BibTex RIS Kaynak Göster

THE INFLUENCE OF TURKEY UPON CZECH GARDENS

Yıl 2011, Sayı: 9, 181 - 184, 01.09.2011

Öz

In the history of Czech Republic Turkey had influenced indirectly the life of Czech lands, Bohemia and Moravia.During the 16th century the penetration of Turkish troops in the Central Europe caused great mov­ing of the Royal court from besieged Vienna to Prague. The town and later the whole country was enriched by invited artists, architects and scientists from all Europe of that time.Many of them were gradually seated all over Bohemia and Moravia bringing new artistic style and spirit., foreign experiences. Even gardening was enriched by good connections with Middle East namely with Turkey. The tulips were the important plants brought to our country so early.Even the private gift of Turkish Sultan to Rudolf II., famous lion, who became sofavourit, lived in Prague Royal garden, Two hundredyears later we get acquainted with the Turkish and islamic art in decorative pavilions located in landscape parks. The oriental style enriched even interiors of several castles in Bohemia and Moravia

ÇEK BAHÇELERİNDE TÜRKİYE ETKİSİ

Yıl 2011, Sayı: 9, 181 - 184, 01.09.2011

Öz

Çek Cumhuriyeti tarihinde Türkiye, dolaylı olarak Çek topraklarında, Bohemya ve Moravya'daki yaşamı etki­leyen bir ülke olmuştur. 16. Yüzyıl boyunca Türk askeri birliklerinin Orta Avrupa 'ya dek sokulmaları, kraliyet sarayının kuşatma altındaki Viyana 'dan Prag'a taşınmasına yol açmıştır. Kent ve daha sonra tüm ülke, tüm Avru­pa'dan davet edilen dönemin sanatçıları, mimarları ve bilim adamları ile zenginleşmiştir. Çoğu, aşamalı ola­rak Bohemya ve Moravya 'da yerleşmeye başlamış, kendi deneyimleri ile birlikte yeni sanatsal stil ve ruhu bu top­raklara taşımıştır. Bahçecilik, Orta Doğu ve Türkiye ile olan iyi ilişkiler sayesinde gelişmiştir. Bu erken dönem­de laleler, Çek topraklarına taşınan önemli bitkiler olmuştur. Türk sultanının II. Rudolf'e özel hediyesi olan ve bir gözde haline gelen aslan, Prag Kraliyet Bahçesi'nde yaşamıştır. Çekler, bu dönemden iki yüzyıl sonra, Türk ve islam sanatı ile özel peyzaj düzenlemeleri içerisinde konumlandırılmış pavyonlar aracılığı ile tanışmıştır. Oryan­tal stil, Bohemya ve Moravya 'da yer alan bazı kalelerin iç dekorasyonunu dahi etkilemiştir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Bölüm Research Article
Yazarlar

Olga Bašeovâ Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Eylül 2011
Yayımlandığı Sayı Yıl 2011 Sayı: 9

Kaynak Göster

APA Bašeovâ, O. (2011). THE INFLUENCE OF TURKEY UPON CZECH GARDENS. TÜBA-KED Türkiye Bilimler Akademisi Kültür Envanteri Dergisi(9), 181-184.

Bu sistemin içeriği ve TÜBA-KED'de yayınlanan tüm makaleler "Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0" altında lisanslanmıştır.

by-nc-nd.png