BibTex RIS Kaynak Göster

Suruç Ovası Yüzey Araştırması ve Arkeolojik Envanter Çalışması 2003

Yıl 2004, Sayı: 2, 0 - 0, 01.03.2004

Öz

Türkiye Bilimler Akademisi - Türkiye Kültür Sektörü TÜBA-TÜKSEK Türkiye Kültür En­vanter Projesi kapsamında. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünün izniyle yürütülen 2003 yılı Suruç Ovası yüzey araştırmaları ve arkeolo­jik kültür varlıkları envanter projesi çerçeve­sinde. Şanlıurfa il sınırları içinde, araştırma alanı olarak seçilen Suruç Ovasında çalışıl­mış; Suruç üçe merkezinin güneyi ve Urfa-Suruç, Suruç-Birecik karayolu civarındaki hö­yüklerin tespiti ve ölçümü yapılmış, etüdlük malzeme toplamıştır.Yüzey araştırması çalışmaları sonucunda 62 yerleşim yeri tespit edilmiştir. Suruç Ovasın­da Paleolttik 'ten başlayarak Neolitik, Kalkolitik, Tunç Demir devirlerine. Klasik Devire ve Or­taçağa ait yüzey buluntularına rastlanmıştır Bunlar incelenmiş ve belgelenmiş Kalkolitik Devir, Klasik Devir ve Ortaçağ'a ait buluntula­rın ağırlıklı olduğu gözlenmiştir. Genellikle es­ki yerleşim yerlerinin üzerinde yem yerleşim­lerin olduğu görülmüş, bunların yanı sıra Su­ruç Ovasında kaya mezarlarına, taşocaklarına ve sarnıçlara da rastlanmıştır.Suruç ilçe merkezinin denizden ortalama yüksekliği 500 metre kadardır. 700 km2 yü­zölçümündeki ilçenin ekonomik yapısı tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır. Halen yaşa­yan 73 köy yerleşimi bulunan ilçe merkezînde hemen hemen tüm köyler eskil yerleşim üze­rinde bulunmaktadır.Suruç Ovasında özellikle kaçak kazı ve toprak almanın dışında, Harran Ovasındakinin aksine tesviye ve yarma gibi tamamen yok edici tah­ribatlar henüz bulunmamaktadır. Suruç Ovasında geç kalınmadığı göz önüne alındığın­da, olası bir sulama projesi uygulamasına geçilmeden önce ovadaki kültürel zenginliğin tespitinin yapılarak, projede altyapı verisi olarak değerlendirilmesi ve projenin gerektir­diği bütün koruyucu önlemlerin alınması kaçınılmaz ve gerekli olmaktadır.

Yıl 2004, Sayı: 2, 0 - 0, 01.03.2004

Öz

In contrast to the Harran Plain, except for il­ legal footing and soil removing, completely destructive actions such as leveling or cut­ ting roadways through ancient sites have not been observed in the Suruç Plain. Con­ sidering this fact, before an irrigation project in the region, it is necessary to take all the precautions required by the project, fol­ lowing the documentation of the entire cul­ tural inventory of the plain and the examination of the data

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Research Article
Yazarlar

Nurettin Yardımcı Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Mart 2004
Yayımlandığı Sayı Yıl 2004 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Yardımcı, N. (2004). Suruç Ovası Yüzey Araştırması ve Arkeolojik Envanter Çalışması 2003. TÜBA-KED Türkiye Bilimler Akademisi Kültür Envanteri Dergisi(2).

Bu sistemin içeriği ve TÜBA-KED'de yayınlanan tüm makaleler "Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0" altında lisanslanmıştır.

by-nc-nd.png