Different rootstock and scion combinations have different effects on all agronomical and physiological parameters. Determining good affinity, optimizing environmental factors and building successful graft union are very important to obtain successful graft combination and healthy plants. This study was conducted in Manisa Viticultural Research Station in 2014. Crimson Seedless, Cardinal and Michele Palieri grape varieties and 1103 Paulsen (Vitis berlandieri x Vitis rupestris) and Kober 5 BB (Vitis berlandieri x Vitis riparia) rootstocks were used as plant materials in this study. Grafts were made by using “omega” graft machine. Data were analyzed into two stages; at the end of callusing phase and sapling production phase. Grafts were placed into callusing room (26 0C and 90-95% relative humidity) for 24 days and callusing levels , sprouting and rooting ratios (%) were determined at the end of this period. Grafts were rooted under controlled conditions (26±2 0C and 70-75% relative humidity) for six weeks then were transferred shading area for adaptation. Callusing levels , sprouting and rooting ratios (%), shoot development level , main shoot length (cm) and diameters (mm), number of nodes on main shoot, chlorophyll content and ratio of grafts were recorded and analyzed statistically . The best result was obtained from the combinations of ‘Cardinal/5 BB (80.00%)’ and ‘Michele Palieri/1103 P (78.33%)’ in respect to graft ratio. The lowest graft ratio were obtained ‘Crimson Seedless/1103P (46.66%)’ combination
Farklı anaç çeşit kombinasyonları tüm agronomik ve fizyolojik parametreler üzerinde etkilidir. İyi bir aşı kombinasyonu ve sağlıklı aşılı fidan elde etmek için anaç-kalem afinitesinin saptanması çevresel faktörlerin optimize edilmesi ve iyi bir aşı kaynaşmasının sağlanması çok önemlidir. Çalışmada bitkisel material olarak Crimson Seedless, Cardinal ve Michele Palieri üzüm çeşitleri ile 1103 Paulsen (Vitis berlandieri x Vitis rupestris) ve Kober 5 BB (Vitis berlandieri x Vitis riparia) asma anaçları kullanılmıştır. Çeşit ve anaçların aşılama işlemi omega aşı yöntemiyle yapılmıştır. Elde edilen veriler; aşılı çeliklerin kaynaşması sonrası ve fidan üretim aşaması olarak iki aşamada değerlendirilmiştir. Aşılı çeliklerin kaynaşması için 24 gün boyunca kaynaştırma odasında (26 0C and %90-95 nisbi nem) bekletilmesinden sonra, kallus düzeyi , sürme oranı (%) ve köklenme oranı (%) değerleri belirlenmiştir. Altı hafta süreyle kontrollü koşullar altında (26±2 0C and %70-75 nisbi nem) köklendirilen fidanlar, dış koşullara adaptasyon için gölgeleme ortamına alınmıştır. Kallus düzeyi , sürme ve köklenme oranı (%), sürgün gelişim düzeyi , ana sürgün uzunluğu (cm) ve kalınlığı (mm), sürgün üzerinde boğum sayısı, yapraktaki klorofil miktarı ve fidan randıman değerleri kayıt altına alınarak istatiksel olarak yorumlanmıştır. Fidan randımanı açısından en iyi sonucu Cardinal/5 BB (80.00%) ve Michele Palieri/1103 P (78.33%) kombinasyonlarından elde edilirken, en düşük fidan randıman değeri Crimson Seedless/1103P (46.66%) kombinasyonundan elde edilmiştir
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | March 1, 2014 |
Submission Date | January 26, 2015 |
Published in Issue | Year 2014 Volume: 1 Issue: Özel Sayı-2 |