Kar ve buz Osmanlı klasik döneminden
beri hem sarayın hem halkın ana tüketim maddelerinden biri olmuştur. Osmanlı
sarayının kar ve buz ihtiyacı 15. yüzyıldan itibaren İstanbul yakınındaki
dağlardan ve göllerden özel istihdam edilen personel vasıtasıyla temin edilirken,
İstanbul halkının tükettiği kar ve buz ise çoğunlukla İstanbul’da bulunan kar kuyularından
karcı esnafı tarafından elde edilmekteydi. Bununla birlikte Avrupa’da yaşanan sanayi
devriminin etkilerinin Osmanlı coğrafyasına ulaştığı 19. yüzyılın ikinci
yarısından itibaren kar ve buzun temin ediliş biçiminde ortaya çıkan
modernleşme ve 1887 senesinde kurulan Dersaadet Buz Fabrikası, İstanbul
halkının kar ve buzu tüketim ve temin biçimlerimde değişikliklere sebep
olmuştur. Kar ve buzun makineler vasıtasıyla ve yılın her döneminde elde edilebilen
bir materyal haline gelmesi İstanbul karcı esnafının yüzyılın ikinci yarısından
itibaren bir çok sorunla karşılaşmasına neden olmuştur. Bununla birlikte karcı
esnafı, kar ve buzun temininde yaşanan sanayileşme ve Dersaadet Buz
Fabrikası’nın üretime geçişine rağmen hayatta kalmayı başarmış ve
İmparatorluğun yıkılışına kadar varlığını sürdüren sınırlı esnaf kollarından biri
olmuştur.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 10 Ocak 2015 |
Gönderilme Tarihi | 10 Ekim 2014 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2015 Cilt: 5 Sayı: 09 |