Gümüş balığı; tüketim amaçlı kullanılmanın yanında, İstanbul Boğazı, Çanakkale Boğazı ve çevrelerinde olta ile lüfer avcılığında yem olarak kullanılmaktadır. Gümüş balığı, özellikle lüfer avcılığı döneminde ticari balıkçılar tarafından sade uzatma ağları ile yoğun olarak avlanmaktadır. Bu çalışmada Güney Marmara’da bir balıkçının 2014-2019 yılları arasındaki 2 yıllık periyotlarda gümüş balığı avcılığında kullandığı sade uzatma ağlarının teknik özellikleri ve yıllara göre ağlarında gerçekleştirdiği modifikasyonlar tespit edilmiştir. 2016-2017 yılında 2014-2015 yılına göre ağ göz açıklığı, ip kalınlığı, ağ rengi, ağ yüksekliği, mantar büyüklüğü, ağ uzunluğu; 2018-2019 yılında 2016-2017 yılına göre ip kalınlığı, ağ yüksekliği, ağ uzunluğunda modifikasyonlar yapıldığı belirlenmiştir. Ağlarda gerçekleştirilen modifikasyonlar sonucunda av veriminde 2017-2018 yılında 2016-2017 yılına göre av veriminde 5,79 kat artış olduğu tespit edilmiştir. En yüksek birim av miktarları (BAVM) 2016-2017 yılında 06:00 ile 08:59 saatleri (0.041 adet/m2.operasyon-1) arasında, 2017-2018 yılında ise 09:00 ile 11:59 saatleri (0.175 adet/m2.operasyon-1) arasında tespit edilmiştir. En yüksek BAVM kuş sürüsü avcılık yöntemi (1,309 adet/m2.operasyon-1) ile en düşük BAVM ise rastgele avcılık yöntemi (0.082 adet/m2.operasyon-1) ile belirlenmiştir. 2016-2017 ve 2017-2018 yılında avlanan uzatma ağları ile avlanan gümüş balıklarının ortalama boyları sırasıyla 12,7±0.09 cm, 12,7±0.07 cm; ortalama ağırlığı ise 12,6±0.21 gr, 13,1±0.17 gr olarak hesaplanmıştır. Bu çalışmada Atherina hepsetus’un uzatma ağları ile avcılığı ilk kez tanımlanmıştır. Hedeflenen bir türün avcılığında etkin bir şekilde kullanılan uzatma ağlarının ilk kez tanımlanması ile yıllara göre av veriminin, avlama yöntemlerinin ve av saatlerinin, av verimine etkilerinin tespit edilmesi balıkçılık yönetimi ve sürdürülebilir balıkçılık açısından önemlidir.
Sürdürülebilir balıkçılık Uzatma Ağı Pomatomus saltatrix Balıkçılık yönetimi Lüfer avcılığı
Mediterranean sand smelt are intensively caught using gillnets by commercial fishermen. They are utilized for consumption purposes and also bait in line fishing to catch bluefish in the Canakkale Bosphorus, Istanbul Bosphorus and their surrounding areas. The technical characteristics of these gillnets were employed in South Marmara region over a 2-years period from 2014 to 2019 for catching A.hepsetus, and also modifications made to these nets during this time were identified. Chances in mesh size, twine thickness, color, floating size, height and length of gillnets occured from 2016-2017 to 2014-2015, while alterations in twine thickness, height, and length took place from 2018-2019 to 2016-2017. The impact of these modifications on the nets resulted in a 5.79 times increase in catch per unit in 2017-2018 compared to 2016-2017. The highest catch per unit effort (CPUE) was recorded between 06:00-08:59 hours (0.041 individuals/m2.operation-1) in 2016-2017, while observed the highest CPUE was between 09:00-11:59 hours (0.175 individuals/m2.operation-1) in 2017-2018. The sea-bird method yielded the highest CPUE (1.309 individuals/m2.operation-1), whereas the random method produced the lowest CPUE (0.082 individuals/m2.operation-1). The average length of A.hepsetus was calculated as 12.7±0.09 cm in 2016-2017 and 12.7±0.07 cm in 2017-2018, while the average weight was determined to be 12.6±0.21 grams and 13.1±0.17 grams, respectively. This study marks the first time definition of gillnets designed for catching Atherina hepsetus. It is of great importance for fisheries management and sustainable fisheries practices to identify effective gillnets for targeting specific species for the first time, and to assess their impact on catch efficiency, fishing methods, and catch time across different years.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Fisheries Management |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Early Pub Date | December 20, 2023 |
Publication Date | March 18, 2024 |
Submission Date | September 15, 2023 |
Acceptance Date | October 26, 2023 |
Published in Issue | Year 2024 Volume: 10 Issue: 1 |