BibTex RIS Kaynak Göster

Koenzim Q10’un Beslenme Ve Sağlık Açısından Önemi Ve Biyoyararlılığı

Yıl 2010, Cilt: 3 Sayı: 2, 192 - 200, 07.10.2010

Öz

Koenzim Q10 (KoQ10, ubikinol-10 ve/veya ubikinon-10) yağda çözünebilen vitamin benzeri bir benzokinon bileşiğidir. Koenzim Q10 membran stabilitesinin sağlanmasında, enerji dönüşümünde ve ATP üretiminde rol oynar. Ayrıca önemli bir antioksidandır. Koenzim Q10 endojen ve eksojen olmak üzere iki kaynaktan sağlanır. Diyetle alınan koenzim Q10’un zengin kaynakları dana eti, tavuk ve balıktır. Ticari koenzim Q10 ise üç farklı yolla (hayvan dokularından ekstraksiyon, mikroorganizma fermantasyonu ve kimyasal sentez ile) üretilmektedir. Suda zayıf çözünürlüğü ve büyük moleküler kütlesi nedeniyle koenzim Q10’un biyoyararlılığı düşüktür. Koenzim Q10’un biyoyararlılığını arttırmak amacıyla bazı çalışmalar yapılmaktadır.

Yıl 2010, Cilt: 3 Sayı: 2, 192 - 200, 07.10.2010

Öz

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Sağlık Bilimleri
Yazarlar

Pınar Ercan Bu kişi benim

Sedef El Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 7 Ekim 2010
Yayımlandığı Sayı Yıl 2010 Cilt: 3 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Ercan, P., & El, S. (2010). Koenzim Q10’un Beslenme Ve Sağlık Açısından Önemi Ve Biyoyararlılığı. TÜBAV Bilim Dergisi, 3(2), 192-200.
ISSN: 1308 - 4941