Araştırma Makalesi

Farklı veri kaynaklarından üretilen 3B modellerin kıyaslanması; Diyarbakır Ulu camii Musalla taşı ve Güneş saati örneği

Cilt: 4 Sayı: 2 31 Aralık 2022
PDF İndir
TR EN

Farklı veri kaynaklarından üretilen 3B modellerin kıyaslanması; Diyarbakır Ulu camii Musalla taşı ve Güneş saati örneği

Öz

Teknolojinin gelişimi ile birlikte tarihi eserlerin aslına uygun şekilde ileriye dönük olarak kullanılması büyük önem arz eder. 3 boyutlu modelleme işlemlerinde birçok teknik kullanılmaktadır. Apple iPhone 13 Pro, verilerini iki farklı yöntemle belgeleyebilen güçlü bir el bilgisayarıdır. Bu çalışmada iki farklı yöntem kullanılmıştır. Birinci yöntemde iPhone'un yersel lazer tarama ile Lidar sensörü kullanılmış, ikinci yöntemde ise iPhone'un fotoğraf özelliği ile yersel fotogrametri kullanılmıştır. Her iki yöntem de gerçek dünyadaki nesneleri veya ortamları analiz etmek, şekiller ve renkler hakkında veri toplamak için kullanılabilmektedir. Toplanan verilerin analizi için dijital üç boyutlu nokta bulutları oluşturulmuştur. Bu çalışmada Diyarbakır ilinin Merkez Sur ilçesine bağlı Ulucamii avlusunda bulunan tarihi güneş saati ile musalla taşının modellenmesi konu edinilmiştir. Her iki obje İphone 13 pro lidar sensörü ile tarandıktan sonra, İphone 13 pro kamerası ile de fotoğraf çekilmiştir. Ayrı ayrı 3 boyutlu modellemeleri oluşturulmuştur. Lidar modellemesi için Cloud compare, yersel fotogrametri modellemesi için de Agisoft yazılımı kullanılmıştır. Elde edilen sonuçlar karşılaştırıldıktan sonra, fotogrametri ile elde edilen verilerin lidar ile orta çıkan sonuçlardan daha doğru daha güvenilir olduğu tespit edilmiştir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Kültür ve Turizm Bakanlığı Resmi Web Sitesi. (2021). https://www.ktb.gov.tr/: Erişim Tarihi:03.02 .2022.
  2. Kushwaha, S. K. P., Dayal, K. R., Raghavendra, S., Pande, H., Tiwari, S., Agrawal, S. & Srivastava, S. K. (2020). 3D Digital Documentation of a Cultural Heritage Site Using Terrestrial Laser Scanner—A Case Study. In Applications of Geomatics in Civil Engineering, 49-58.
  3. Chase, P., Clarke, K., Hawkes, A., Jabari, S. & Jakus, J. (2022). Apple IPhone 13 Pro Lidar Accuracy Assessment for Engineering Applications. Transforming Construction with Reality Capture Technologies.
  4. Zeybek, M., Şanlıoğlu, İ. & Genç, A. (2015). Yüksek Çözünürlüklü Yersel Lazer Tarama Verilerinin Filtrelenmesi ve Filtrelemelerin Heyelan İzlemeye Etkisi. Doğal Afetler ve Çevre Dergisi, 1(1-2), 11-20.
  5. Doğan, Y. & Yakar, M. (2018). GIS and three-dimensional modeling for cultural heritages. International Journal of Engineering and Geosciences, 3 (2), 50-55.
  6. Yakar, M. (2011). Using close range photogrammetry to measure the position of inaccessible geological features. Experimental Techniques, 35(1), 54-59.
  7. Yakar, M. & Doğan, Y. (2017). Mersin Silifke Mezgit Kale Anıt Mezarı Fotogrametrik Rölöve Alımı ve Üç Boyutlu Modelleme Çalışması. Geomatik, 2 (1), 11- 17.
  8. Yakar, M. & Doğan, Y. (2019). 3D Reconstruction of Residential Areas with SfM Photogrammetry. Conference of the Arabian Journal of Geosciences, Hammamet, Tunisia, 73-75.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Mühendislik

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

31 Aralık 2022

Gönderilme Tarihi

25 Ekim 2022

Kabul Tarihi

30 Kasım 2022

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2022 Cilt: 4 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Aslan, İ., Kalaycı, E., & Tektaş, Y. (2022). Farklı veri kaynaklarından üretilen 3B modellerin kıyaslanması; Diyarbakır Ulu camii Musalla taşı ve Güneş saati örneği. Türkiye Fotogrametri Dergisi, 4(2), 52-57. https://doi.org/10.53030/tufod.1194022
AMA
1.Aslan İ, Kalaycı E, Tektaş Y. Farklı veri kaynaklarından üretilen 3B modellerin kıyaslanması; Diyarbakır Ulu camii Musalla taşı ve Güneş saati örneği. Türkiye Fotogrametri Dergisi. 2022;4(2):52-57. doi:10.53030/tufod.1194022
Chicago
Aslan, İlyas, Enis Kalaycı, ve Yunus Tektaş. 2022. “Farklı veri kaynaklarından üretilen 3B modellerin kıyaslanması; Diyarbakır Ulu camii Musalla taşı ve Güneş saati örneği”. Türkiye Fotogrametri Dergisi 4 (2): 52-57. https://doi.org/10.53030/tufod.1194022.
EndNote
Aslan İ, Kalaycı E, Tektaş Y (01 Aralık 2022) Farklı veri kaynaklarından üretilen 3B modellerin kıyaslanması; Diyarbakır Ulu camii Musalla taşı ve Güneş saati örneği. Türkiye Fotogrametri Dergisi 4 2 52–57.
IEEE
[1]İ. Aslan, E. Kalaycı, ve Y. Tektaş, “Farklı veri kaynaklarından üretilen 3B modellerin kıyaslanması; Diyarbakır Ulu camii Musalla taşı ve Güneş saati örneği”, Türkiye Fotogrametri Dergisi, c. 4, sy 2, ss. 52–57, Ara. 2022, doi: 10.53030/tufod.1194022.
ISNAD
Aslan, İlyas - Kalaycı, Enis - Tektaş, Yunus. “Farklı veri kaynaklarından üretilen 3B modellerin kıyaslanması; Diyarbakır Ulu camii Musalla taşı ve Güneş saati örneği”. Türkiye Fotogrametri Dergisi 4/2 (01 Aralık 2022): 52-57. https://doi.org/10.53030/tufod.1194022.
JAMA
1.Aslan İ, Kalaycı E, Tektaş Y. Farklı veri kaynaklarından üretilen 3B modellerin kıyaslanması; Diyarbakır Ulu camii Musalla taşı ve Güneş saati örneği. Türkiye Fotogrametri Dergisi. 2022;4:52–57.
MLA
Aslan, İlyas, vd. “Farklı veri kaynaklarından üretilen 3B modellerin kıyaslanması; Diyarbakır Ulu camii Musalla taşı ve Güneş saati örneği”. Türkiye Fotogrametri Dergisi, c. 4, sy 2, Aralık 2022, ss. 52-57, doi:10.53030/tufod.1194022.
Vancouver
1.İlyas Aslan, Enis Kalaycı, Yunus Tektaş. Farklı veri kaynaklarından üretilen 3B modellerin kıyaslanması; Diyarbakır Ulu camii Musalla taşı ve Güneş saati örneği. Türkiye Fotogrametri Dergisi. 01 Aralık 2022;4(2):52-7. doi:10.53030/tufod.1194022

Cited By