BibTex RIS Kaynak Göster

Küreselleşme Sürecinde Balkanlarda Türk Varlığı ve Türkçe İle Türklüğün Savunması

Yıl 2015, Cilt: 6 Sayı: 31, 131 - 146, 25.01.2022

Öz

İnsanlığın menfaati adına yapıldığı iddia edilen küreselleşme, Batı tarafından sürekli insanlığın maddi ve manevi değerlerine karşı her alanda sömürgeci sonucuyla dünyanın karşısına çıkmıştır. Kosova’da da kendisini gösteren sömürgeci Batı, 900’ün üzerinde misyoner kurumuyla karşımıza çıkmaktadır. Batılılar, kendi dil ve kültürlerini diğer milletlere empoze ederek, Balkanlarda yaşayan Türk ve Müslüman nüfusunun dillerini, kültürlerini asimile ederek kendine benzetme ya da Batılılaştırma aracı haline getirmeye çalışmaktadırlar. Dil ve kültür farklılıklarını ayırım olarak ortaya çıkarıp yükseltmek Batının yapımıdır. Ezdiği ve ezmeyi hedefl ediği halklara kendi uygarlığını kabul ett irmek için “Helen Kültürü, Roma Medeniyeti, Karanlık Avrupa, “Aydınlık” Avrupa” biçiminde oluşturulan bu zincirin dışında kalan bölümler doğal halleriyle “gerici” olarak gösterilmiştir. Batı, tarihi savaşlarla donatarak, toplumu anlayışsızlaştırmakta, Doğuyu muhatap alarak tüm çatışmaların nedenlerini Şark’a yükleyerek kavga ve kargaşadan aldığı besiyi garantilemek için, medeniyetler çatışmasını kaçınılmaz göstermektedir. Farklı toplulukları içinde barındıran dünyamızın ikili kutuplaşmasının hiçbir gerçek nedeni yoktu. İdeolojilere dayalı oluşumlardan çok, siyasi rejimlerin yaratabileceği ayırımların bile çok daha ötesinden gelmektedir. Başta dil olmak üzere, dini inançlar farklılığında da durdurulamayan, değerler adına, değerleri çürütmeyi de göze alanlar bencilliğin son perdesine dayanır. Sözü edilen bu suni açık, kendilerinden başkalarını göremeyenlerin yaptırımıdır. Değersizliklere değer biçerek, değerlendirme sistemini alt üst eden kelime değişiklikleri ile kültürleştirme girişimi, emperyalizmin küreselleşmesinde yeni bir sistemin belirtisidir. Her zaman değer Batıdadır, değerler Batılıdır, değerlendirme de Batılının hakkıdır. Üretilen yapay değerlerin yaşamı, insani değerlerin karalanmalarına bağlıdır. Başkaları tarafından betimlenmiş şekilde kendimizi görmemiz, kendimizi kendimizden uzaklaştırmamız demektir. Kendilerini başkalarının gözlerinden gören, kendi benliğini, haysiyetini, kimliğini kaybetmiş olup, kendini ne kendinde, ne başkalarının içinde bulabilir. Bazı unsurları destekleyerek, kendilerine benzemeyenleri tamamen ötekileştirmek ve farklı olduklarını ilan ederek, onları dünyaya şikâyet ederek, ett irerek, iterek düşmanlaştırmak ya da amaçları düşman ilan etmektir. Bunların karşısında Balkanlarda Türkler, Arnavutlar, Boşnaklar, Goralılar kendi dil ve kültür değerlerini koruyabilmeleri için emperyalist baskılara direnerek, bağımsız bir ortamda olmasa bile, olumsuz etkileri görülse de, fert veya toplumsal olarak bağımsız yaşamaları şarttır. Çünkü birilerine göre, “bitt i” demiş ols alar bile Türkler Osmanlı bitmemiştir. Türkler Osmanlılar eserleri nerdeyse, sınırları oradadır. Eserlerinin tamamını yok etmeden Türkleri Osmanlıları yok edemeyiz anlayışı Batıda halen devam etmektedir

Kaynakça

  • ÇABEJ, E «Per njeshtresimkronologjik te huazimeveturke ne gjuhenshqipe”, StudimeFilologjike, 4, 1975 .
  • DİZDARİ, T “Disavezhgimembiturqizmat ne shqipe”, Konferenca e Pare e StudimeveAlbanologjike, Tiran, 409, 1965 .
  • DİZDARİ, T “Disavezhgimembiturqizmat ne shqipe”, Konferenca e Pare e StudimeveAlbanologjike, Tiran, 409, 1965 .
  • ELMAS. N “Kosovalı Türkler: Dilleri ve Kültürleri” bilig Yaz2014/sayı 70
  • JABLE. E/ŞANLI.C/TAÇ.R “Kosova’da Türkçenin Resmiyeti Meselesi” Uluslar arası Türk Dünyası Sempozyumu” Niğde 2014.
  • KOSTALLARİ, Androkli, “Rrethdepertimit te turqizmave ne gjuhenshqipegjateshekujve XVII-XVIII” Gjurmi- mealbanologjike VII- 1977,Prishtine, 39-51.
  • KRAJNİ, Anton “Hymja e Turqizmave ne ShqipedhePerpjekjetperZevendesimin e Tyre” Studime Filologji- ke,1965, nr.1. 150.
  • MEJER, G “EtymologischesWörterbuch der AlbanischenSprache” Strassburg,1891.
  • MORİNA, İrfan “Arnavutça’da Türkçe Kelimeler” ÇEVREN, No: 46, 47, 48,1985, Priştine.
  • MORİNA. İ “Türkçenin Balkan Dillerindeki Rolü ve Gücü” İstanbul/ 2012
  • ŞKALJİÇ, Abdulah, “Turcizmi u srpskohrvatskom-hrvatskosrpskomjeziku” Svjetlost, Sarajevo,73. TAÇ, R “Kültürel Değerlerin Savunması” PENA Yayınları 2013
  • TOPSAKAL. C/KORO.B “Kosova’da Yaşayan Türkçe Eğitim” Priştine/2007
Toplam 12 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Ergin Jable Bu kişi benim

Refki Taç Bu kişi benim

Cevdet Şanlı Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 25 Ocak 2022
Yayımlandığı Sayı Yıl 2015 Cilt: 6 Sayı: 31

Kaynak Göster

APA Jable, E., Taç, R., & Şanlı, C. (2022). Küreselleşme Sürecinde Balkanlarda Türk Varlığı ve Türkçe İle Türklüğün Savunması. Düşünce Dünyasında Türkiz, 6(31), 131-146.