Geçmiş ile gelecek arasındaki fiziksel bağın önemli bir parçasını oluşturan tarihi yapıların koruma ve kullanım politikalarının belirlenebilmesi amacıyla, kent ve yapı ölçeğinde geçmiş izlerinin takip edilerek, bugünün analiz edilmesi önemlidir. Geçmişten günümüze birçok medeniyete ev sahipliği yapan Ankara, Osmanlı Dönemi’nde sof ve tiftik ticareti ile ön plana çıkmış ve ticaret birimlerinin yer seçimi kent gelişimine paralel bir gelişim göstermiştir. Çalışmada bir bedesten etrafında kümelenmiş hanlardan oluşan, ‘Ankara Hanlar Bölgesi’nin mekansal gelişimi ve kullanıcı profili arasındaki ilişki analiz edilmiştir. Bu çerçevede yapılan yaya ve ticaret birimi sayımından da yararlanılarak; bölgede fayda üreten ‘ticaret birimi çalışanları’na 400 adet, bölgeden fayda sağlayan ‘ziyaretçiler’e 400 adet olmak üzere toplam 800 adet anket uygulanarak; katılımcıların bölgeyi kullanım öncelikleri, tercihleri ve beklentileri ortayakonulmuştur. Bölgede yer alan 12 hanın bilinirlik durumlarının da sorgulandığı anket sonuçları aynı zamanda bölgedeki farklı faydagruplarının karşılaştırmalı görüşlerini de içermektedir. Fayda gruplarına göre çalışma sonuçları farklılaşmakla birlikte, bölgenin tanıtımınınyeterli düzeyde olmaması, bölgede en çok bilinen hanın ‘Çengel Han’ olması ve kullanım dışı olan hanların katılımcılar tarafından bilinmemesi anket çalışmasının ortak sonuçlarıdır. Tarihi yapıların kullanımı sonucunda korunması, fayda yaratması ve bilinirliği arasındaki ilişki ile kullanım dışı olması sonucunda korunamaması, fayda yaratmaması ve bilinmemesi arasındaki ilişki, mekansal analizler ve anket sonuçları birlikte değerlendirilerek doğrulanmıştır. Çalışmanın ‘Ankara Hanlar Bölgesi’nin korunması ve sürekliliğinin sağlanması için verilecek kararlara önemli katkılar sunacağı düşünülmektedir.
Osmanlı Dönemi ticaret merkezi han Ankara hanlar bölgesi koruma-kullanma.
In order to determine the conservation and usage policies of historical buildings, which constitute an important part of the physical bond between the past and the future, it is important to analyze the present by tracing the past at city and building scales. Ankara, home to many civilizations from past to present, has come to the forefront with sof and mohair trade during the Ottoman Empire and locations of trade units have been parallel to the city development. In this study, the relationship between spatial development and user profile of the ‘Ankara Khan Region’-which consists of both large and small khans clustered around a bedesten-was analyzed. In this context, in total 800 piece questionnaires were conducted, 400 piece with visitors benefiting from the region and 400 piece with benefit producers -trade unit employees- in the region. The priorities in the use of the region, preferences and expectations of the participants have been put forward. The survey results in which awareness of the 12 khans in the region were questioned also included comparative opinions of different benefit groups in the region. Although the results of the studies differ by benefit groups, the lack of adequate publicity of the region, the most known khan in the region being ‘Çengel Han’ and the fact that the abandoned khans are not known by the participants are the common results of the survey. The spatial analyses and survey results confirm that there is a significant relationship between historic preservation, benefit creation and awareness raising and the use of historical buildings. In other words, if historical buildings are abandoned, then they are not preserved, do not provide any benefits to the community and become insignificant. The study will make significant contribution to the decisions for the preservation and vitality of the Ankara Khan Region
Trade center of Ottomon Period khan Ankara khan region preservation and use
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Research Article |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Eylül 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Sayı: 20 |
Bu sistemin içeriği ve TÜBA-KED'de yayınlanan tüm makaleler "Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0" altında lisanslanmıştır.