BibTex RIS Kaynak Göster

Protein İçeriği Farklı Ayçiçeği Tohumu Küspelerinin İn Vitro Gaz Üretim Tekniği ve Enzim Tekniği Sonuçları Üzerine Etkilerinin Belirlenmesi

Yıl 2009, Cilt: 2 Sayı: 2, 231 - 238, 07.10.2010

Öz

Bu çalışmada yüksek ham protein (HP) içeriğine sahip ayçiçeği tohumu küspesi (ATK,1%44,34 HP, KM) ile düşük HP içeriğine sahip ayçiçeği tohumu küspesi (ATK2, %32.77 HP, KM) yemlerinin in vitro gaz üretim miktarları, gaz üretim parametreleri, organik madde sindirilebilirlikleri (OMS) ile metabolize edilebilir enerji (ME) ve net enerji laktasyon (NEL) içerikleri üzerine etkisi araştırılmıştır. Çalışmada ayrıca in vitro enzim tekniği kullanılarak ATK yemlerinin enerji ve OMS değerleri belirlenmiş ve metodlar arasındaki farklılıkların ortaya konulması amaçlanmıştır. İn vitro gaz üretim tekniğinde dört yaşında rumen kanülü takılmış, 2 baş Sakız-Karayaka melezi koç kullanılmış ve yemler 3, 6, 9, 12, 24, 48, 72 ve 96 saat süre ile inkübasyona bırakılmışlardır. Denemede elde edilen bulgulara göre enzim tekniğinde OMS, ME ve NEL değerleri düşük HP içerikli grupta daha yüksek bulunurken; in vitro gaz üretim tekniğinde düşük HP içerikli grup yüksek HP içerikli gruba kıyasla daha düşük değerler göstermiştir (P<0.01). Sonuç olarak yemlerin enerji değerlerinin belirlenmesinde yöntemler arasında önemli farklılık olup (P<0.01), yemlerin değerlerinin belirlenmesinde her iki yöntem de önerilmemektedir. Ancak, bu yöntemler farklı yemlerin kendi aralarında kıyaslanması durumunda sorunsuzca kullanılabilir.

Yıl 2009, Cilt: 2 Sayı: 2, 231 - 238, 07.10.2010

Öz

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Fen Bilimleri
Yazarlar

Ünal Kılıç Bu kişi benim

Mustafa Boğa Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 7 Ekim 2010
Yayımlandığı Sayı Yıl 2009 Cilt: 2 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Kılıç, Ü., & Boğa, M. (2010). Protein İçeriği Farklı Ayçiçeği Tohumu Küspelerinin İn Vitro Gaz Üretim Tekniği ve Enzim Tekniği Sonuçları Üzerine Etkilerinin Belirlenmesi. TÜBAV Bilim Dergisi, 2(2), 231-238.
ISSN: 1308 - 4941