Araştırma Makalesi

BÜYÜK İSKENDER'İN ASYA SEFERİNDE İZLEDİĞİ DENİZ STRATEJİSİ VE DONANMA GÜCÜNÜN GELİŞİMİ

Sayı: 6 29 Eylül 2026
PDF İndir
TR EN

BÜYÜK İSKENDER'İN ASYA SEFERİNDE İZLEDİĞİ DENİZ STRATEJİSİ VE DONANMA GÜCÜNÜN GELİŞİMİ

Öz

Bu çalışma, Büyük İskender’in Pers deniz üstünlüğü karşısında izlediği stratejiyi ve Makedon donanmasının sefer boyunca geçirdiği gelişim sürecini incelemektedir. İskender’in Asya Seferi çoğunlukla kara savaşları bağlamında değerlendirilmekte buna karşılık donanmanın sefer sürecindeki rolü çoğu zaman gölgede kalmaktadır. İskender, babası II. Philippos’tan Asya Seferi düşüncesi ve askeri reformların yanı sıra, henüz Pers donanmasıyla rekabet edebilecek düzeyde olmasa da belirli bir deniz gücü de devralmıştır. Hellespontos geçişinden Tyros kuşatmasına kadar uzanan süreç, antik kaynaklar ve modern literatür ışığında değerlendirildiğinde, İskender’in başlangıçta Pers donanmasıyla doğrudan mücadele edebilecek güçte bir deniz kuvvetine sahip olmadığı görülmektedir. Bu nedenle görece yetersiz donanmasını deniz savaşı amacıyla değil askeri nakliye, limanların kontrolü, kıyı kentlerinin kuşatılması ve Pers donanmasının hareket alanının sınırlandırılması doğrultusunda ustalıkla kullanmıştır. Özellikle kıyı kentlerinin ve limanların ele geçirilmesi, Pers donanmasını üslerinden, ikmal kaynaklarından ve mürettebat sağlama imkanlarından mahrum bırakmaya yönelik bilinçli bir stratejinin parçası olarak değerlendirilebilir. Sefer ilerledikçe ele geçirilen limanlar, müttefik kentlerden sağlanan gemiler Makedon donanmasının güçlenmesine ve Pers donanmasının dağılmasına neden olmaktadır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Anson, E. M. (1989). The Persian Fleet in 334. Classical Philology, 84(1), 44-49. https://doi.org/10.1086/367136
  2. Arrianos, (1945). İskender'in Anabasisi. (H. Örs, Çev.). İstanbul Maarif Matbaası.
  3. Berve, H. (1973). Das Alexanderreich auf prosopographischer Grundlage: Vols. I and II (Reprint ed). Arno Pr.
  4. Bosworth, A. B. (2008). Conquest and empire: The reign of Alexander the Great (10th pr). Cambridge Univ. Pr.
  5. Briant, P. (2002) . From Cyrus to Alexander A History of the Persian Empire, (trans. Peter T. Daniels) Winona Lake, IN: Eisenbrauns.
  6. Droysen, J. G (2024). Büyük İskender Tarihi (B. S. Baykal, Çev.). Panama Yayıncılık.
  7. Hammond, N. G. L. (1992). The Macedonian Navies of Philip and Alexander until 330 B.C. Antichthon, 26, 30-41. https://doi.org/10.1017/S0066477400000678
  8. Hammond, N. G. L. (1994). Philip of Macedon. the Johns Hopkins university press.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Tarihsel Çalışmalar (Diğer)

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Yayımlanma Tarihi

29 Eylül 2026

Gönderilme Tarihi

10 Ağustos 2026

Kabul Tarihi

22 Eylül 2026

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2026 Sayı: 6

Kaynak Göster

APA
Kayaalplı, M. (2026). BÜYÜK İSKENDER’İN ASYA SEFERİNDE İZLEDİĞİ DENİZ STRATEJİSİ VE DONANMA GÜCÜNÜN GELİŞİMİ. Troy Museum Journal, 6, 14-26. https://izlik.org/JA68KN29RN
AMA
1.Kayaalplı M. BÜYÜK İSKENDER’İN ASYA SEFERİNDE İZLEDİĞİ DENİZ STRATEJİSİ VE DONANMA GÜCÜNÜN GELİŞİMİ. TRMuseum. 2026;(6):14-26. https://izlik.org/JA68KN29RN
Chicago
Kayaalplı, Merve. 2026. “BÜYÜK İSKENDER’İN ASYA SEFERİNDE İZLEDİĞİ DENİZ STRATEJİSİ VE DONANMA GÜCÜNÜN GELİŞİMİ”. Troy Museum Journal, sy 6: 14-26. https://izlik.org/JA68KN29RN.
EndNote
Kayaalplı M (01 Eylül 2026) BÜYÜK İSKENDER’İN ASYA SEFERİNDE İZLEDİĞİ DENİZ STRATEJİSİ VE DONANMA GÜCÜNÜN GELİŞİMİ. Troy Museum Journal 6 14–26.
IEEE
[1]M. Kayaalplı, “BÜYÜK İSKENDER’İN ASYA SEFERİNDE İZLEDİĞİ DENİZ STRATEJİSİ VE DONANMA GÜCÜNÜN GELİŞİMİ”, TRMuseum, sy 6, ss. 14–26, Eyl. 2026, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA68KN29RN
ISNAD
Kayaalplı, Merve. “BÜYÜK İSKENDER’İN ASYA SEFERİNDE İZLEDİĞİ DENİZ STRATEJİSİ VE DONANMA GÜCÜNÜN GELİŞİMİ”. Troy Museum Journal. 6 (01 Eylül 2026): 14-26. https://izlik.org/JA68KN29RN.
JAMA
1.Kayaalplı M. BÜYÜK İSKENDER’İN ASYA SEFERİNDE İZLEDİĞİ DENİZ STRATEJİSİ VE DONANMA GÜCÜNÜN GELİŞİMİ. TRMuseum. 2026;:14–26.
MLA
Kayaalplı, Merve. “BÜYÜK İSKENDER’İN ASYA SEFERİNDE İZLEDİĞİ DENİZ STRATEJİSİ VE DONANMA GÜCÜNÜN GELİŞİMİ”. Troy Museum Journal, sy 6, Eylül 2026, ss. 14-26, https://izlik.org/JA68KN29RN.
Vancouver
1.Merve Kayaalplı. BÜYÜK İSKENDER’İN ASYA SEFERİNDE İZLEDİĞİ DENİZ STRATEJİSİ VE DONANMA GÜCÜNÜN GELİŞİMİ. TRMuseum [Internet]. 01 Eylül 2026;(6):14-26. Erişim adresi: https://izlik.org/JA68KN29RN