Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Öğrenci Hemşirelerde Profesyonel Benlik Kavramı ve Ahlaki Duyarlılık: Tanımlayıcı ve İlişki Arayıcı Çalışma

Yıl 2021, Cilt: 8 Sayı: 1, 25 - 33, 31.03.2021

Öz

GİRİŞ ve AMAÇ: Bu çalışma, bir hemşirelik fakültesinde öğrenim gören öğrenci hemşirelerde ahlaki duyarlılık ile mesleki benli kavramı arasındaki ilişkiyi araştırmak amacıyla yapılmıştır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Bu tanımlayıcı ve ilişki arayıcı çalışma 381 hemşirelik öğrencisi ile yürütülmüştür. Çalışmada veri toplama araçları olarak Öğrenci Bilgi Formu, Öğrenci Hemşireler İçi Mesleki Benlik Kavramı Ölçeği ve Ahlaki Duyarlılık Anketi kullanılmıştır. Verileri analiz etmek için tanımlayıcı ve çıkarımsal istatistikler kullanılmıştır.
BULGULAR: Hemşirelik öğrencilerinin mesleki benlik kavramı ile ahlaki duyarlılıkları arasında zayıf ve ters bir ilişki bulundu. Ahlaki duyarlılık puanındaki azalma, yüksek mesleki benlik kavramı ile ilişkilendirilmiştir.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Ahlaki duyarlılık puanındaki azalma ile yüksek mesleki benlik kavramı arasında bir korelasyon vardı.

Professional Self-Concept and Moral Sensitivity in Nursing Students: A Descriptive and Correlational Study

Yıl 2021, Cilt: 8 Sayı: 1, 25 - 33, 31.03.2021

Öz

INTRODUCTION: This study was conducted to identify the professional self-concept and the related factors among student nurses studying at a nursing faculty and to investigate the relationship between moral sensitivity and the professional self-concept.
METHODS: This was a descriptive and correlational study carried out on 381 nursing students. The Student Information Form, Professional Self-Concept Scale for the Student Nurses, and the Moral Sensitivity Questionnaire were employed as the study tools. Descriptive and inferential statistics were used to analyze the data.
RESULTS: A weak and reverse relationship was found between the professional self-concept and moral sensitivity of nursing students. A decrease in moral sensitivity score was correlated with a high professional self-concept.
DISCUSSION AND CONCLUSION: There was a correlation between a decrease in moral sensitivity score and a high professional self-concept.

Keywords: Moral sensitivity, nursing students, nursing education, professional self-concept

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Sağlık Kurumları Yönetimi
Bölüm ÖZGÜN MAKALE
Yazarlar

Nurcan Kırca Bu kişi benim

Yeliz Karaçar Bu kişi benim

Kerime Bademli Bu kişi benim

Mustafa Levent Özgönül Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 31 Mart 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021 Cilt: 8 Sayı: 1

Kaynak Göster

Vancouver Kırca N, Karaçar Y, Bademli K, Özgönül ML. Öğrenci Hemşirelerde Profesyonel Benlik Kavramı ve Ahlaki Duyarlılık: Tanımlayıcı ve İlişki Arayıcı Çalışma. TJOB. 2021;8(1):25-33.