Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Malatya İlindeki Etlik Piliç İşletmelerinin Teknik ve Yapısal Özellikleri

Yıl 2019, , 440 - 446, 23.07.2019
https://doi.org/10.30910/turkjans.595231

Öz

Bu çalışma, Malatya ilinde bulunan
etlik piliç işletmelerinin teknik ve yapısal özelliklerinin belirlenmesi
amacıyla yürütülmüştür. Araştırma materyalini, sözleşmeli yetiştiricilik yapan
toplam 77 adet etlik piliç işletmesi oluşturmuştur. Elde edilen sonuçlara göre,
işletmelerin tümünün işletme sahiplerine ait olduğu ve 1-2 kümesten oluştuğu
saptanmıştır.  İşletmelerde, mevcut
kapasitenin 10.000-20.000 adet/devre ve kapasite kullanım oranının %89 olduğu
belirlenmiştir. Üreticilerde yaş ortalaması 46.8 olup, %46’sı ilkokul
mezunudur. Deneyim süresi 6 yıldan fazla olan üreticilerin oranı %63.2 olarak
bulunmuştur. Kümeslerde ısı kaynağı olarak, %94.9 oranında soba kullanılmakta,
havalandırma ihtiyacı ise %93.2 oranında fanlarla sağlanmaktadır. Kümeslerin
tamamında askılı yuvarlak yemlikler ve damlalıklı nipel suluklar
kullanılmaktadır. Kümeslerde m2’ye konulan hayvan sayısı 13 adet
(%69.9) veya daha fazladır. Besi sonunda hayvan başına tüketilen ortalama yem
miktarı 4.1 kg, canlı ağırlık ise 2.5 kg’dır. İşletmelerin tamamında dış
kaynaklı hibrit kullanılmakta olup, besi dönemindeki ölüm oranı %5-6
civarındadır. Sonuç olarak, Malatya ilindeki etlik piliç üretiminin
sorunlarının genelde ülke genelindeki sorunlarla genelde benzer olduğu ve temel
sorunlarının daha çok eğitim, kredi, yem ve hastalıklar olduğu saptanmıştır.

Teşekkür

Bu çalışma Ö. Faruk BOYRAZ’ın Yüksek Lisans tezinden üretilmiştir.

Kaynakça

  • Arıç, H. 1996. Çukurova Bölgesi Broiler Yetiştiriciliğinin Yapısı ve Sorunları. Çukurova Ünv., Fen Bilimleri Enstitüsü, Zootekni Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi. Adana.
  • Can, H. 1996. Türkiye Broiler Üretiminin Sorunları. Ulusal Kümes Hayvanları Sempozyumu 96, 27-29 Kasım 1996, Adana.
  • Donar, H. 1994. Adana-Mersin İllerinde Broiler Üretim Ekonomisi. Çukurova Ünv., Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Adana.
  • Erdem, M. 1996. Tarsus Köy-Tür A.Ş Bağlantılı Broiler İşletmelerinin Verimlilik Yönünden Karşılaştırılması. Çukurova Ünv., Fen Bilimleri Enstitüsü, Zootekni Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Adana.
  • Güneş, T., Arıkan, R. 1988. Tarım Ekonomisi İstatistiği. Ankara Ünv. Ziraat Fak., Yayınları No: 1049, Ders Kitapları, No: 305, Ankara.
  • Güneş, E. 2018. Türkiye’de kanatlı et sektörünün ekonomik potansiyeli ve gelişimi. Dünya Gıda. Nisan 2018, 21 s.
  • Keskin, B., Demirbaş, N. 2012. Türkiye’de kanatlı eti sektöründe ortaya çıkan gelişmeler: Sorunlar ve öneriler. U.Ü. Ziraat Fakültesi Dergisi, 26(1): 117-130.
  • Köse, B., Durmuş, İ. 2014. Ordu ilindeki tavukçuluk işletmelerinin genel yapısı, sorunları ve çözüm önerileri. Akademik Ziraat Dergisi, 3(2): 89-94.
  • Küçükaydın, H. 1996. Hatay ilindeki Tavukçuluk İşletmelerinin Yapısal Özellikleri, Ekonomik Durumları, Sorunları ve Çözüm Yolları. MKU Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Zootekni Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Hatay.
  • Öztürk, F., Durmuş, İ. 2001. Türkiye’de tavukçuluk işletmelerinin genel durumu. Tavukçuluk Araştırma Dergisi, 3(2):7-16.
  • TÜİK, 2018. Türkiye İstatistik Kurumu. http://www.tuik.org.tr.
  • Türkyılmaz, K.M. 2006. Aydın ili broyler işletmelerinin yapısal ve teknik durumu üzerine bir araştırma. YYÜ Veteriner Fakültesi Dergisi, 17(1-2): 65-69.
  • Yenilmez, F. 2005. Çukurova Yöresindeki (Adana ve İçel İllerindeki) Broiler ve Yumurta Tavuğu İşletmelerinin Yetiştiricilik, Teknik ve Yapısal Özellikleri Üzerine Bir Araştırma. Çukurova Ünv., Fen Bilimleri Enstitüsü, Zootekni Anabilim Dalı, Doktora Tezi, Adana.
  • Yüzbaşı, Ş. 2012. Bandırma İlçesi Kasaplık Piliç İşlemelerinin Yapısal ve Fonksiyonel Özellikleri. Ankara Ünv., Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarımsal Yapılar ve Sulama Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Ankara.
  • Yeni, A. 2012. Türkiye Broiler Sektöründe Üretim Kümeslerinin Ekonomik Yapısı ve Etkinlik Analizi: Doğu Marmara Bölgesi Örneği. Atatürk Ünv., Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı, Doktora Tezi, Erzurum.

Technical and Structural Characteristics of the Broiler Poultry Farms in the Province of Malatya

Yıl 2019, , 440 - 446, 23.07.2019
https://doi.org/10.30910/turkjans.595231

Öz

This study was carried out
with the purpose of determining the technical and structural characteristics of
the broiler poultry farms in the province of Malatya in Turkey. The study
material consisted of a total of 77 broiler poultry farms that were taking part
in contract farming. According to the results, it was found that all the farms
belonged to the owners and consisted of 1-2 poultry houses. The existing
capacities of the farms were 10.000-20.000 individuals/rotation, and the rate
of capacity utilization was 89%. The mean age of the producers was 46.8, and
46% were primary school graduates. The ratio of the producers with more than 6
years of experience was found as 63.2%. The sources of heating for the
poultry-houses were stoves by 94.9%, and 93.2% of the establishments achieved
ventilation by fans. All poultry houses used hanged round feeders and dripping
nipple drinkers. The number of animals in the poultry houses per m2
was 13 individuals (69.9%) or more. At the end of the fattening period, the
feed amount consumed by each animal was 4.1 kg, while the mean live weight was
2.5 kg. All farms used foreign hybrids, and the mortality in the fattening
period was about 5-6%. Consequently, it was determined that the problems in
producing broiler poultry in the province of Malatya were usually similar to
the problems in the entire country, and the main problems were usually
education, credits, feeds and diseases.

Kaynakça

  • Arıç, H. 1996. Çukurova Bölgesi Broiler Yetiştiriciliğinin Yapısı ve Sorunları. Çukurova Ünv., Fen Bilimleri Enstitüsü, Zootekni Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi. Adana.
  • Can, H. 1996. Türkiye Broiler Üretiminin Sorunları. Ulusal Kümes Hayvanları Sempozyumu 96, 27-29 Kasım 1996, Adana.
  • Donar, H. 1994. Adana-Mersin İllerinde Broiler Üretim Ekonomisi. Çukurova Ünv., Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Adana.
  • Erdem, M. 1996. Tarsus Köy-Tür A.Ş Bağlantılı Broiler İşletmelerinin Verimlilik Yönünden Karşılaştırılması. Çukurova Ünv., Fen Bilimleri Enstitüsü, Zootekni Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Adana.
  • Güneş, T., Arıkan, R. 1988. Tarım Ekonomisi İstatistiği. Ankara Ünv. Ziraat Fak., Yayınları No: 1049, Ders Kitapları, No: 305, Ankara.
  • Güneş, E. 2018. Türkiye’de kanatlı et sektörünün ekonomik potansiyeli ve gelişimi. Dünya Gıda. Nisan 2018, 21 s.
  • Keskin, B., Demirbaş, N. 2012. Türkiye’de kanatlı eti sektöründe ortaya çıkan gelişmeler: Sorunlar ve öneriler. U.Ü. Ziraat Fakültesi Dergisi, 26(1): 117-130.
  • Köse, B., Durmuş, İ. 2014. Ordu ilindeki tavukçuluk işletmelerinin genel yapısı, sorunları ve çözüm önerileri. Akademik Ziraat Dergisi, 3(2): 89-94.
  • Küçükaydın, H. 1996. Hatay ilindeki Tavukçuluk İşletmelerinin Yapısal Özellikleri, Ekonomik Durumları, Sorunları ve Çözüm Yolları. MKU Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Zootekni Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Hatay.
  • Öztürk, F., Durmuş, İ. 2001. Türkiye’de tavukçuluk işletmelerinin genel durumu. Tavukçuluk Araştırma Dergisi, 3(2):7-16.
  • TÜİK, 2018. Türkiye İstatistik Kurumu. http://www.tuik.org.tr.
  • Türkyılmaz, K.M. 2006. Aydın ili broyler işletmelerinin yapısal ve teknik durumu üzerine bir araştırma. YYÜ Veteriner Fakültesi Dergisi, 17(1-2): 65-69.
  • Yenilmez, F. 2005. Çukurova Yöresindeki (Adana ve İçel İllerindeki) Broiler ve Yumurta Tavuğu İşletmelerinin Yetiştiricilik, Teknik ve Yapısal Özellikleri Üzerine Bir Araştırma. Çukurova Ünv., Fen Bilimleri Enstitüsü, Zootekni Anabilim Dalı, Doktora Tezi, Adana.
  • Yüzbaşı, Ş. 2012. Bandırma İlçesi Kasaplık Piliç İşlemelerinin Yapısal ve Fonksiyonel Özellikleri. Ankara Ünv., Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarımsal Yapılar ve Sulama Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Ankara.
  • Yeni, A. 2012. Türkiye Broiler Sektöründe Üretim Kümeslerinin Ekonomik Yapısı ve Etkinlik Analizi: Doğu Marmara Bölgesi Örneği. Atatürk Ünv., Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı, Doktora Tezi, Erzurum.
Toplam 15 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Turgay Şengül

Ömer Faruk Boyraz Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 23 Temmuz 2019
Gönderilme Tarihi 26 Mart 2019
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019

Kaynak Göster

APA Şengül, T., & Boyraz, Ö. F. (2019). Malatya İlindeki Etlik Piliç İşletmelerinin Teknik ve Yapısal Özellikleri. Türk Tarım Ve Doğa Bilimleri Dergisi, 6(3), 440-446. https://doi.org/10.30910/turkjans.595231