BibTex RIS Kaynak Göster

The Symbolic Meaning and World of Object in The Minstrel Tale Yazıcıoğlu Senem Belonging Southern Turkmens

Yıl 2005, Cilt: 6 Sayı: 9, 40 - 66, 01.06.2005

Öz

The minstrel [short folk] tale of ‘Yazıcıoğlu ile Senem’ is one of the Turkish oral literature products. In this study the variants of this tale has been compared and studied on them. The tale of ‘Yazcıoğlu ile Senem’ has not only combinatory variants of prose and poem but also variants of pure poem as well. I’m of the opinion that the events between Yazıcıoğlu and Senem, who are from the two different Turkoman tribes, has been narrated by an unknown minstrel. This tale will be studied with the ‘triple system’ which is the form of short stories [bozlak]. In addition the symbolic meaning and ‘world of objects’ which has taken part in this story, will also be studied.

Güney Türkmenlerine Ait ‘Yazıcıoğlu İle Senem’ Türkülü Hikâyesinin Anlam Ve Nesne Dünyası

Yıl 2005, Cilt: 6 Sayı: 9, 40 - 66, 01.06.2005

Öz

Bu çalışmada, sözlü edebiyat ürünlerinden olan ‘Yazıcıoğlu ile Senem’ adlı türkülü hikâyenin [halk hikâyesi] varyantları karşılaştırılarak incelenecektir. İncelenecek halk hikâyesinin nazım ve nesir kısımlarının birlikte yer aldığı varyantları olduğu gibi, sadece şiirlerden oluşan varyantları da bulunmaktadır. Kanaatimizce ismi unutulan/bilinmeyen bir türkülü hikâye musannifi tarafından, iki farklı Türkmen aşiretine mensup olan Yazıcıoğlu ile Senem arasında yaşanan olaylar hikâyeleştirilmiştir. Bu hikâye, kısa türkülü hikâyelerin [bozlak] ‘üçlü sistem’den oluşan yapısına göre değerlendirilecek; hikâyedeki sembolik anlamlar ile nesne dünyası açıklanacaktır.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

İsmail Görkem Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 2005
Yayımlandığı Sayı Yıl 2005 Cilt: 6 Sayı: 9

Kaynak Göster

APA Görkem, İ. . (2005). Güney Türkmenlerine Ait ‘Yazıcıoğlu İle Senem’ Türkülü Hikâyesinin Anlam Ve Nesne Dünyası. Türkbilig / Türkoloji Araştırmaları Dergisi, 6(9), 40-66.
AMA Görkem İ. Güney Türkmenlerine Ait ‘Yazıcıoğlu İle Senem’ Türkülü Hikâyesinin Anlam Ve Nesne Dünyası. Türkbilig / Türkoloji Araştırmaları Dergisi. Haziran 2005;6(9):40-66.
Chicago Görkem, İsmail. “Güney Türkmenlerine Ait ‘Yazıcıoğlu İle Senem’ Türkülü Hikâyesinin Anlam Ve Nesne Dünyası”. Türkbilig / Türkoloji Araştırmaları Dergisi 6, sy. 9 (Haziran 2005): 40-66.
EndNote Görkem İ (01 Haziran 2005) Güney Türkmenlerine Ait ‘Yazıcıoğlu İle Senem’ Türkülü Hikâyesinin Anlam Ve Nesne Dünyası. Türkbilig / Türkoloji Araştırmaları Dergisi 6 9 40–66.
IEEE İ. . Görkem, “Güney Türkmenlerine Ait ‘Yazıcıoğlu İle Senem’ Türkülü Hikâyesinin Anlam Ve Nesne Dünyası”, Türkbilig / Türkoloji Araştırmaları Dergisi, c. 6, sy. 9, ss. 40–66, 2005.
ISNAD Görkem, İsmail. “Güney Türkmenlerine Ait ‘Yazıcıoğlu İle Senem’ Türkülü Hikâyesinin Anlam Ve Nesne Dünyası”. Türkbilig / Türkoloji Araştırmaları Dergisi 6/9 (Haziran 2005), 40-66.
JAMA Görkem İ. Güney Türkmenlerine Ait ‘Yazıcıoğlu İle Senem’ Türkülü Hikâyesinin Anlam Ve Nesne Dünyası. Türkbilig / Türkoloji Araştırmaları Dergisi. 2005;6:40–66.
MLA Görkem, İsmail. “Güney Türkmenlerine Ait ‘Yazıcıoğlu İle Senem’ Türkülü Hikâyesinin Anlam Ve Nesne Dünyası”. Türkbilig / Türkoloji Araştırmaları Dergisi, c. 6, sy. 9, 2005, ss. 40-66.
Vancouver Görkem İ. Güney Türkmenlerine Ait ‘Yazıcıoğlu İle Senem’ Türkülü Hikâyesinin Anlam Ve Nesne Dünyası. Türkbilig / Türkoloji Araştırmaları Dergisi. 2005;6(9):40-66.