There is limited information on Çakır Ağa, who is known as the çakırcıbaşı /head hawker of Sultan Mehmed the Conqueror. Çakır Ağa was born in Skopje, and worked as a subaşı / police superintendent in Bursa during the reign of Sultan Murad II, took part in the conquest of Istanbul, and in addition to his post as subaşı / the police superintendent, he was assigned as the sekbanbaşı (Chief Sekban) and çakırcıbaşı / head hawker. His endowment dated 1480 names him Çakır Ağa bin Abdullah.
Çakır Ağa stands out as the builder of various architectural works during the reign of Murad II and especially Mehmed the Conqueror. He had works erected in Bursa, Edirne and Istanbul, and has a mosque and bathhouse in Bursa, one mosque in Edirne, a zawiya and an inn in Silivri, and five mosques in Istanbul. His extant works in Bursa and Edirne have been altered and his Silivri works have not survived. Kapalıçarşı and Cibali mosques, which are understood to be located in different parts inside Istanbul’s city walls, and the mosque in Edirnekapı, which has been identified in this study, have reached the present day with alterations. Çakır Ağa must have been influential in the development of Istanbul, especially after the conquest.
Small mosques constitute the majority of Çakır Ağa’s buildings, although Çakır Ağa also had built examples of other typologies, such as inns, zawiyas and bathhouses.
This paper introduces and discusses Çakır Ağa as a builder and examines his works based on recently obtained data under the light of printed sources and documents in the Ottoman Archives.
Ottoman Empire Builder Çakır Ağa Fatih Period Architecture Mosques
Fatih Sultan Mehmed’in çakırcıbaşısı olarak tanınan Çakır Ağa hakkındaki bilgiler sınırlıdır. Üsküp doğumlu olan Çakır Ağa II. Murad Dönemi’nde Bursa subaşılığı görevinde bulunmuş; İstanbul’un fethine katılmış, daha sonra İstanbul subaşılığı görevinin yanı sıra sekbanbaşı, çakırcıbaşı olmuştur. Adı, 1480 tarihli vakfiyesinde Çakır Ağa bin Abdullah olarak geçmektedir. Çakır Ağa yaptırdığı birçok mimari eserle II. Murad ve özellikle Fatih Sultan Mehmed döneminde bâni olarak öne çıkmaktadır. Bursa, Edirne ve İstanbul’da eserler yaptırmış olan Ağa’nın Bursa’da bir cami ve hamamı, Edirne’de bir camisi, Silivri’de zaviye ve hanı ile İstanbul’da beş camisi bulunmaktadır. Bursa ve Edirne’deki eserleri değişikliklerle de olsa günümüze ulaşmış; Silivri’deki yapıları günümüze gelmemiştir. İstanbul’da sur içinin farklı noktalarında yer aldığı anlaşılan camilerinden Kapalıçarşı, Cibali ve bu çalışmada tespit edilen Edirnekapı’daki camisi değişikliklerle günümüze gelmiştir. Çakır Ağa bu yapılarıyla özellikle fetih sonrası İstanbul’un imarında etkili olmuş olmalıdır. Çakır Ağa’nın baniliğinde inşa edilen yapıların büyük çoğunluğunu küçük ölçekli mescitler oluşturmaktadır. Büyük çoğunluğunu mescitler oluştursa da Çakır Ağa han, zaviye, hamam gibi dönemin diğer yapı tipolojilerini örnekleyen yapılar da yaptırmıştır. Bu makalede Çakır Ağa’nın bânilik yönü ele alınarak basılı kaynaklar ve Osmanlı Arşivi’nde bulunan belgeler ışığında, yeni tespit edilen verilerle eserleri toplu bir şekilde
tanıtılmış, değerlendirme yapılmıştır.
Osmanlı İmparatorluğu Bani Çakır Ağa Fatih Dönemi Mimari Cami
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 22 Aralık 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 83 Sayı: 298 |
Belleten Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.