Covid-19 pandemisi hayatımızın birçok alanını etkilediği gibi gıda güvenliği risklerini ve uygulamalarını tekrar gözden geçirmemizi zorunlu kılmıştır. Pandeminin ciddiyeti her geçen gün daha da anlaşıldıkça, gıda güvenliğinin sağlanmasının hastalıklardan korunmada ne denli önemli olduğu yeniden gündeme gelmiştir. Normal şartlarda da her zaman uyulması gereken bazı kuralların (ekmeklerin poşette satılması, açık gıda ürünlerine eldivensiz dokunulmaması, ambalajsız ürün satılmaması, gıdanın temas ettiği reyon, tezgâh gibi yerlerin dezenfekte edilmesi vb.) pandemi sürecinde ivedilikle uygulanır hale geldiği görülmüştür. Pandemiden korunmada en önemli etkenin her kişinin, her yerin ve her eşyanın hijyenin sağlanması olduğu koşulsuz olarak kabul edilmiştir. Gıda ürünlerinin üretimi ve tüketiminde de hijyen ve gıda güvenliği kurallarına uyulması, gıda ürünlerinin üretiminden sorumlu olan yönetici ve personellerin, evlerinde yemek hazırlayan kişilerin gerekli hijyen kurallarını tekrar idrak ederek uygulamaları için toplumun bilinçlendirilmesi gerektiği açıktır. Bu makalede Covid-19 (yeni tip koronavirüs) pandemisinden korunmada önem arz eden gıda güvenliği ile ilgili risklerin neler olabileceği ve bu risklerin ortadan kaldırılması için alınması gereken önlemler kapsamında; Covid-19’un gıdalar aracılığıyla bulaşma olasılığından, Covid-19’un bulaşmasında etken olabilecek gıda kaynaklı faktörlerden, yanlış hijyen ve gıda güvenliği uygulamalarından, Covid-19’dan korunmada ve gıda güvenliğinin sağlan-masında tüketicilerin ve işletmelerin uygulaması gereken hijyen kuralları ve önlemlerden bahsedilmiştir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Siyasal Akımlar |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 5 Nisan 2022 |
Gönderilme Tarihi | 20 Şubat 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Cilt: 11 Sayı: 55 |