Araştırma Makalesi

Öğretim Elemanlarına Yönelik Disiplin Cezaları Açısından “Göreve Gelmeme” Hususunun Hukuki Analizi

Cilt: 2 Sayı: 1 25 Şubat 2024
PDF İndir
TR EN

Öğretim Elemanlarına Yönelik Disiplin Cezaları Açısından “Göreve Gelmeme” Hususunun Hukuki Analizi

Öz

Devlet Memurları Kanunu’nda memurlara yönelik düzenlenen hükümlere benzer bir şekilde Yükseköğretim Kanunu’nda da öğretim elemanları için disiplin cezaları arasında “göreve gelmeme” eylemi yer almaktadır. Öğretim elemanları diğer kamu görevlileri gibi kamusal faaliyet yürütmekle birlikte temel faaliyet konusunun özelliği itibarıyla diğer kamu görevlilerinden ayrılmaktadır. Özellikle bilimsel çalışmaların etkin bir şekilde gerçekleştirilebilmesine yönelik araştırma, inceleme vb. faaliyetler, öğretim elemanlarının görev kapsamını yalnızca ders verme gibi rutin bir faaliyet kapsamından çıkarmaktadır. Öğretim elemanlarının bilimsel çalışmalarını etkin bir şekilde yerine getirebilmeleri, kendilerine verilen somut görevler dışında belirli bir yerde mesai yapmaya zorlanmamalarıyla mümkün olabilmektedir. Bu itibarla çalışmada Yükseköğretim Kanunu’nda yer alan “göreve gelmeme” ifadesinin, belirli bir mekânda bulunmak olarak değil; görevi yerine getirmemek olarak değerlendirilmesi gerektiği sonucuna ulaşılmıştır. Bu sonuca, öğretim elemanlarının ancak sabit bir mekâna bağlı olmadan yapılabilecek bilimsel faaliyetleri dayanak olarak gösterilmiştir. Devlet Memurları Kanunu ile Yükseköğretim Kanunu’na tâbi personelin ve böylece her iki kanundaki görev ifadelerinin kapsam açısından farklılığı da söz konusu sonuca ulaşmada ayrıca gerekçe teşkil etmiştir. Çalışma kapsamında konuya ilişkin farklı yargı kararları da ayrıca tartışma konusu yapılmıştır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Akıtıcı S ve Öztürk M, ‘Araştırma Görevlilerinin İş Doyumlarının Bireysel ve Demografik Açıdan İncelenmesi: SDÜ Örneği’ (2016) 21(2) Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi 667-692.
  2. Aktaş S, ‘Hukukta Yorum Çabaları’ (2011) XV(3-4) EÜHFD 1-33.
  3. Arslantürk Y ve Soyal R, ‘Fayda ve Zarar Unsurlarının Varlığının İntihal Yargılamasına Tesiri’ (2023) 8(2023-1) Yıldırım Beyazıt Hukuk Dergisi 1-41.
  4. Artuk ME, Erem F ve Danışman A, Ceza Hukuku Genel Hükümler (14. Bası Seçkin Yayıncılık 1997).
  5. Ay YA, ‘Vakıf Yükseköğretim Kurumu Personelinin Hukuki Niteliği ve Bu Personelin Ücret Gelirinin Vergilendirilmesinde 2914 sayılı Kanun’da Öngörülen Vergi Kolaylıklarının Uygulanıp Uygulanmaması Sorunu Üzerine Bir Değerlendirme’ 2022 8(2) Anadolu Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi 277-307.
  6. Bakioğlu A ve Yaman E, ‘Araştırma Görevlilerinin Kariyer Gelişimleri: Engeller ve Çözümler’ (2004) 20 M.Ü. Atatürk Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Dergisi 1-20.
  7. Batun M, ‘Türk Vergi Hukukunda Yorum ve İspat’ (Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Üniversitesi 2012).
  8. Bayındır MS, ‘2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 35. Maddesinin Getirdiği Düzenleme ve Bu Düzenlemenin Uygulanmasından Doğan Sorunlar’ (2007) 15(2) Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi 215-234.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Hukuk (Diğer)

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

25 Şubat 2024

Gönderilme Tarihi

27 Kasım 2023

Kabul Tarihi

8 Ocak 2024

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2024 Cilt: 2 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Arslantürk, Y. (2024). Öğretim Elemanlarına Yönelik Disiplin Cezaları Açısından “Göreve Gelmeme” Hususunun Hukuki Analizi. Trabzon Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 2(1), 35-61. https://izlik.org/JA75MZ59BA
AMA
1.Arslantürk Y. Öğretim Elemanlarına Yönelik Disiplin Cezaları Açısından “Göreve Gelmeme” Hususunun Hukuki Analizi. TRÜHFD. 2024;2(1):35-61. https://izlik.org/JA75MZ59BA
Chicago
Arslantürk, Yalçın. 2024. “Öğretim Elemanlarına Yönelik Disiplin Cezaları Açısından ‘Göreve Gelmeme’ Hususunun Hukuki Analizi”. Trabzon Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi 2 (1): 35-61. https://izlik.org/JA75MZ59BA.
EndNote
Arslantürk Y (01 Şubat 2024) Öğretim Elemanlarına Yönelik Disiplin Cezaları Açısından “Göreve Gelmeme” Hususunun Hukuki Analizi. Trabzon Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi 2 1 35–61.
IEEE
[1]Y. Arslantürk, “Öğretim Elemanlarına Yönelik Disiplin Cezaları Açısından ‘Göreve Gelmeme’ Hususunun Hukuki Analizi”, TRÜHFD, c. 2, sy 1, ss. 35–61, Şub. 2024, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA75MZ59BA
ISNAD
Arslantürk, Yalçın. “Öğretim Elemanlarına Yönelik Disiplin Cezaları Açısından ‘Göreve Gelmeme’ Hususunun Hukuki Analizi”. Trabzon Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi 2/1 (01 Şubat 2024): 35-61. https://izlik.org/JA75MZ59BA.
JAMA
1.Arslantürk Y. Öğretim Elemanlarına Yönelik Disiplin Cezaları Açısından “Göreve Gelmeme” Hususunun Hukuki Analizi. TRÜHFD. 2024;2:35–61.
MLA
Arslantürk, Yalçın. “Öğretim Elemanlarına Yönelik Disiplin Cezaları Açısından ‘Göreve Gelmeme’ Hususunun Hukuki Analizi”. Trabzon Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, c. 2, sy 1, Şubat 2024, ss. 35-61, https://izlik.org/JA75MZ59BA.
Vancouver
1.Yalçın Arslantürk. Öğretim Elemanlarına Yönelik Disiplin Cezaları Açısından “Göreve Gelmeme” Hususunun Hukuki Analizi. TRÜHFD [Internet]. 01 Şubat 2024;2(1):35-61. Erişim adresi: https://izlik.org/JA75MZ59BA