Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

COMPARISON OF THE BLOCK AND RUBBLE CUTTING PRODUCTIVITY IN MARBLE PLANTS

Yıl 2012, Cilt: 5 Sayı: 4, 33 - 42, 05.04.2013

Öz

In marble quarries besides block production, some waste blocks called rubbles are produced which have not any geometrical shape and have less size because of not only geological faults of quarries but also any errors while production operations. These rubbles are stacked in piles in some quarries or stored in waste fields after breaking into small pieces. The rubbles stacked in piles are sold to small or medium marble cutting plants by wholesale bargains method. The products cut by block cutter and classified in these plants are marketed same as other geometrical shaped and bigger sized blocks. The most advantage of rubbles is the fewer prices and disadvantage is higher production costs because of obligation in cutting by block cutters. In this study, 20 pieces of block and rubble samples excavated in the same quarry were cut by a block cutter and the productivity of the operations were calculated and then discussed the differences of the operations between bock and rubble cuttings. As a result it was seen that the block cutting operations are more efficient than rubble cutting operations and the effective criterions of productivity are the size and shape of samples.

Mermer işleme tesislerinde moloz ve blok kesme verimlerinin karşılaştırılması

Yıl 2012, Cilt: 5 Sayı: 4, 33 - 42, 05.04.2013

Öz

Mermer ocaklarında blok üretiminin yanı sıra, gerek ocağın jeolojik kusurlarından gerekse üretim sırasında yapılan bazı hatalardan dolayı daha küçük boyutlu ve geometrik bir şekle sahip olmayan, moloz olarak tabir edilen parçalar da üretilir. Bu molozlar bazı ocaklarda yığınlar halinde istiflenir, bazılarında ise kırılarak atık sahalarında depolanır. Yığınlar halinde depolanan molozlar belli zamanlarda toptan pazarlık yöntemiyle küçük ve orta büyüklükteki mermer işleme tesislerine satılır. Bu işletmelerde dairesel testereli blok kesicilerle kesilen ve sınıflandırılan ürünler diğer büyük boyutlu ve düzgün geometrik şekilli bloklardan üretilenler gibi pazarlanır. Molozların en önemli avantajı fiyatının düşük oluşu, dezavantajı ise dairesel testereli blok kesicilerde kesilebilmesi ve üretim maliyetinin yüksek oluşudur. Bu çalışmada, aynı ocağa ait toplam 20 adet blok ve moloz örnekleri dairesel testereli blok kesme makinasında kesilmiş, yapılan faaliyetlerin verimliliği hesaplanmış ve moloz-blok kesimleri arasındaki farklılık tartışılmıştır. Sonuç olarak blok kesme faaliyetlerinin moloz kesme faaliyetlerine göre daha verimli olduğu, verimliliğe örneklerin büyüklüğünün yanı sıra geometrik şekillerinin etken olduğu görülmüştür.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Fen Bilimleri
Yazarlar

Metin Ersoy

Liyaddin Yesilkaya Bu kişi benim

Halil Gulseven Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 5 Nisan 2013
Yayımlandığı Sayı Yıl 2012 Cilt: 5 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA Ersoy, M., Yesilkaya, L., & Gulseven, H. (2013). Mermer işleme tesislerinde moloz ve blok kesme verimlerinin karşılaştırılması. TÜBAV Bilim Dergisi, 5(4), 33-42.
ISSN: 1308 - 4941