BibTex RIS Kaynak Göster

AHISKA TÜRKLERİ’NİN SOSYOLOJİK AÇIDAN İNCELENMESİ: ERZİNCAN ÖRNEĞİ

Yıl 2017, Cilt: 8 Sayı: 42, 45 - 62, 25.02.2022

Öz

Göç kavramı ve olgusu üzerine yapılan değerlendirmelerin yer aldığı bu çalışmada, tarih boyunca meydana gelen göç hareketliliğinin sebepleri üzerinde durulmakta ve bu durumun Ahıska Türkleri özelinde yarattığı travma ve etkileşim incelenmektedir. Erzincan’a göç etmiş Ahıska Türkleri ile yüzyüze gerçekleştirilen mülakatlar üzerinden göçmenlerin sosyal, kültürel ve dinî değerlerinde herhangi bir değişim yaşanıp yaşanmadığı araştırılmaktadır. Araştırmada, Türkiye’ye göç eden Ahıska Türklerinin büyük çoğunluğunun “yabancı bir ülkede değil öz vatanlarında” yaşadığına inandığı ve yine büyük çoğunluğunun Türkiye’ye uyum sorunu yaşamadığı anlaşılmaktadır. Sosyoekonomik ve kültürel değerlerinden yapılan araştırma, bu uyum kabiliyetinin altında yatan sebeplerden birisinin aynı soy ve dine mensubiyet olduğunu ortaya çıkarmaktadır

Kaynakça

  • Acar, H. Negiz, N. Akman, Elvettin 2013 . Sosyal Politika ve Kamu Yönetimi Bileşenleriyle Sosyal Hizmet Temelleri ve Uygulama Alanları. 1.Baskı, Ankara: Maya Akademi.
  • Baştürk, Ş. 2014 . “Göçmenlere Yönelik Sosyal Politikalar”. Sosyal Politika. A. Tokol, Y. Alper Ed. , Bursa: Dora Yayıncılık.
  • Gürcan, K. 2017 . “Rusya’nın Ahıskadaki Sürgünleri Sırasında Ermeniler Vasıtasıyla Ahıska Türklerine Uyguladığı Yıkıcı Siyaset: 1.Dünya Savaşından Günümüze”, Uluslararası Ahıska Türkleri Sempozyumu, 2. Cilt, s. 510-518. Erzincan: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi.
  • Kılıçaslan, S. C. 2014 . Sosyal Hizmet ve Öteki Disiplinler arası Yaklaşım, Pınar Akkuş-Özgür Başpınar Aktütün Ed. , İstanbul: Bağlam Yayıncılık.
  • Seyyar, A. ve Genç, Y. 2010 . Sosyal Hizmet Terimleri: Ansiklopedik Sosyal Pedagojik Çalışma Sözlüğü. Sakarya: Sakarya Yayıncılık.
  • Türk Dil Kurumu Sözlüğü, http://tdk.gov.tr. 01.02.2017
  • Zeyrek, Y. 2001 . Ahıska Bölgesi ve Ahıska Türkleri. Ankara.
Toplam 7 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

İbrahim Akkaş Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 25 Şubat 2022
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 8 Sayı: 42

Kaynak Göster

APA Akkaş, İ. (2022). AHISKA TÜRKLERİ’NİN SOSYOLOJİK AÇIDAN İNCELENMESİ: ERZİNCAN ÖRNEĞİ. Düşünce Dünyasında Türkiz, 8(42), 45-62.