This study was conducted to compare herbage yield and herbage quality of a pasture in Derik-Mardin. In the study, the average green herbage yield and hay herbage yield were determined to be 612.78 kg/da and 189.17 kg/da respectively. Percentages of grasses, legumes and other family plants in the botanical composition were 10.41%, 19.64% and 69.96% respectively. Quality score of the pasture was determined to be 2.37 and pasture condition class was found to be “poor”. Grazing capacity of the pasture was found to be 4.32 AU. Average crude protein, crude protein yield, acid detergent fiber (ADF), neutral detergent fiber (NDF), digestible dry matter (DDM), dry matter intake (DMI), relative feed value (RFV), phosphor (P), potassium (K), calcium (Ca) and magnesium (Mg) values of the hay herbage were respectively determined to be as follows: 16.62%, 31.20 kg/da, 37.84%, 47.14%, 59.42%, 2.56%, 118.26, 0.26%, 1.87%, 1.59% and 0.36%
Bu araştırma, Mardin ili Derik ilçesine ait bir meranın ot verimi ve ot kalitesinin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Araştırmada; meranın yaş ot verimi ortalama 612.78 kg/da, kuru ot verimi ortalama 189.17 kg/da olarak tespit edilmiştir. Ağırlığa göre botanik kompozisyonda buğdaygillerin oranı %10.41, baklagillerin oranı %19.64, diğer familya bitkilerinin oranı ise %69.96 olarak elde edilmiştir. Mera kalite derecesi 2.37 ve mera durumu da zayıf olarak belirlenmiştir. Otlatma kapasitesi 4.32 BBHB olarak hesaplanmıştır. Meranın kuru otunda; ham protein oranı %16.62, ham protein verimi 31.20 kg/da, ADF (Asit Deterjanda Çözünmeyen Lif) oranı %37.84, NDF (Nötral Deterjanda Çözünmeyen Lif) oranı %47.14, SKM (Sindirilebilir Kuru Madde) oranı %59.42, KMT (Kuru Madde Tüketimi) oranı %2.56, NYD (Nispi Yem Değeri) değeri 118.26, P (fosfor) oranı %0.26, K (potasyum) oranı %1.87, Ca (kalsiyum) oranı %1.59 ve Mg (magnezyum) oranı da %0.36 olarak elde edilmiştir
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | March 1, 2014 |
Submission Date | January 26, 2015 |
Published in Issue | Year 2014 Volume: 1 Issue: Özel Sayı-2 |