Bu çalışmada yüksek ham protein (HP) içeriğine sahip ayçiçeği tohumu küspesi (ATK,1%44,34 HP, KM) ile düşük HP içeriğine sahip ayçiçeği tohumu küspesi (ATK2, %32.77 HP, KM) yemlerinin in vitro gaz üretim miktarları, gaz üretim parametreleri, organik madde sindirilebilirlikleri (OMS) ile metabolize edilebilir enerji (ME) ve net enerji laktasyon (NEL) içerikleri üzerine etkisi araştırılmıştır. Çalışmada ayrıca in vitro enzim tekniği kullanılarak ATK yemlerinin enerji ve OMS değerleri belirlenmiş ve metodlar arasındaki farklılıkların ortaya konulması amaçlanmıştır. İn vitro gaz üretim tekniğinde dört yaşında rumen kanülü takılmış, 2 baş Sakız-Karayaka melezi koç kullanılmış ve yemler 3, 6, 9, 12, 24, 48, 72 ve 96 saat süre ile inkübasyona bırakılmışlardır. Denemede elde edilen bulgulara göre enzim tekniğinde OMS, ME ve NEL değerleri düşük HP içerikli grupta daha yüksek bulunurken; in vitro gaz üretim tekniğinde düşük HP içerikli grup yüksek HP içerikli gruba kıyasla daha düşük değerler göstermiştir (P<0.01). Sonuç olarak yemlerin enerji değerlerinin belirlenmesinde yöntemler arasında önemli farklılık olup (P<0.01), yemlerin değerlerinin belirlenmesinde her iki yöntem de önerilmemektedir. Ancak, bu yöntemler farklı yemlerin kendi aralarında kıyaslanması durumunda sorunsuzca kullanılabilir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Fen Bilimleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 7 Ekim 2010 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2009 Cilt: 2 Sayı: 2 |