This study was conducted to determine the effect of some essential oils and fruit peel powders added to quail rations at different levels on egg cholesterol, vitamin A, vitamin E and vitamin D levels. In the study, the birds were divided into 9 different groups with 3 replicates; control (C), 2-4% orange peel powder (OPP), 2-4% pomegranate peel powder (PPP), 0.5-1% orange peel oil (OPO) and 0.5-1% pomegranate seed oil (PSO). The experiment was lasted for 8 weeks, and the levels of cholesterol, vitamin A, vitamin E and vitamin D levels of the collected eggs were measured. In the experimental groups, the highest cholesterol level was found in the C group (72.01 mg/10g) and the lowest one in the 1% OPO group (54.85 mg/10g); The highest value for vitamin A was in the 0.5% PSO group (60.60 IU/10g), the lowest value in the 2% PSP group (53.10 IU/10g); the highest value for vitamin E in the 4% OSP group (0.55 mg/10g), the lowest value in the 1% PSO group (0.08 mg/10 g); the highest value for vitamin D was in 1% OPO group (5.38 IU/10g) and the lowest value in 2% PSP group (4.79 IU/10g). Levene, ANOVA and Welch tests were used for statistical analysis. As a result, egg cholesterol (F=36.934, P<0.01) and vitamin A levels (F=3.592, P<0.05) were significantly affected from the treatments, however, vitamin D (F=0.718) and vitamin E (FW=2.362) levels were not.
Quail diet essential oil fruit peel powder cholesterol Vit A Vit E
Bu çalışma, bıldırcın rasyonlarına
farklı düzeylerde katılan bazı esansiyel yağların ve meyve kabuğu tozlarının
yumurtanın kolesterol, vit A, vit E ve vit D düzeylerine etkisini belirlemek
amacıyla yapılmıştır. Araştırmada, bıldırcınlar 3 tekrarlamalı olmak üzere 9
farklı gruba ayrılmıştır. Gruplar; kontrol (K), %2-4 düzeylerinde portakal
kabuğu tozu (PKT), %2-4 düzeylerinde nar kabuğu tozu (NKT), %0.5-1 düzeylerinde portakal
kabuğu yağı (PKY) ve % 0.5-1 düzeylerinde nar çekirdeği yağı (NÇY) şeklinde
oluşturulmuştur. Çalışma 8 hafta sürdürülmüş olup, toplanan yumurtaların
kolesterol, vit A, vit E ve vit D düzeyleri ölçülmüştür. Deneme gruplarında, en yüksek kolesterol seviyesi kontrol grubunda (72.01
mg/10 g) ve en düşük değer ise % 1 PKY (54.85 mg/10
g) grubunda saptanmıştır. A vitamini için en yüksek değer %0.5 NÇY grubunda (60.60 IU/10g); en düşük değer %2 NKT grubundan (53.10 IU/10g) elde edilmiştir. E vitamini için
en yüksek değer %4 PKT grubundaki
(0.55 mg/10 g), en düşük ise %1 NÇY grubundadır
(0.08 mg/10 g). D vitamini bakımından en yüksek değer %1 PY grubunda (5.38
IU/10g) ve en düşük değer % 2 NKT grubunda (4.79
IU/10g) saptanmıştır. İstatistiksel analizlerde Levene, ANOVA ve Welch testleri
kullanılmıştır. Sonuç olarak, yumurta kolesterolü (F=36.934, P<0.01) ve A
vitamini düzeyleri (F=3.592, P<0.05) farklı uygulamalardan önemli düzeyde
etkilenmişlerdir. Ancak, D vitamini (F=0.718) ve E vitamini (FW=2.362)
düzeyleri muamelelerden önemli ölçüde etkilenmemiştir.
Bıldırcın diyet esansiyel yağ meyve kabuğu tozu kolesterol Vit A Vit E
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 25 Temmuz 2017 |
Gönderilme Tarihi | 25 Temmuz 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 4 Sayı: 3 |