Göbekli
portakallar çekirdeksiz oluşu, kabuğunun kolay soyulabiliyor olması ve
aromasının güzel olması sebebiyle diğer portakal çeşitlerinden daha fazla talep
görmektedir. Bu çalışmada Çukurova Üniversitesi (Ç.Ü.) Subtropik Meyveler
Araştırma ve Uygulama merkezinde yetiştirilen Newhall, Navelina, Cara cara ve
Fukumoto portakal çeşitlerinin üç farklı dönemde meyve kalite özellikleri
belirlenmiştir. Meyvelerin eni (mm), boyu (mm), kabuk kalınlığı (mm), dilim
sayısı, suda çözünebilir toplam kuru madde miktarı (SÇKM, %), titre edilebilir
asit içeriği (TA, %), SÇKM/asitlik oranı, ortalama meyve ağırlığı, meyve
indeksi ve usare miktarı ölçülmüştür. Yapılan çalışma sonunda her üç dönemde en
yüksek meyve uzunluğu ve indeksi Newhall portakal çeşidinde saptanmıştır. Olgunlaşmayla
beraber usare miktarında en fazla düşüş Fukumoto çeşidinde belirlenmiştir.
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 21 Nisan 2017 |
Gönderilme Tarihi | 21 Nisan 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 4 Sayı: 2 |