Öz: Bu çalışmada stratejik öneme sahip olan buğdayda son 10 yılın fiyat, destekleme
politikaları genel olarak değerlendirilmiştir. Cari olarak 2011 yılında 0,605 TL/kg olan ürün
fiyatı %172,73 artarak 2020 yılında 1,65 TL/kg olmuştur. Ürün fiyatı, 2003 bazlı Tüketici
Fiyat Endeksine (TÜFE) göre reelleştirildiğinde 2011 yılı fiyatı 0,32 TL/kg, 2020 yılı
fiyatının da 0,35 TL/kg (%10,31’lik artış) olduğu görülmektedir. Örneğin 2018 yılında 77.3 $
/ dekar getiri sağlanırken bu rakamın 2019 yılında 109,1 $/ dekar olduğu görülmektedir. Bu
gelir farkının temel nedeni, buğdayın bölgedeki ortalama verimi ve buğday taban fiyatından
kaynaklandığı görülmektedir. Bu farkın minimize edilmesi ve üreticinin belirli bir kar marjını
yakalayarak sürdürülebilir bir buğday tarımı için devlet tarafından uygulanan destekleme
politikalarının önemi ortaya koymaktadır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 13 Aralık 2021 |
Kabul Tarihi | 8 Aralık 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 Cilt: 22 Sayı: 1 |