklığının Etkisi. Turkish Journal of Fisheries and Aquatic Sciences. Ağustos 2010;10(4):439-443.
Chicago Koral, Serkan, Sevim Köse, ve Bekir Tufan. “Alüminyum Folyo İle Paketlenen Sıcak Tütsülenmiş Palamut Balıklarının Kimyasal Ve Duyusal Kalitesine Depolama Sıcaklığının Etkisi”. Turkish Journal of Fisheries and Aquatic Sciences 10, sy. 4 (Ağustos 2010): 439-43.
EndNote Koral S, Köse S, Tufan B (01 Ağustos 2010) Alüminyum Folyo İle Paketlenen Sıcak Tütsülenmiş Palamut Balıklarının Kimyasal ve Duyusal Kalitesine Depolama Sıcaklığının Etkisi. Turkish Journal of Fisheries and Aquatic Sciences 10 4 439–443.
IEEE S. Koral, S. Köse, ve B. Tufan, “Alüminyum Folyo İle Paketlenen Sıcak Tütsülenmiş Palamut Balıklarının Kimyasal ve Duyusal Kalitesine Depolama Sıcaklığının Etkisi”, Turkish Journal of Fisheries and Aquatic Sciences, c. 10, sy. 4, ss. 439–443, 2010.
ISNAD Koral, Serkan vd. “Alüminyum Folyo İle Paketlenen Sıcak Tütsülenmiş Palamut Balıklarının Kimyasal Ve Duyusal Kalitesine Depolama Sıcaklığının Etkisi”. Turkish Journal of Fisheries and Aquatic Sciences 10/4 (Ağustos 2010), 439-443.
JAMA Koral S, Köse S, Tufan B. Alüminyum Folyo İle Paketlenen Sıcak Tütsülenmiş Palamut Balıklarının Kimyasal ve Duyusal Kalitesine Depolama Sıcaklığının Etkisi. Turkish Journal of Fisheries and Aquatic Sciences. 2010;10:439–443.
MLA Koral, Serkan vd. “Alüminyum Folyo İle Paketlenen Sıcak Tütsülenmiş Palamut Balıklarının Kimyasal Ve Duyusal Kalitesine Depolama Sıcaklığının Etkisi”. Turkish Journal of Fisheries and Aquatic Sciences, c. 10, sy. 4, 2010, ss. 439-43.
Vancouver Koral S, Köse S, Tufan B. Alüminyum Folyo İle Paketlenen Sıcak Tütsülenmiş Palamut Balıklarının Kimyasal ve Duyusal Kalitesine Depolama Sıcaklığının Etkisi. Turkish Journal of Fisheries and Aquatic Sciences. 2010;10(4):439-43.