Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

A NATURAL MINERAL WITH BIOLOGICAL ORIGIN: DIATOMITE

Yıl 2012, Cilt: 5 Sayı: 2, 28 - 46, 04.08.2012

Öz

Diatomite is organic sediment structures made up from the fossilized shells containing silica of eukaryotic, unicellular, microscopic algae called siliceous algae (diatoms). Diatoms have a great importance as to biological, ecological and economic and are photosynthetic algae surviving in several aquatic environments. Due to silica in their cell walls, Diatoms have different characteristic features according to other algae groups. They show an important proliferation via increase of dissolved silica in water. After the death of these organisms, siliceous shells are insoluble in water and thus the sediments deposited in the bottom lead diatomite formation. These reserve areas found in the marine, lake and river beds rise because of earth crust movements and constitute white-looking mounds. Diatoms have achieved very large amounts for the first time in the Cretaceous era (135-65 million years ago). At the present time, diatomite with commercial value have constituted in Miocene era (27-7 million years ago). Diatomite (Kieselguhr) is the only natural mineral with biological origin. The European continent has the richest reserves in terms of diatomite reserve in the world and America has been following it. Diatomite reserve of Turkey is 125 million tons. Hırka (Kayseri) known in Turkey has the largest diatomite reserve (106 million tons). Diatomite is used mainly in filtration field. This use follows filling field. There are very abundant and high quality diatomite reserves in our country and in order to evaluate properly of these reserves necessary attention and support should be provided at all stages. The diatomite reserves of our country should be detected and determined their technological value. Their use fields should be increased and operated as efficient. Also, there is obligation to work co-ordinated of the organizations related with the introduction of the mine.

BİYOLOJİK ORİJİNLİ TEK DOĞAL MİNERAL: DİYATOMİT

Yıl 2012, Cilt: 5 Sayı: 2, 28 - 46, 04.08.2012

Öz

Diyatomit, silisli algler (diyatomeler) olarak adlandırılan ökaryotik, tek hücreli, mikroskobik alglerin fosilleşmiş silisli kabuklarından meydana gelen organik bir çökeldir. Diyatomeler biyolojik, ekolojik ve ekonomik yönden büyük öneme sahip, her türlü sucul ortamda yaşayabilen fotosentetik alglerdir. Diyatomelerin hücre çeperlerinde silisyum olması onlara diğer algler arasında karakteristik bir özellik kazandırır. Suda erimiş silis oranının birden artması diyatomelerin yaygınlaşmasına, öldükten sonra kabukların çözülmemesine ve diyatomit oluşumuna yol açmaktadır. Deniz, göl ve durgun nehir yataklarında çökelen bu rezervler, yer kabuğu hareketleri ile yükselerek beyaz görünümlü tepecikleri meydana getirmektedir. Diyatomeler ilk defa 135-65 milyon yıl önce Kretase çağında çok büyük miktarlara ulaşmışlar ve bugün ticari değeri olan diyatomit yataklarının çoğunu ise Miyosen çağında (27-7 milyon yıl önce) meydana getirmişlerdir. Diyatomit (Kizelgur), biyolojik orijinli tek doğal mineraldir. Dünyada diyatomit rezervi bakımından en zengin kıta Avrupa olup, onu Amerika takip etmektedir. Türkiye’nin diyatomit rezervi 125 milyon tondur. Hırka (Kayseri) Türkiye’nin bilinen en büyük diyatomit yatağıdır (106 milyon ton). Diyatomit en fazla filtrasyon alanında kullanılır. Bunu dolgu alanındaki kullanımı izlemektedir. Yurdumuzda oldukça bol ve kaliteli rezervleri bulunan diyatomitin gereği gibi değerlendirilebilmesi için, her safhada gerekli ilgi ve desteğin sağlanması gerekir. Yurdumuzda bulunan diyatomit rezervlerinin ortaya çıkarılıp işletilmesi ve bu rezervlerin teknolojik değerlerinin saptanması, kullanım alanlarının çoğaltılması ve en önemlisi bu madenin kullanıcıya tanıtılması ilgili kuruluşların koordineli çalışmaları ile mümkün olacaktır. 

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Fen Bilimleri
Yazarlar

Beyhan Taş

Beyhan Taş

Murat Çetin Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 4 Ağustos 2012
Yayımlandığı Sayı Yıl 2012 Cilt: 5 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Taş, B., Taş, B., & Çetin, M. (2012). BİYOLOJİK ORİJİNLİ TEK DOĞAL MİNERAL: DİYATOMİT. TÜBAV Bilim Dergisi, 5(2), 28-46.
ISSN: 1308 - 4941