Domates yetiştiriciliğinde
gübreleme konusunda yapılan iki aşamalı bu tez çalışmasında; değişen dozlarda
kalsiyum ve farklı azotlu gübre kullanımlarının domatesin verimi ile meyvedeki
kalsiyum içerikleri üzerine etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. İlk aşama olarak; Rio Grande çeşidi domates
fidelerinin kullanıldığı fide yetiştirme ortamlarına kalsiyum sülfat kaynaklı 4
doz Ca (0; 100; 200 ve 300 g/m2) uygulanarak fideler büyütülmüştür.
İkinci aşamada; bu fidelerin azot ihtiyaçları üç farklı azotlu gübre (amonyum
nitrat, kalsiyum nitrat, üre) kaynağından eşit miktarlarda azota eşdeğer olacak
şekilde karşılanmıştır. Yapılan çalışmada; domatesin meyve verimi ile yaprak ve
meyvesindeki Ca miktarı belirlenmiş ve ayrıca meyve ve yapraklardaki Ca
miktarlarının oranları incelenmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgulara
göre domateste en yüksek meyve verimi; ilk aşamada 100 g/m2 Ca
uygulanarak yetiştirilen fidenin, ikinci aşamada amonyum nitrat ile üst
gübrelenmesi sonucu elde edilmiştir. Yaprakta en yüksek kalsiyum değerine 300
g/m2 Ca uygulanan ortamdan alınan fidenin, üre ile üst gübrelenmesi
sonucunda ulaşılmıştır. Meyvede ise en yüksek Ca birikimi fide yetiştirme
ortamına 100 g/m2 Ca verilmesi ve üst gübrelemede ürenin
kullanılması sonucu elde edilmiştir. Meyvedeki
Ca miktarının yapraktaki Ca miktarına oranı en yüksek 100 g/m2 Ca
uygulanan ortamdan alınan fidenin üre ile üst gübrelenmesi sonucunda elde
edilmiştir. Domates yetiştiriciliğinde fide yetiştirilen ortama CaSO4
kökenli 100 g/m2 Ca ilave edilmesi ve üst gübrelemenin de amonyum
nitrat gübresiyle yapılmasının verimi olumlu etkilediği belirlenmiştir.
Domateste kalsiyum eksikliği görülen tarım alanlarında fide yetiştirilirken
ortama CaSO4 kaynağından 100 g/m2 olacak şekilde Ca
eklenmesi aynı zamanda meyvedeki Ca miktarını olumlu etkilemiştir. Bu verilere
göre, domates meyvesinde Ca miktarını artırmak istendiği takdirde üst
gübrelemede üre gübresinin tercih edilmesi gerektiği belirtilebilir.
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 21 Nisan 2017 |
Gönderilme Tarihi | 21 Nisan 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 4 Sayı: 2 |