Yazım Kuralları

MAKALE ANA METİN DOSYASI YAZIM KURALLARI

Türkiye Biyoetik Dergisi’ne gönderilen yazıların hemen işleme konabilmesi için aşağıdaki kurallara uygun olarak hazırlanması gereklidir. Şekil şartlarını yerine getirmeyen makaleler işleme alınmaz.

Yazar Bilgileri
Ana metin dosyasında yazarların adları ve haklarındaki bilgiler bulunmamalıdır.

Yazı Tipi
Yazılar Times New Roman, 12 punto, 1,5 satır aralıkla yazılmalı, sağ-sol, alt ve üstte 2,5 cm boşluk bırakılmalı, iki yana yaslanmalı, sayfa numarası verilmemelidir.

Rakam Kullanımı
Cümleye sayı ile başlamamalı, 1-10 arasındaki sayılar yazı ile 11 ve üstü sayılar rakamla yazılmalıdır.

Dipnot Kullanımı
Yalnızca gerekli durumlarda Roma rakamıyla dipnot kullanılabilir.

Alıntılar
Yalnızca gerekli durumlarda bir başka yazıdan metin aynen alınarak “tırnak içinde” gösterilmelidir. Aynen alıntılar 50 kelimeyi geçmemelidir.

Kaynaklar
Kaynak gösteriminde Vancouver stili kullanılır. Otomatik kaynak kullanımı olan "Word-kaynakları yönet" kullanılmamalıdır. Kaynaklar metinde yer aldıkları sırayla numaralandırılmalıdır. Metinde, tablolarda ve resim alt yazılarında kaynaklar parantez içinde Arap rakamları ile gösterilmelidir.

Tablo ve Şekiller
Tablo ve şekiller metin içinde geçiş sırasına göre numaralandırılmalı, metinde geçtiği yere göre tablo/şekil numarası ve adı yazılmalıdır. Tabloda verilen bilgiler metin içinde tekrarlanmamalı, başka kaynaktan alınan tablolar için izin alınmalıdır. Şekiller profesyonel olarak çizilmeli, fotoğraflanmalı veya fotoğraf kalitesinde dijital baskı olarak sunulmalıdır. Fotoğrafların ve resimlerin basılması gereken kısmı en az 9x13 cm boyutunda ve 300 dpi çözünürlüğünde olmalıdır.

Özet
Orijinal araştırmalarda (amaç / gereç ve yöntem / bulgular/ sonuç) bölümlü olmak üzere 400 kelimeyi aşmayan İngilizce ve Türkçe özet hazırlanmalıdır. Özetler metin içinde yer almalı ve italik olmalıdır.

Anahtar Kelimeler
En az üç en çok beş adet Türkçe ve İngilizce anahtar kelime yazılmalıdır. İlk kelimenin baş harfi büyük diğerleri küçük harfle yazılmalı, noktalı virgül (;) ile ayrılmalıdır. İngilizce anahtar kelimeler “Medical Subject Headings (MESH)”e uygun olarak yazılmalıdır.

Başlıklar
Araştırma makalelerinde yazılar konuyla ilgili literatürün değerlendirildiği ve araştırmanın gerekçe ve amacının sunulduğu GİRİŞ; Araştırmada kullanılan yöntemlerin sunulduğu GEREÇ ve YÖNTEM; araştırmanın yöntemleri ve uygulanmasına ilişkin sınırlılıkların sunulduğu ARAŞTIRMANIN SINIRLILIKLARI; elde edilen verilerin sunulduğu BULGULAR; bulguların literatüre dayanarak tartışıldığı TARTIŞMA bölümlerinden oluşur. Elde edilen sonuçlar ve bu sonuçlara dayalı öneriler TARTIŞMA bölümünün son paragrafında kısaca özetlenmelidir. Araştırma makaleleri dışındaki yazılarda ise yazarlar, gerekli ise makaleleri bölümlere ayırıp başlık verebilirler. Ancak başlıklar üç kademeyi geçmeyecek şekilde ve aşağıdaki düzene göre yerleştirilmeli, başlıktan sonra alt satıra geçilmelidir.

İLK KADEME BAŞLIK BÜYÜK HARF ve KOYU
İkinci Kademe Başlığın Yalnızca Baş Harfleri Büyük Harf ve Koyu
Üçüncü kademe başlık yalnızca ilk harf büyük ve koyu-italik

Yayın Türleri
Dergiye kabul edilen yazı türleri aşağıda sıralanmış olup ana metin dosyasında başlığın altında köşeli parantez içinde çalışmanın türü belirtilmelidir.
1. Editör Yazısı
2. Editöre Mektup
3. Araştırma Makalesi
4. Derleme
5. Yasa İncelemesi
6. Kitap İncelemesi
7. Sanat ve Edebiyat
8. Olgu Sunumu
9. Konferans Bildirisi
10. Kısa Bildiri
11. Toplantı Özeti
12. Rapor
13. Haber
14. Monografi
15. Biyografi
16. Bibliyografi
17. Çeviri
18. Not
19. Düzeltme

MAKALE ANA METİN DOSYASI DIŞINDA SİSTEME YÜKLENMESİ GEREKENLER

Ön Yazı (Cover Letter)

Yazışma yazarı tarafından editöre yazılan, gönderilen makalenin amacının ve yönteminin açıklandığı, sonuçlarının derginin okur kitlesi için öneminin özetlendiği mektuptur. Ayrıca makalenin daha önce bilimsel toplantılarda sunulup sunulmadığı ve yayınlanmak için bir başka yere gönderilmediği hakkında bilgi eklenmelidir.

Başlık Sayfası
Makalenin türünün, başlığının, kısa başlığının; tüm yazarların isimlerinin akademik unvanlarının. çalıştıkları kurumların, ORCID numaralarının, e-posta adreslerinin, telefon numaralarının, posta adreslerinin; mali desteklerin de açıklandığı teşekkür bölümünün; çalışma daha önce bir bilimsel toplantıda sunulması, kongre kitabında basılması hakkında bilgilerin; varsa makaleye ilişkin çıkar çatışmasının belirtilmesinin ve açıklanmasının, yer aldığı kısımlardan oluşur.

Telif Hakkı Formu
Yazının ve dayandığı çalışmanın, araştırma ve yayın etiğine uygun olarak hazırlandığını; başka yerde yayımlanmadığını, yayımlanmak veya değerlendirilmek üzere başka bir yayın ortamına gönderilmediğini (bilimsel toplantılarda sunulmuş olması dışında); telif hakkının Türkiye Biyoetik Dergisi’ne devredildiği bilgilerini içerir.

Son Güncelleme Zamanı: 19.04.2025 23:05:56