Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Atdişi Mısır ve Şeker Mısırda Hasat Zamanlarının Körpe Koçan Kalite Sınıflarına ve Besin Element İçeriğine Etkisi

Yıl 2018, Cilt: 5 Sayı: 1, 1 - 6, 19.01.2018

Öz

Araştırma; atdişi ve şeker
mısırda körpe koçan kalite sınıfları ve mineral besin içeriğine hasat
zamanlarının etkisini araştırmak amacıyla 2015 ve 2016 yıllarında Isparta
koşullarında yürütülmüştür
. Körpe koçanlar koçan
püskülünün çıkışından itibaren, 2, 4, 6 ve 8. günde hasat edilmiştir.
Deneme; “Bora” F1
 Atdişi ve “Merit” F1
şeker mısır çeşitleri
kullanılarak, tesadüf
bloklarında faktöriyel deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak
kurulmuştur. Araştırmada hasat zamanlarının körpe mısır kalite sınıflarına etkisi
her iki çeşitte istatistiksel olarak önemli bulunmuştur.
TAS 1504-2007 standartlarına göre,
yılların ortalamasında
körpe mısır ekstra sınıf, sınıf I ve sınıf 2
oranı atdişi mısırda; sırasıyla %72.12, 18.75 ve 9.13, şeker mısırda
sırasıyla,  %64.7, %25.0 ve %10.3 olarak
belirlenmiştir.
Atdişi ve şeker mısırda
farklı hasat zamanlarına göre N, P, K, Mg, Fe ve Zn içerikleri sırasıyla
%1.66-2.36, %0.270-0.383, %1.10-1.44, 0.105-0.165, 22.20-26.41 ppm ve
17.04-20.36 ppm arasında belirlenmiştir. Genel olarak şeker mısır çeşidinin
mineral besin içeriği atdişi mısır çeşidinden daha yüksek olmuştur. Hasat
zamanı geciktikçe körpe koçanların mineral besin içerikleri düşmüş ve en yüksek
ilk hasat zamanında ölçülürken, en düşük besin içeriği son hasat zamanında
belirlenmiştir.

Kaynakça

  • Aekatasanawan, C. 2001. Baby Corn (Chapter 9). p. 275-293. In: A.R. Ohiorhenuan (ed.) Specialty Corn, Second Edition. CRC Press LLC, Boca Raton, Florida.
  • Anonim, 1998. http:// www.agsyst.wsu.edu./cornbroc.htm. (Erişim tarihi: Şubat 2017).
  • Anonim, 2014. Thai Agricultural Standard (TAS 1504-2007) in Baby Corn. http://www.acfs.go.th/standard/download/eng/baby_corn.pdf (Erişim tarihi: 10 Haziran 2014).
  • Bar-Zur, A., Schaffer, A. 1993. Size and Carbohydrate Content of Ears of Baby Corn in Relation to Endosperm Type. American Society Horiculture Science, 118: 141-144.
  • Can, M., Akman, Z. 2014. Uşak Ekolojik Şartlarında Farklı Azot Dozlarının Şeker Mısırın (Zea mays Saccharata Sturt.) Verim ve Kalite Özelliklerine Etkisi. Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 9(2): 93-101.
  • Coşkun, M.B., Yalçın, İ., Özarslan, C. 2006. Physical Properties of Sweet Corn Seed (Zea mays saccharata Sturt.). Journal Food Enginering, 74: 523-528.
  • Çetinkol, M., 1989. Tatlı Mısır Üretimi. Hasat Dergisi. Yıl 4, Sayı: 46, Mart 1989.
  • Galinat, W.C. 1985. Whole Ear Baby Corn, A New Way to Eat Corn. Proc. Northeast Corn Improvement Conf., 40: 22-27.
  • Gözübenli, H., Konuşkan, Ö. 2009. Farklı Bitki Sıklıklarının Bazı Mısır Genotiplerinde Körpe Koçan (Baby corn) Verimi ve Özelliklerine Etkisi. Türkiye VIII. Tarla Bitkileri Kongresi, 19-22 Ekim, Hatay, Poster Bildiriler, s: 573-576.
  • Hooda, S., Kawatra, A. 2013. Nutritional Evaluation of Baby Corn (Zea mays L.). Nutrition and Food Science, 4: 68-73.
  • Izhar, T., Chakraborty, M. 2014. Genetic Analysis of Maize (Zea mays L.) Genotypes for Baby Corn, Green Ear and Grain Yield. Maize Genomics and Genetics, 5: 1-6.
  • Kacar, B., İnal, A. 2013. Bitki Analizleri, Nobel Yayıncılık, s. 912, Ankara.
  • Larson, D.L. 2003. Super Sweet Corn: 50 Years in the Making, Inside Illinois, 23, No. 3, August 7.
  • Satyanarayana, E. 1997. Business Line and the India. Informatin January, 16. 1997.
  • Steel, R.G.D., Torrie, J.H. 1980. Principles and Procedures of Statistics. McGraw-Hill Book Company, Inc., New York, USA.
  • TAS, 1504-2007. Thai Agricultural Standard in Baby Corn. http://www.acfs.go.th/standard/download/eng/baby_corn.pdf (Erişim tarihi: 10 Haziran 2014).

Effect on Baby Corn Quality Class and Nutritive Content of Harvest Times in Dent Corn and Sweet Corn

Yıl 2018, Cilt: 5 Sayı: 1, 1 - 6, 19.01.2018

Öz

The research was carried out with aim to investigate to effects of
harvest times on baby corn quality class and mineral nutrient contents of dent
and sweet corn in Isparta conditions in 2015 and 2016 years. Baby corns were
harvested in 2nd, 3rd, 4th, 6th and 8th days from tasseling appearance time.
The experiment was set up according to a Randomized Complete Block Design in a
factorial arrangement with three replicates using the “
Bora” F1 dent corn and “Merit” F1sweet corn
cultivars. Effects of harvest times on quality class of baby corn were found
significant for both the cultivars.

According to,
the average results from the two years and TAS 1504-2007 standard, extra class, class 1 and class 2 ratios of
baby corn were determined as 72.12%, 18.75% and 9.13% in dent corn, 64.75,
25.05,
respectively and 10.3% in sweet corn, respectively. According to different harvest times in the
dent corn and sweet corn and, the N, P, K, Mg, Fe and Zn were determined
between %1.66-2.36, %0.270-0.383, %1.10-1.44, 0.105-0.165, 22.20-26.41 ppm and
17.04-20.36 ppm, respectively. Generally, the mineral nutrient content of sweet
corn cultivar was higher than dent corn. The baby corn mineral nutrient
contents were decreased by delaying harvest time, and while the highest mineral
nutrient content was obtained from first harvest time, while last harvest time
had the lowest value.

Kaynakça

  • Aekatasanawan, C. 2001. Baby Corn (Chapter 9). p. 275-293. In: A.R. Ohiorhenuan (ed.) Specialty Corn, Second Edition. CRC Press LLC, Boca Raton, Florida.
  • Anonim, 1998. http:// www.agsyst.wsu.edu./cornbroc.htm. (Erişim tarihi: Şubat 2017).
  • Anonim, 2014. Thai Agricultural Standard (TAS 1504-2007) in Baby Corn. http://www.acfs.go.th/standard/download/eng/baby_corn.pdf (Erişim tarihi: 10 Haziran 2014).
  • Bar-Zur, A., Schaffer, A. 1993. Size and Carbohydrate Content of Ears of Baby Corn in Relation to Endosperm Type. American Society Horiculture Science, 118: 141-144.
  • Can, M., Akman, Z. 2014. Uşak Ekolojik Şartlarında Farklı Azot Dozlarının Şeker Mısırın (Zea mays Saccharata Sturt.) Verim ve Kalite Özelliklerine Etkisi. Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 9(2): 93-101.
  • Coşkun, M.B., Yalçın, İ., Özarslan, C. 2006. Physical Properties of Sweet Corn Seed (Zea mays saccharata Sturt.). Journal Food Enginering, 74: 523-528.
  • Çetinkol, M., 1989. Tatlı Mısır Üretimi. Hasat Dergisi. Yıl 4, Sayı: 46, Mart 1989.
  • Galinat, W.C. 1985. Whole Ear Baby Corn, A New Way to Eat Corn. Proc. Northeast Corn Improvement Conf., 40: 22-27.
  • Gözübenli, H., Konuşkan, Ö. 2009. Farklı Bitki Sıklıklarının Bazı Mısır Genotiplerinde Körpe Koçan (Baby corn) Verimi ve Özelliklerine Etkisi. Türkiye VIII. Tarla Bitkileri Kongresi, 19-22 Ekim, Hatay, Poster Bildiriler, s: 573-576.
  • Hooda, S., Kawatra, A. 2013. Nutritional Evaluation of Baby Corn (Zea mays L.). Nutrition and Food Science, 4: 68-73.
  • Izhar, T., Chakraborty, M. 2014. Genetic Analysis of Maize (Zea mays L.) Genotypes for Baby Corn, Green Ear and Grain Yield. Maize Genomics and Genetics, 5: 1-6.
  • Kacar, B., İnal, A. 2013. Bitki Analizleri, Nobel Yayıncılık, s. 912, Ankara.
  • Larson, D.L. 2003. Super Sweet Corn: 50 Years in the Making, Inside Illinois, 23, No. 3, August 7.
  • Satyanarayana, E. 1997. Business Line and the India. Informatin January, 16. 1997.
  • Steel, R.G.D., Torrie, J.H. 1980. Principles and Procedures of Statistics. McGraw-Hill Book Company, Inc., New York, USA.
  • TAS, 1504-2007. Thai Agricultural Standard in Baby Corn. http://www.acfs.go.th/standard/download/eng/baby_corn.pdf (Erişim tarihi: 10 Haziran 2014).
Toplam 16 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Havva Bozkurt Bu kişi benim

Burhan Kara Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 19 Ocak 2018
Gönderilme Tarihi 12 Mayıs 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018 Cilt: 5 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Bozkurt, H., & Kara, B. (2018). Atdişi Mısır ve Şeker Mısırda Hasat Zamanlarının Körpe Koçan Kalite Sınıflarına ve Besin Element İçeriğine Etkisi. Türk Tarım Ve Doğa Bilimleri Dergisi, 5(1), 1-6.