BibTex RIS Kaynak Göster

Divan Şiiri ile Deyişbilim Arasında Yapısal Bir Köprü: Fuzûlî ve Bâkî Divanlarında Yer Alan Biçimbirimsel Yinelemeler

Yıl 2002, Cilt: 3 Sayı: 3, 83 - 105, 01.06.2002

Öz

Commenting on literary text, firstly depends on perceiving the language which is used in that texts. As the material of poet is language, the purpose of call attention to voice, word, word groups, even verses are repeated again. Divan poem and stylistics, although they are from different disciplines, are brought together on a common research base by the language use in the poems. Systematic repetitions which are found in the editing of Divan poem, are return for morphological repetitions which define structure with regard to stylistics. With this article, by choosing morphological repetitions among poem texts which is taken from Fuzûlî and Bâkî's divans stylistic research trial will be done.

Divan Şiiri ile Deyişbilim Arasında Yapısal Bir Köprü: Fuzûlî ve Bâkî Divanlarında Yer Alan Biçimbirimsel Yinelemeler

Yıl 2002, Cilt: 3 Sayı: 3, 83 - 105, 01.06.2002

Öz

Edebî metinleri yorumlayabilmek, öncelikle o metinlerde kullanılan dili anlamaya bağlıdır. Şairin malzemesi dil olduğu için, dikkat çekmek amacıyla ses, sözcük, sözcük öbeği hatta dize tekrarı bile yapar. Divan şiiri ve Deyişbilim gibi iki farklı disiplini ortak bir inceleme alanında buluşturan da, şiirdeki bu dil kullanımlarıdır. Divan şiirinin kurgusundaki sistemli yinelemeler, deyişbilime göre yapıyı belirleyen biçimbirimsel yinelemelere karşılık gelmektedir. İşte bu makale ile, Divan şiirinin iki önemli şairi Fuzûlî ve Bâkî'nin divanlarındaki şiir metinleri arasından biçimbirimsel yinelemelerin yer aldığı örnekler seçilerek, deyişbilimsel bir inceleme denemesi yapılacaktır.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Özge Öztekin Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 2002
Yayımlandığı Sayı Yıl 2002 Cilt: 3 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Öztekin, Ö. . (2002). Divan Şiiri ile Deyişbilim Arasında Yapısal Bir Köprü: Fuzûlî ve Bâkî Divanlarında Yer Alan Biçimbirimsel Yinelemeler. Türkbilig / Türkoloji Araştırmaları Dergisi, 3(3), 83-105.
AMA Öztekin Ö. Divan Şiiri ile Deyişbilim Arasında Yapısal Bir Köprü: Fuzûlî ve Bâkî Divanlarında Yer Alan Biçimbirimsel Yinelemeler. Türkbilig / Türkoloji Araştırmaları Dergisi. Haziran 2002;3(3):83-105.
Chicago Öztekin, Özge. “Divan Şiiri Ile Deyişbilim Arasında Yapısal Bir Köprü: Fuzûlî Ve Bâkî Divanlarında Yer Alan Biçimbirimsel Yinelemeler”. Türkbilig / Türkoloji Araştırmaları Dergisi 3, sy. 3 (Haziran 2002): 83-105.
EndNote Öztekin Ö (01 Haziran 2002) Divan Şiiri ile Deyişbilim Arasında Yapısal Bir Köprü: Fuzûlî ve Bâkî Divanlarında Yer Alan Biçimbirimsel Yinelemeler. Türkbilig / Türkoloji Araştırmaları Dergisi 3 3 83–105.
IEEE Ö. . Öztekin, “Divan Şiiri ile Deyişbilim Arasında Yapısal Bir Köprü: Fuzûlî ve Bâkî Divanlarında Yer Alan Biçimbirimsel Yinelemeler”, Türkbilig / Türkoloji Araştırmaları Dergisi, c. 3, sy. 3, ss. 83–105, 2002.
ISNAD Öztekin, Özge. “Divan Şiiri Ile Deyişbilim Arasında Yapısal Bir Köprü: Fuzûlî Ve Bâkî Divanlarında Yer Alan Biçimbirimsel Yinelemeler”. Türkbilig / Türkoloji Araştırmaları Dergisi 3/3 (Haziran 2002), 83-105.
JAMA Öztekin Ö. Divan Şiiri ile Deyişbilim Arasında Yapısal Bir Köprü: Fuzûlî ve Bâkî Divanlarında Yer Alan Biçimbirimsel Yinelemeler. Türkbilig / Türkoloji Araştırmaları Dergisi. 2002;3:83–105.
MLA Öztekin, Özge. “Divan Şiiri Ile Deyişbilim Arasında Yapısal Bir Köprü: Fuzûlî Ve Bâkî Divanlarında Yer Alan Biçimbirimsel Yinelemeler”. Türkbilig / Türkoloji Araştırmaları Dergisi, c. 3, sy. 3, 2002, ss. 83-105.
Vancouver Öztekin Ö. Divan Şiiri ile Deyişbilim Arasında Yapısal Bir Köprü: Fuzûlî ve Bâkî Divanlarında Yer Alan Biçimbirimsel Yinelemeler. Türkbilig / Türkoloji Araştırmaları Dergisi. 2002;3(3):83-105.