Domates yetiştiriciliğinde
gübreleme konusunda yapılan iki aşamalı bu tez çalışmasında; değişen dozlarda
kalsiyum ve farklı azotlu gübre kullanımlarının domatesin verimi ile meyvedeki
kalsiyum içerikleri üzerine etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. İlk aşama olarak; Rio Grande çeşidi domates
fidelerinin kullanıldığı fide yetiştirme ortamlarına kalsiyum sülfat kaynaklı 4
doz Ca (0; 100; 200 ve 300 g/m2) uygulanarak fideler büyütülmüştür.
İkinci aşamada; bu fidelerin azot ihtiyaçları üç farklı azotlu gübre (amonyum
nitrat, kalsiyum nitrat, üre) kaynağından eşit miktarlarda azota eşdeğer olacak
şekilde karşılanmıştır. Yapılan çalışmada; domatesin meyve verimi ile yaprak ve
meyvesindeki Ca miktarı belirlenmiş ve ayrıca meyve ve yapraklardaki Ca
miktarlarının oranları incelenmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgulara
göre domateste en yüksek meyve verimi; ilk aşamada 100 g/m2 Ca
uygulanarak yetiştirilen fidenin, ikinci aşamada amonyum nitrat ile üst
gübrelenmesi sonucu elde edilmiştir. Yaprakta en yüksek kalsiyum değerine 300
g/m2 Ca uygulanan ortamdan alınan fidenin, üre ile üst gübrelenmesi
sonucunda ulaşılmıştır. Meyvede ise en yüksek Ca birikimi fide yetiştirme
ortamına 100 g/m2 Ca verilmesi ve üst gübrelemede ürenin
kullanılması sonucu elde edilmiştir. Meyvedeki
Ca miktarının yapraktaki Ca miktarına oranı en yüksek 100 g/m2 Ca
uygulanan ortamdan alınan fidenin üre ile üst gübrelenmesi sonucunda elde
edilmiştir. Domates yetiştiriciliğinde fide yetiştirilen ortama CaSO4
kökenli 100 g/m2 Ca ilave edilmesi ve üst gübrelemenin de amonyum
nitrat gübresiyle yapılmasının verimi olumlu etkilediği belirlenmiştir.
Domateste kalsiyum eksikliği görülen tarım alanlarında fide yetiştirilirken
ortama CaSO4 kaynağından 100 g/m2 olacak şekilde Ca
eklenmesi aynı zamanda meyvedeki Ca miktarını olumlu etkilemiştir. Bu verilere
göre, domates meyvesinde Ca miktarını artırmak istendiği takdirde üst
gübrelemede üre gübresinin tercih edilmesi gerektiği belirtilebilir.
Journal Section | Research Articles |
---|---|
Authors | |
Publication Date | April 21, 2017 |
Submission Date | April 21, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 4 Issue: 2 |