The experiment was carried out during 2009 - 2011 period under the Yalova location. The aim of this experiment to determine using fertigation and post harvest foliar fertilization method with different nitrogen doses (0, 30, 60, 90 g tree-1) and application times (Application1: It starts in early spring before the buds burst and finish 40-45 days ago from harvest, Application2: It starts in early spring before the buds burst and finish 40-45 days ago from harvest and postharvest foliar nitrogen application, Application3: It starts after blooming and finish 40-45 days ago from harvest, Application4: It starts after blooming and finish 40-45 days ago from harvest and postharvest foliar nitrogen application) effects on leaf mineral composition on Deveci pear cultivar budded on BA 29 quince rootstock. The experiment was designed according to randomized block design with three replication. Increasing doses of nitrogen had increased the nitrogen content and decreased the zinc content of leaves while different results had been obtained for other plant nutrients
Bu çalışma 2009-2011 yılları arasında Yalova ilinde yürütülmüştür. Çalışmanın amacı BA 29 ayva anacı üzerine aşılı Deveci armut çeşidinde, fertigasyon ve hasat sonrası yaprak gübrelemesi yöntemleri kullanılarak farklı dozlarda (0, 30, 60, 90 g ağaç-1) ve farklı uygulama zamanlarında (Uygulama:1Erken ilkbaharda gözler uyanmadan önce başlayıp hasattan 40-45 gün önce biten, Uygulama:2 Erken ilkbaharda gözler uyanmadan önce başlayıp hasattan 40-45 gün önce biten ve hasat sonrası yaprak uygulaması olan, Uygulama:3 Çiçeklenme sonrası başlayıp hasattan 40-45 gün önce biten, Uygulama:4 Çiçeklenme sonrası başlayıp hasattan 40-45 gün önce biten ve hasat sonrası yaprak uygulaması olan) verilen azotun yaprakların besin maddesi içerikleri üzerine etkilerinin belirlenmesidir. Deneme, tesadüf bloklarında faktöriyel deneme desenine göre üç tekrarlamalı olarak kurulmuştur. Yapraklarda yapılan besin maddesi analizlerinde artan azot dozları yaprak azot içeriklerini artırmış, çinko içeriklerini düşürmüştür. Diğer besin maddeleri için elde edilen sonuçlar birbirinden farklı şekilde bulunmuştur
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | March 1, 2014 |
Submission Date | January 26, 2015 |
Published in Issue | Year 2014 Volume: 1 Issue: Özel Sayı-1 |