Boyabat Sinop Jeolojik Miras Envanter Projesi, Türkiye Bilimler Akademisi TÜBA Türkiye Kültür Sektörü TÜKSEK programı kapsamında desteklenmiştir. Bu çalışmanın gerçekleştirilebilmesi için Boyabat ve çevresinde arazi çalışması yapılmıştır. Boyabat Sinop Jeolojik Miras Envanter Projesinin amacı, Boyabat kentsel mimarlık envanter çalışmasını tamamlayacak şekilde Boyabat geleneksel konutları ile kentin en eski ve önemli yapısı olan Boyabat Kalesinin inşasında kullanılan doğal yapı malzemelerinin türünü ve dayanımını tartışmak ve bölgede bulunan doğal anıt niteliğindeki jeolojik oluşumların envanterini hazırlamak şeklinde tanımlanmıştır. Ancak proje çalışması başladıktan ve ilk dönem saha ziyareti gerçekleştirildikten sonra, geleneksel yapılarda kullanılan doğal yapı malzemelerinin Boyabat ve yakın çevresinde yüzlek veren bir jeolojik birimden/birimlerden değil, Kolaz Çayının taşıdığı alüvyonlardan derlendiği ve çok değişik grup kayaç çakıl ve bloklarından oluştuğu gözlenmiştir lev. 1: res. 1-2 .Farklı birimlerden derlenen ve Kolaz Çayı ile taşınarak düzlüklerde çökeltilen, farklı özellikteki bu kayaç blokları, farklı dayanıma sahiptir ve tüm yapılar için ortak özellikler belirlemek, dayanıklılık tanımı yapmak mümkün değildir. Bölgede doğal anıt niteliğinde, sütun çatlaklı bazaltlar, karstik mağara gibi jeolojik oluşumlar lev. 1: res. 5; lev. 2: res. 7a-b; lev. 6: res. 11 , insan yaşamı ve jeolojinin etkileşimi ayrıca gözlemlenmiştir lev. 5: res. 9a-d; res. 10a-b . Bölgenin jeoloji haritası Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğünün MTA 1/25000 ölçekli dijital jeoloji haritalarından, depremselliği ise Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü tarihsel deprem kataloğundan derlenmiştir.
Boyabat is a mixed site area with an extensi¬ ve archeological, natural and urban heritage. The Urban heritage of Boyabat town was defined in detail as part of an architectural inven¬ tory study of traditional vernacular houses. The characteristics of these houses, which are mainly found in the town centre surroun¬ ding Boyabat Castle, but also beyond the Bo¬ yabat mixed site area, was defined in detail. This study documents the assemblage of na¬ tural stones used in their construction in or¬ der that accurate restorations can be carried out. Furthermore, interactions between local geology and construction are outlined and an inventory of natural monuments in the surro¬ unding area e.g. columnar jointed lavas and carstic cavities is drawn up. Fieldwork was carried out in and around Bo¬ yabat to investigate the provenance of the na-tural stone assemblage used in the construc¬ tion of Boyabat Castle and the surrounding traditional houses. The geology and seismicity of the Boyabat area were assessed using digital geological maps drawn up by Mineral Exploration Research Institute of Turkey MTA and historical earthquake data provided by Boğaziçi University's Kandilli Ob¬ servatory. In general the natural stones consist of well rounded blocks of metamorphic rocks and quartz, and less commonly blocks of sandy limestone and sandstone. The source of the rounded blocks used in construction of the houses is the modern al¬ luvial deposit of the nearby Kolaz River and it is therefore not possible to define common characteristic features or strength properties.
Boyabat geological heritage natural building materials inventory
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Research Article |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Eylül 2007 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2007 Sayı: 6 |
Bu sistemin içeriği ve TÜBA-KED'de yayınlanan tüm makaleler "Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0" altında lisanslanmıştır.