Etik İlkeler ve Yayın Politikası

Turkish Jurnal of Agricultural Engineering Research (TURKAGER), https://publicationethics.org/files/Code_of_conduct_for_journal_editors_Mar11.pdf ekinde belirtilen COPE Etik Kurallarını kabul ve taahhüt eder.

Turkish Journal of Agricultural Engineering Research (TURKAGER), etik prensipler ve yayın politikaları kapsamında tüm paydaşların aşağıdaki sorumlulukları taşımasını beklemektedir.

Dergi Politikası:
Açık Erişim Politikası: Turkish Journal of Agricultural Engineering Research (Turk J Agr Eng Res, TURKAGER) uluslararası hakemli bir dergidir. Elektronik ortamda online yayın yapmakta olup açık erişim sistemine sahiptir (https://dergipark.org.tr/tr/pub/turkager/page/8547). 

Ücret Politikası: Turkish Journal of Agricultural Engineering Research (TURKAGER) herhangi bir başvuru, yayın ve abonelik ücreti almamaktadır.

Araştırma Etiği: Dergiye gönderilecek bilimsel araştırmalar, araştırma etiği açısından Yüksek Öğretim Kurumları Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi, COPE ve Helsinki Bildirgesi'ndeki kurallara uygun olmalıdır.

Etik Kurul izni gerektiren araştırmalar aşağıdaki gibidir.
•Anket, mülakat, odak grup çalışması, gözlem, deney, görüşme teknikleri kullanılarak katılımcılardan veri toplanmasını gerektiren nitel ya da nicel yaklaşımlarla yürütülen her türlü araştırmalar
•Materyal/veriler dahil insan ve hayvanların deneysel ya da diğer bilimsel amaçlarla kullanılması,
•İnsanlar üzerinde yapılan klinik araştırmalar,
•Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar,
•Kişisel verilerin korunması kanunu gereğince retrospektif çalışmalar,
•Olgu sunumlarında “Aydınlatılmış onam formu”nun alındığının belirtilmesi,
•Başkalarına ait ölçek, anket, fotoğrafların kullanımı için sahiplerinden izin alınması ve belirtilmesi,
•Kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine uyulduğunun belirtilmesi

Turkish Journal of Agricultural Engineering Research (TURKAGER), Ziraat Mühendisliğinin; Bahçe Bitkileri, Bitki Koruma, Biyosistem Mühendisliği, Tarla Bitkileri, Tarım Ekonomisi, Toprak Bilimi ve Bitki Besleme, Su Ürünleri, Hayvan Yetiştirme ve Islahı ile Gıda Bilimi Teknolojisi, Biyoloji ve Çevre ile ilgili disiplinlerarası orijinal araştırma makaleleri İngilizce ve Türkçe olarak yayınlamaktadır. Dergi, sınırlı sayıda dergi editör kurulu üyelerine ait makaleleri de yayınlamaktadır. TURKAGER, Temmuz ve Aralık aylarında yılda iki sayı çıkarmaktadır.

Lisanslama ve Telif Hakkı Devri:  Bu dergi açık erişimli bir dergidir, yani tüm içeriğin kullanıcıya veya kurumuna ücretsiz olarak erişilebilir olduğu anlamına gelir. Turkish Journal of Agricultural Engineering Research'deki makaleler açık erişimli makalelerdir ve makaleler Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı (CC-BY-NC-4.0)(https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/deed.en) ile lisanslanmıştır.  Bu lisans, üçüncü tarafların orijinal çalışmaya uygun şekilde atıfta bulunarak içeriği ticari olmayan amaçlarla paylaşmasına ve uyarlamasına izin verir.

Turkish Journal of Agricultural Engineering Research (TURKAGER), yayınlanacak makalelerin telif hakları için yazarlarından onay alır. Sorumlu yazar, gönderilen makalenin benzer bir biçimde başka bir yerde yayımlanmadığından, makalenin özgün olduğundan ve yayımlanmak üzere başka bir yere gönderilmediğinden emin olmalıdır. Bu formu imzalayarak, makalenin tüm yazarları, telif hakkı devir sözleşmesinin şartlarını kabul etmiş olurlar. Makale gönderimi sırasında telif hakkı formunun doldurulması ve dergi sistemine gönderilmesi zorunludur (https://dergipark.org.tr/tr/pub/turkager/page/8508).

Makale sunumu: Turkish Journal of Agricultural Engineering Research (TURKAGER) dergisine değerlendirilmek üzere makale gönderecek yazar/lar, öncelikle DergiPark’a üye olmak zorundadır. Sorumlu yazar çalışmalarını (araştırma veya derleme) https://dergipark.org.tr/tr/pub/turkager adresine gönderir. 

İntihal Politikası: Makaleden sorumlu yazarın dergiye yeni makale gönderimi için 'iThenticate İntihal Tespit Yazılımı veya Turnitin' kullanarak benzerlik raporu ile imzalanan telif hakkı sözleşmesi formunu yüklemesi gerekmektedir. Gönderilen makalenin benzerlik endeks oranı, referans listesi hariç,% 20'nin altında olmalıdır (https://dergipark.org.tr/tr/pub/turkager/page/8507). 

Yazar Katkısı Beyanı/Yazar Çatışma Beyanı: Yazarlar, Turkish Journal of Agricultural Engineering Research (TURKAGER) dergisine bir makale sunumunda, makaledeki “Yazar Katkısı Beyanı” ve “Yazar Çatışma Beyanı” konularında bilgi vermek ve makaleye eklemek zorundadır.

Kör hakemlik: Turkish Journal of Agricultural Engineering Research (TURKAGER) dergisinde bilimsel yayınların objektif değerlendirilmesi ve en yüksek kalitede yayınlanması için uygulanmaktadır. Dergide, tüm çalışmaların değerlendirme süreci için çift körleme hakemlik yöntemi uygulanır ve çalışmaların yazar ve hakem kimlikleri gizlenir.

Değerlendirme İşlemi:

Ön Kontrol (Hakem değerlendirme öncesi) Süreci: Turkish Journal of Agricultural Engineering Research (TURKAGER) dergisine sunulan makale, ilk olarak, Baş Editör tarafından dergi amaç ve kapsamına uygunluğu açısından gözden geçirilir. Gönderilen makale derginin amaç ve kapsamına uymuyorsa en geç 1 hafta içerisinde reddedilir ve yazara bilgi verilir. Amaç ve kapsamı uygun bulunan makale, yapılan hakem değerlendirme öncesi yazım kuralları, dil ve anlatım açısından ve çalışma istatitistik kontrolü açısından incelenir. Bu konularda eksiklikleri bulunan makalelerin yazar tarafından düzeltilmesi istenir. Bir ay içerisinde düzeltme yapılmayan makaleler reddedilir. Tüm düzenlemeler sonrası uygun bulunan makaleler, hakem değerlendirmesi için bölüm editörüne yönlendirilir.

Hakem Değerlendirme Süreci: Bölüm editörü, makalelerin tüm bölüm içeriklerini inceleyip hakem değerlendirmesi için uygun buldukları makaleler hakem değerlendirmesine alınır. Ancak, tüm bölüm içerikleri incelenerek hakem değerlendirmesine uygun bulunmayan makaleler, bölüm editörünün değerlendirme raporuyla birlikte reddedilir. Yazara en geç 4 hafta içerisinde bilgi verilir. Hakem değerlendirmesinde makaleler, bölüm editörü tarafından içerik ve uzmanlık alanlarına göre dergi hakem havuzundan veya havuz dışından olmak üzere, en az üç hakeme gönderilir. Makale hakemlerinin her birinin farklı kurumlardan olmasına ve makale yazarlarıyla aynı kurumdan olmamasına özen gösterilir. Hakemler değerlendirme süreciyle ilgili hiçbir kimseyle bilgi ve belge paylaşmayacaklarını garanti etmek zorundadır. Hakem değerlendirme süreci için hakemlere verilen süre 2 haftadır. Hakemler veya bölüm editöründen gelen düzeltme önerilerinin yazarlar tarafından maksimum 6-10 hafta içerisinde tamamlanmalıdır. Hakemler makale için düzeltmelerini inceleyerek uygunluğuna karar verebilir veya gerekliyse birden çok defa düzeltme talep edebilir. Değerlendirme Sonucu, hakemlerden gelen görüşler, bölüm editörü tarafından en geç 2 hafta içerisinde incelenir. İnceleme sonucunda, Bölüm editörü çalışmaya ilişkin nihai kararını editöre iletir.

Yayın Kurulu Kararı: Yayın Kurulundaki Editörler, Bölüm editörü ve hakem görüşlerine dayalı olarak yayın kurulu görüşünü hazırlar. Bu nihai karar, Baş Editör tarafından Bölüm editörü ve hakem önerileri ile birlikte en geç 1 hafta içerisinde yazar(lar)a bildirilir. Bu hakem süreciyle ilgili red kararı verilen makaleler arşivlenir.

Makale Geri Çekme: Değerlendirme aşamasındaki makalesini geri çekme isteğinde bulunan yazar(lar), konuyu içeren ıslak imzalı ve taratılmış dilekçeyi dergi e-mail adresi turkager@gmail.com üzerinden yayın kuruluna iletirler. Yayın Kurulu geri çekme dilekçesini inceleyerek en geç bir hafta içerisinde dönüş yapar. Yayın kurulu tarafından dilekçesi onaylanmayan bir makalenin yazarları, makalelerini başka bir dergiye gönderemezler. Yazar(lar)ın yayınlanmış, erken görünüm veya değerlendirme aşamasındaki çalışmasıyla ilgili bir yanlış ya da hatayı fark etmesi durumunda, dergi editörüyle işbirliği yapma yükümlülüğü bulunmaktadır. Yazar/lar, kullanılan verileri kullanma hakkına sahip olduklarına, araştırma / analizle ilgili gerekli izinlere veya deneysel deneklerin onayladıklarını gösteren bir belgeye olmalıdır. Editörler, sürekli olarak derginin gelişimini ve yayınlanan çalışmaların kalitesini geliştirmeye yönelik süreçlerini yürütür. Turkish Journal of Agricultural Engineering Research (TURKAGER) yayın kurulu; yayınlanmış, basım aşaması veya değerlendirme aşamasındaki bir makalenin telif hakkı ve intihal şüphesi oluşması durumunda, makaleyle ilgili bir soruşturma başlatma yükümlülüğü taşır. Yapılan soruşturma sonucunda, makalede telif hakkı ve intihal şüphesi tespit edilmesi durumunda, yayın kurulu makaleyi detaylı açıklama yapılarak değerlendirme aşamasından geri çekme işlemini yazarlara en geç 1 hafta içerisinde bildirir. 

Gizlilik: Turkish Journal of Agricultural Engineering Research (TURKAGER) dergi sistemindeki tüm kişisel bilgiler, bilimsel amaçlarla kullanılmakta olup, üçüncü taraflarla paylaşılmamaktadır.

Arşivleme: Turkish Journal of Agricultural Engineering Research dergisinde yayınlanan tüm makaleler, MİLLİ KÜTÜPHANE ELEKTRONİK YAYIN DERLEME SİSTEMİ (EYDeS) (https://ederlemevg.mkutup.gov.tr/logineydes.net ) sunucularında depolanmaktadır.  

Reklam ve Sponsorluk: Turkish Journal of Agricultural Engineering Research (TURKAGER), yayın politikaları gereği reklam ve sponsorluk kabul etmemektedir.

26831

Uluslararası Hakemli Dergi

Turkish Journal of Agricultural Engineering Research'deki makaleler OPEN ACCESS açık erişimli makalelerdir, yani tüm içeriğin kullanıcıya veya kurumuna ücretsiz olarak erişilebilir olduğu anlamına gelir. Yayınlanan makaleler Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı (CC-BY-NC-4.0)(https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/deed.en) ile lisanslanmıştır. Bu lisans, üçüncü tarafların orijinal çalışmaya uygun şekilde atıfta bulunarak içeriği ticari olmayan amaçlarla paylaşmasına ve uyarlamasına izin verir. Daha fazla bilgi için lütfen https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/ adresini ziyaret edin. 

Turkish Journal of Agricultural Engineering Research (TURKAGER); CABI, EBSCO, Information Matrix for the Analysis of Journals (MIAR), CAS Source Index (CASSI), Food Science & Technology Abstracts (FSTA), BASE, Directory Research Journals Indexing (DRJI), ROAD (Directory of Open Access Scholarly Resources), WorldCat, ResearchBible, Beluga-Catalogue of Hamburg Libraries, Advanced Science Index (ASI), Scientific Literature (Scilit), Scholar Article Journal Index (SAJI), IJIFACTOR Indexing, Electronic Journals Library (EZB), SJIF Master Journals List, International Institute of Organized Research (I2OR), International Services for Impact Factor and Indexing (ISIFI), ASOS INDEX, Cosmos, Technical Information Library (TIB), ROOTINDEXING, Scientific Indexing Services (SIS), Journal Tables of Contents, Quality Open Access Market tarafından indekslenmektedir.

Turkish Journal of Agricultural Engineering Research (TURKAGER) herhangi bir başvuru, yayın ücreti veya abonelik ücreti almamaktadır.

Yayıncı: Ebubekir ALTUNTAŞ

Turkish Journal of Agricultural Engineering Research (TURKAGER) makalelerine (TURKAGER) atıf yapan makaleler için lütfen tıklayınız: