Araştırma Makalesi

Edirne Müftüsü Fevzi Efendi’nin Bülbülistân Adlı Eserindeki Farsça Şiirler

Cilt: 11 Sayı: 21 29 Ocak 2021
PDF İndir
TR EN

Edirne Müftüsü Fevzi Efendi’nin Bülbülistân Adlı Eserindeki Farsça Şiirler

Öz

Sa‘dî’nin Gülistân adlı eseri yazıldığı dönemden beri farklı toplumlar tarafından okunmuş, tercüme, şerh ve nazirelere konu olmuştur. Sa‘dî’nin bu eseri sadece İran sınırları içerisinde etkili olmamış, dünya edebiyatlarının tamamında söz sahibi olmuştur. Bu etkisini günümüze kadar sürdürmüştür. Osmanlı döneminde medreselerde ders kitabı olarak okunmuş, Farsça öğretimi için ilk kaynaklar arasında yer almıştır. Tercüme, şerh ve nazirelerle birlikte Türk edebiyatında en çok okunan eserler arasında yerini almıştır. Birçok Türk müellif Gülistân’dan etkilenmiş ve eserlerinde bunu dile getirmiştir. Gülistân’a Türkçe nazire, tercüme ve şerhler yapıldığı gibi Türk müellifler tarafından Farsça nazireler de yazılmıştır. Bu nazirelerden birisini de Fevzi Efendi yazmıştır. Fevzi Efendi 1310’da tamamladığı bu eserine Bülbülistân adını vermiş ve II. Abdülhamid’e takdim etmiştir. Fevzi ayrıca bu eserini Abdurrahmân-ı Câmî’nin Bahâristân adlı eserine nazire olarak yazdığını da ifade etmiştir. Bülbülistân mensur ve manzum olarak yazılmıştır. Bu makalede Fevzi ve Bülbülistân eseri hakkında bilgi verilecek ve ilk defa Bülbülistân’da geçen Farsça beyitlerin Türkçe tercümeleri yapılacaktır.

Anahtar Kelimeler

Edirne Müftüsü Fevzi Efendi , Bülbülistân , Sa'dî , Gülistân

Kaynakça

  1. AYDIN, Şadi (2010), Türk Edebiyatında Farsça Divan ve Divançeler, İskenderiye Kitaplığı, İstanbul.
  2. CÂMÎ, Abdurrahmân (1990), Bahâristân, Çev. M. Nuri Gençoğlu, Maarif Vekâleti, Ankara.
  3. DEĞİRMENÇAY, Veyis (2013), Farsça Şiir Söyleyen Osmanlı Şairleri, Atatürk Üniversitesi Yayınları, Erzurum.
  4. ENÛŞE, Hasan (1383), Dânişnâme-i Edeb-i Fârsî/ Edeb-i Farsî Der Ânâtûlî ve Bâlkân, Sâzmân-i Çâp ve İntişârât-i Vezâret-i Ferheng ve İrşâd-i İslâmî, Tahran.
  5. FEVZİ EFENDİ, Mehmet (1312), Bülbülistân, Matbaa-i Âmire, İstanbul.
  6. GÖZ, Kemal (2014), “Denizlili Mehmed Fevzi Efendi’nin Hadâik-i Hamîdiyye Nâm Ahlâk Risâlesi Çerçevesinde Ahlâkî Erdemler”, Turkish Studies, 713-25.
  7. HÂNLERÎ, Zehrâ (1348), Ferheng-i Edebiyyât-i Fârsî, Tahran.
  8. HİKMET, Ali Asgar (1963), Câmî, Hayatı ve Eserleri, Çev. M. Nuri Gençoğlu, Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları, Ankara.
  9. İNAL, İbnü’l-Emin Mahmut Kemal (1974), Son Asır Türk Şairleri, Türk Tarih Kurumu Yayınları, Ankara, 2, 418-420.
  10. KARTAL, Ahmet (2019), Hakikate Düşen Gölge Türk Fars Edebi İlişkileri, Doğu Kütüphanesi Yayınları, İstanbul.

Kaynak Göster

APA
Kaska, Ç. (2021). Edirne Müftüsü Fevzi Efendi’nin Bülbülistân Adlı Eserindeki Farsça Şiirler. Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi, 11(21), 117-135. https://doi.org/10.33207/trkede.724881