2010 ve 2011 vejetasyon
yıllarında Tokat’ta yetiştirilen beş beyaz (Gewürtztraminer, Chardonnay,
Narince, Riesling ve Emir) ve altı kırmızı (Pinot Noir, Cabarnet Sauvignon,
Öküzgözü, Boğazkere, Merlot ve Syrah) şaraplık üzüm çeşidinin fenolojik gelişme
evreleri ve kalite kriterleri (SÇKM, salkım ağırlığı) üzerinde araştırma
geliştirilen bu çalışmada; tam çiçeklenmeden hasada kadar geçen gün sayısı en
fazla Boğazkere çeşidinde, en az Gewürtztraminer çeşidinde saptanmıştır. Hasat
zamanı ortalama salkım ağırlığı, ilk ve ikinci yılı sırasıyla en fazla Öküzgözü
(460-470 g) çeşidinde, en az ise Chardonnay (160-175 g) çeşidinde
gerçekleşmiştir. SÇKM (Suda Çözünür Kuru Madde) miktarı, en fazla ilk yıl Merlot
(% 25.2), ikinci yıl Syrah (% 25.0) çeşidinde belirlenmiştir. En az SÇKM
miktarı her iki yılda da Öküzgözü çeşidinde tespit edilmiştir. Tokat merkezde,
Öküzgözü ve Boğazkere çeşitleri dışındaki tüm çeşitlerin şaraplık üzüm
kalitesine ulaştığı belirlenmiştir.
Konular | Çevre Bilimleri |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Ekim 2017 |
Gönderilme Tarihi | 1 Eylül 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 1 Sayı: 2 |